Γερμανία προς Λονδίνο: «Αγαπητοί φίλοι... ελάτε στα συγκαλά σας!» |

«Η κατάσταση δεν είναι παιγνίδι»

Να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει βάσει της συμφωνίας για το Brexit και «να έρθει στα συγκαλά τής» καλεί τη Βρετανία η Γερμανία.

Συγκεκριμένα, η Γερμανία καλεί τη Βρετανία να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει υπογράψει με την Ευρωπαϊκή Ένωση και να επιλύσει τις διαφορές σχετικά με την Βόρεια Ιρλανδία.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το Λονδίνο έχει επανειλημμένως απειλήσει με ενεργοποίηση του άρθρου 16, μιας έκτακτης χειροπέδης στο Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας, εάν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες. Μια τέτοια κίνηση θα προκαλούσε εμπορικό πόλεμο ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Αγαπητοί φίλοι στο Λονδίνο και την Μεγάλη Βρετανία, ελάτε στα συγκαλά σας παρακαλώ», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γερμανίας Μίχαελ Ροτ πριν από συνεδρίαση με τους ευρωπαίους ομολόγους του στις Βρυξέλλες.

Ο Γερμανός υπουργός προειδοποίησε ότι «η κατάσταση δεν είναι παιγνίδι».

«Θέλουμε, να πάρει (!), να συνεργασθούμε ως εταίροι και φίλοι. Δεν θέλουμε να τσακωνόμαστε συνέχεια για το τι έχουμε συμφωνήσει», είπε.

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάρος Σέφκοβιτς δήλωσε την Κυριακή ότι Ευρωπαϊκή Ενωση και Βρετανία έχουν κάνει πρόοδο στις συνομιλίες και ότι λύσεις μπορούν να βρεθούν, αν το Λονδίνο αυξήσει τις προσπάθειες.