Φουντώνουν οι δημοσκοπήσεις στην Γερμανία καθώς αναμένεται θερμό προεκλογικό καλοκαίρι ενόψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου για την νέα Καγκελαρία.  

Σύμφωνα με νέα έρευνα του Ινστιτούτου δημοσκοπήσεων Forsa η οποία διεξήχθη για λογαριασμό των δικτύων RTL και n-tv, τo 37% των Γερμανών ψηφοφόρων, ανεξαρτήτως κόμματος, θα προτιμούσε τον επικεφαλής του Χριστιανοκοινωνικού κόμματος (CSU) Μάρκους Ζέντερ για ομοσπονδιακό καγκελάριο και μόνο το 13% του συνόλου των ψηφοφόρων θα προτιμούσε τον πρόεδρο του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU) Άρμιν Λάσετ.

Επίσης, ο πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Άρμιν Λάσετ απολαμβάνει λιγότερης εμπιστοσύνης από τον πρωθυπουργό της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ και μεταξύ των «κομματικών» ψηφοφόρων  Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών.

Διχασμένοι στη Γερμανία

Μόνο το 32% όσων ψήφισαν το CDU ή το CSU στις ομοσπονδιακές εκλογές του 2017 θα τα ξαναψήφιζαν εάν ο Λάσετ ήταν ο κοινός υποψήφιος καγκελάριος των δύο αυτών αδελφών κομμάτων. Εάν αντιθέτως ήταν υποψήφιος καγκελάριος ο Ζέντερ τότε θα τα ξαναψήφιζε το 73% των ψηφοφόρων τους, θα παρέμεναν δηλαδή πιστοί στα κόμματά τους όσοι ακριβώς και στην (θεωρητική) περίπτωση που ήταν και πάλι υποψήφια η νυν καγκελάριος Μέρκελ.

Γερμανία
Δεν πείθει προς ώρας τους ψηφοφόρους στη Γερμανία ο διάδοχος της Αγκέλα Μέρκελ

Η Γερμανίδα Καγκελάριος βλέπει πτώση δημοτικότητας , η οποία, σύμφωνα με αναλυτές, οφείλεται και στην πολιτική αντιμετώπισης της πανδημίας.

Ηδη το CDU ετοιμάζει την επόμενη μέρα. Ο  Άρμιν Λάσετ είναι ο εκλεκτός του προεδρείου των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) για να διαδεχτεί την Καγκελάριο Μέρκελ. O πρόεδρος της Βundestag, Bόλφγκανγκ Σόιμπλε τάχθηκε και αυτός υπέρ του πρωθυπουργού της Βόρειας Ρηνανίας- Βεστφαλίας, όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα «Bild».
 

Τον συμπρόεδρο των Πρασίνων (Die Gruenen) Ρόμπερτ Χάμπεκ θα προτιμούσε το 11% του συνόλου των ψηφοφόρων για καγκελάριο, ενώ τον υποψήφιο καγκελάριο του Σοσιαλδημoκρατικού κόμματος (SPD), Ολάφ Σολτς και την συμπρόεδρο των Πρασίνων Αναλένα Μπέαρμποκ το 10%. Επίσης, τον Φρίντριχ Μερτς, τον αποτυχόντα υποψήφιο για την προεδρία των Χριστιανοδημοκρατών, θα προτιμούσε το 5%.

Τέλος, το 19% των ερωτηθέντων θα προτιμούσε κάποιον άλλον πλην των προαναφερθέντων πολιτικών, εκ των οποίων το 6% διασημότητες εκτός πολιτικής.