Γερμανία: Ο Λάουτερμπαχ είναι ο δημοφιλέστερος πολιτικός | karl laouterbah germania ypoyrgos ygeias

Τι αναφέρει η δημοσκόπηση για τις πρώτες ημέρες διακυβέρνησης Σολτς

Ο υπουργός Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ (SPD) είναι ο δημοφιλέστερος πολιτικός της Γερμανίας, ενώ ιδιαίτερα χαμηλή είναι η επίδοση της υπουργού Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ (Πράσινοι). Η πλειοψηφία των πολιτών εκφράζει ακόμη την ικανοποίησή της για το έργο του Καγκελάριου Όλαφ Σολτς.

Σύμφωνα με την τακτική δημοσκόπηση Deutschlandtrend για λογαριασμό του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, ο Καρλ Λάουτερμπαχ συγκεντρώνει 66% θετικές γνώμες, ενώ ακολουθούν ο Όλαφ Σολτς με 60% και ο αρχηγός των Φιλελευθέρων (FDP) και υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ με 49%. Στην 4η θέση κατατάσσεται ο συμπρόεδρος των Πρασίνων και υπουργός Οικονομίας με 48%, στην 5η ο νέος συμπρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Λαρς Κλινγκμπάιλ με 34% και την 6η θέση μοιράζονται με 32% ο νεοεκλεγείς αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Φρίντριχ Μερτς και η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ.

Στην ίδια έρευνα, «ικανοποιημένοι» και «πολύ ικανοποιημένοι» δηλώνουν από το νέο Καγκελάριο οι πολίτες σε ποσοστό 60%. Συγκριτικά, την αντίστοιχη περίοδο του 2005, η νεοεκλεγείσα τότε Καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ συγκέντρωνε θετικές γνώμες 59%, ενώ ο Γκέρχαρντ Σρέντερ τον Ιανουάριο του 1998 56%. Από την κυβέρνηση συνολικά ωστόσο «ικανοποιημένοι» και «πολύ ικανοποιημένοι» δηλώνουν σήμερα οι ερωτηθέντες σε ποσοστό 46%.

Σε ό,τι αφορά τον σχεδιαζόμενο περιορισμό της διάρκειας της καραντίνας για επιβεβαιωμένα κρούσματα και για άτομα που έχουν έρθει σε επαφή μαζί τους, το 67% των Γερμανών συμφωνεί με το μέτρο, ενώ λανθασμένο το θεωρεί το 27%.