Γερμανία - Καγκελαρία: Ο συμφιλιωτής Λάσετ και η φιλόδοξη Μπέρμποκ

Τι κοινό έχει ο Άρμιν Λάσετ με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Χέλμουτ Κολ; Είναι πολιτικές προσωπικότητες της Γερμανίας που υποτιμούνταν συνεχώς από τους συναδέλφους τους έως ότου πέτυχαν την έκπληξη της εκλογής τους σε νευραλγικής σημασίας ηγετικά πόστα. Το ερώτημα που απασχολεί άπαντες τώρα στη Γερμανία, είναι αν ο 60χρονος «συμφιλιωτής», όπως χαρακτηρίζεται, υποψήφιος καγκελάριος στις ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου για λογαριασμό της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU/CSU) μπορεί να πείσει, όπως οι δύο άλλοι προαναφερθέντες, το λαό της Γερμανίας να του δώσει το τιμόνι της χώρας.

Χρειάστηκαν επτά ώρες πυρετωδών διαβουλεύσεων και ένας εκβιασμός από πλευράς του Λάσετ για αποχώρησή του από την αρχηγία του CDU, σύμφωνα με δημοσίευμα του «der Spiegel», για να πειστεί η γερμανική Κεντροδεξιά να γυρίσει την πλάτη στον Μάρκους Ζέντερ, τον ηγέτη του αδελφού βαυαρικού κόμματος CSU, και να εναποθέσει πάνω του τις ελπίδες της επανεκλογής της στην πρώτη γραμμή της εξουσίας. Τώρα, ο «τουρκο-Αρμίν» ή «Αρμίν Πασάς», όπως, επίσης, αποκαλείται λόγω της φιλελεύθερης στάσης του απέναντι στους μετανάστες, έχει μόλις πέντε μήνες για να συσπειρώσει την παράταξη, να κατακτήσει τη λαϊκή αποδοχή και να κερδίσει τις εκλογές.

Η Μέρκελ σίγουρα φεύγει, θα καταφέρει ο Λάσετ να κερδίσει την καγκελαρία;

Τα πρώτα στοιχεία γι’ αυτόν τον πολιτικό με την ταπεινή καταγωγή (είναι γιος μηχανικού ορυχείων από το Άαχεν) δεν είναι ενθαρρυντικά. Στην πρώτη δημοσκόπηση μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του οι Πράσινοι απέκτησαν ένα άξαφνο προβάδισμα 7 ποσοστιαίων μονάδων. Αυτό, πρακτικά, σημαίνει ότι ακόμα και αν η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση κόψει το νήμα υπάρχουν περιθώρια για εξοβελισμό της από το νέο κυβερνητικό σχήμα στην περίπτωση, για παράδειγμα, που οι Πράσινοι από τη δεύτερη θέση, όπως όλα δείχνουν, αποφασίσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση με πολλά άλλα μικρότερα κόμματα.

Για την προαναφερθείσα φτωχή εκκίνηση δεν ευθύνονται ούτε ο φιλοευρωπαϊσμός του Λάσετ ούτε, φυσικά, η μετριοπάθεια και η επιμονή του για αναζήτηση ευρύτερων συναινέσεων που χαρακτήρισαν την πρωθυπουργία του στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία. Ακόμη και η συμπάθειά του για τη Ρωσία, που του έχει κολλήσει το παρατσούκλι Russlandversteher, αλλά και η συγκαταβατικότητα που διακρίνει τη στάση του απέναντι στην Κίνα, δεν αποδυναμώνουν την πιθανότητα της νίκης του.

Αυτό που στέκεται για την ώρα εμπόδιο στον στόχο του να εκλεγεί νέος καγκελάριος της Γερμανίας είναι οι καθυστερήσεις στο εμβολιαστικό πρόγραμμα της χώρας, που έχουν εξοργίσει τους επίσης κουρασμένους από τις συνεχείς καραντίνες, λόγω του κορωνοϊού, Γερμανούς πολίτες, αλλά και οι κατηγορίες διαφθοράς που βαρύνουν το κόμμα του και οι έριδες μεταξύ των στελεχών του. Το δίχως άλλο, η επιλογή της νεαρής και δυναμικής  Αναλένα Μπέρμποκ να είναι η υποψήφια των Πρασίνων δεν διευκολύνει τα πράγματα για τον Λάσετ, ωστόσο η μέχρι σήμερα πορεία του έχει αποδείξει… μηδένα προ του τέλους μακάριζε.

Η φιλόδοξη Αναλένα Μπέρμποκ

«Όταν κανείς είναι φιλόδοξος θέλει να δείξει ότι μπορεί κιόλας στην πράξη», είχε δηλώσει, πρόσφατα, στο «der Spiegel» η συμπρόεδρος των Πρασίνων της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ, για την επιθυμία της να είναι η υποψήφια του κόμματός της στις ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου. Η 40χρονη πολιτικός όχι μόνο έπεισε την παράταξή της να την ορίσει υποψήφια καγκελάριο, αλλά κατάφερε να έχει και την πλήρη στήριξη του έτερου συμπροέδρου Ρόμπερτ Χάμπεκ. Ο στόχος τους, άλλωστε, είναι κοινός και δεν είναι άλλος από το να εξαργυρώσουν με μία θέση στη νέα κυβέρνηση της Γερμανίας τις εντυπωσιακές επιδόσεις του κόμματος, τόσο στις ευρωεκλογές του 2019 όσο και στις δημοσκοπήσεις τα τελευταία δύο χρόνια, που το φέρνουν αυτή τη φορά στη δεύτερη θέση στην πρόθεση ψήφου.

Η πρωταθλήτρια στο τραμπολίνο, Μπέρμποκ, με σπουδές στο Δημόσιο Δίκαιο και στις Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Αννόβερου αλλά και στο φημισμένο London Schοοl of Economics, θεωρείται μία δυναμική και ρεαλίστρια κεντρώα πολιτικός, ειδήμονας στα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής, την οποία υπόσχεται να πολεμήσει με τη συνδρομή όλων των Γερμανών. «Η κοινωνία μας είναι πιο προοδευτική από την πολιτική της, γι’ αυτό ήρθε η ώρα να οικοδομηθεί ένα νέο μέλλον για τη χώρα», δήλωσε πρόσφατα, και όλα δείχνουν ότι αν παίξει τα χαρτιά της σωστά, μπορεί και να είναι αυτή που θα αναλάβει τη χάραξή του.

Από την έντυπη έκδοση της «Βραδυνής της Κυριακής»