Την εισαγωγή πιστοποιητικού εμβολιασμού για χρήση στα κινητά τηλέφωνα αποφάσισε το υπουργικό συμβούλιο κορωνοϊού, αναφέρει σε δημοσίευμά της η Bild, η οποία μάλιστα υποστηρίζει ότι το πιστοποιητικό θα είναι έτοιμο στο τέλος του β’ εξαμήνου του τρέχοντος έτους και θα χρησιμοποιείται για την είσοδο των εμβολιασμένων σε μέρη όπως συναυλίες ή εστιατόρια.

Από τον Ιανουάριο του 2022 οι πληροφορίες εμβολιασμού θα προστίθενται στον ηλεκτρονικό φάκελο ασθενών για χρήση στο κινητό τηλέφωνο, τονίζει η εφημερίδα.

Ανοιχτός στο εγχείρημα εμφανίζεται ο επικεφαλής της Μόνιμης Ομοσπονδιακής Επιτροπής ΕμβολιασμώνΤόμας Μέρτενς.

Όπως λέει στην εφημερίδα, στον τομέα του ιδιωτικού Δικαίου, σε κινηματογράφους, θέατρα, εστιατόρια και αεροπορικές εταιρείες, ο ίδιος μπορεί σίγουρα να φανταστεί ένα τέτοιο πιστοποιητικό.

«Έχει ήδη προβλεφθεί πολλές φορές σε διεθνές επίπεδο, οπότε δεν είμαστε σε θέση να το αποτρέψουμε», δηλώνει, επισημαίνοντας ότι είναι ταυτόχρονα σημαντικό να επαρκεί η προσφορά των εμβολίων, ώστε να μην μειονεκτεί κανείς.

Σ΄αυτό πιθανότατα οφείλεται και η καθυστέρηση έως το 2022.

Eναντίον τέτοιων πρακτικών το συμβούλιο δεοντολογίας της Γερμανίας

Το συμβούλιο δεοντολογίας της Γερμανίας, ένα ανεξάρτητο όργανο που συμβουλεύει την κυβέρνηση, συνέστησε να μην χορηγούνται ειδικοί όροι στους εμβολιασμένους. 

Δήλωσε ότι «επί του παρόντος είναι απαράδεκτο να αρθούν οι κρατικοί περιορισμοί στις πολιτικές ελευθερίες», υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει μόνο έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων σχετικά με το εάν οι εμβολιασμένοι άνθρωποι θα μπορούσαν να διαδώσουν τον ιό, αλλά ότι η εισαγωγή ειδικών προνομίων για αυτούς μπορεί να δημιουργήσει μια «νοοτροπία παραγκωνισμού» η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναταραχή. 

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο κινούνται ταχύτατα οι χώρες από την Σκανδιναβία, όπου η Δανία έχει ανακοινώσει σχέδια για την εισαγωγή ψηφιακού διαβατηρίου εμβολίων και η Σουηδία δήλωσε ότι θα έχει ψηφιακό διαβατήριο εμβολίου έως το καλοκαίρι, εάν ισχύουν διεθνή πρότυπα.