Σύμφωνα με την Μόνιμη Επιτροπή Εμβολίων από την Γερμανία, οι εμβολιασμένοι κάτω των 60 με το εμβόλιο της AstraZeneca, θα μπορούν να κάνουν την δεύτεροι δόση άλλου εμβολίου.

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας Γιενς Σπαν θα έχει την επόμενη εβδομάδα διαβουλεύσεις με τους 16 υπουργούς των ομόσπονδων κρατιδίων για την σύσταση της Επιτροπής,;

Όπως αναφέρει η ΕΡΤ σε ανταπόκρισή της από το Βερολίνο,  η σύσταση αυτή αποσαφηνίζει την εικόνα για τα 2,2 εκατομμύρια Γερμανών κάτω των 60 ετών, τα οποία είχαν κάνει τις τελευταίες εβδομάδες την πρώτη δόση του εμβολίου AstraZeneca.

«Μπορούν μετά από 12 εβδομάδες να κάνουν τη δεύτερη δόση με ένα mRNA-εμβόλιο της BionTech ή Moderna, είτε μετά από προσωπική συμβουλή γιατρού να κάνουν και τη δεύτερη δόση με AstraZeneca. Η δεύτερη δόση με άλλο εμβόλιο θα είναι διαθέσιμη από τα μέσα Απριλίου», είπε ο Σπαν.

Η απόφαση από την Μόνιμη Επιτροπή Εμβολίων από την Γερμανία

Για τις ηλικιακές ομάδες κάτω των 60 ετών, η Μόνιμη Επιτροπή Εμβολίου αναφέρει: «Για τις κατηγορίες αυτές “συνιστάται, αντί της δεύτερης δόσης με AstraZeneca, ένα εμβόλιο mRNA επειδή μειώνεται η προστασία μετά την παρέλευση 12 εβδομάδων».

9 θανατηφόρες περιπτώσεις στη Γερμανία

Η κεντρική κυβέρνηση της Γερμανίας και τα ομόσπονδα κρατίδια ακολούθησαν την περασμένη Τρίτη την σύσταση της Μόνιμης Επιτροπής Εμβολίου και σταμάτησαν τη χορήγηση του εμβολίου  AstraZeneca στις ηλικιακές ομάδες κάτω των 60 ετών, μετά από 31 περιπτώσεις εγκεφαλικών θρομβώσεων, κυρίως σε γυναίκες, εκ των οποίων οι 9 είχαν θανατηφόρα κατάληξη.