Γερμανία: Σε συμφωνία για σχηματισμό κυβέρνησης κατέληξαν οι τρεις μεγάλοι πολιτικοί αντίπαλοι

Λίγο καιρό μετά τις εκλογές, οι τρεις μεγάλοι πολιτικοί αντίπαλοι, Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι και Ελεύθεροι Δημοκράτες ανακοίνωσαν μόλις σήμερα ότι ξεκινούν με γρήγορο βηματισμό τις διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία.

Οι ηγέτες των τριών κομμάτων- SPD, Die Gruene και FDP- συμφώνησαν σε βασικά θέματα, όπως στην αύξηση του κατώτατου ωρομίσθιου: από 9,35 ευρώ που είναι σήμερα θα αυξηθεί στα 12 ευρώ, όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα «Bild».

Οι ηγέτες του κόμματος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), των Πρασίνων (Die Gruene) και των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) ανακοίνωσαν σε συνέντευξη Τύπου σήμερα στο Βερολίνο.

Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι και Ελεύθεροι Δημοκράτες είπαν «ναι» στην αύξηση του κατώτατου μισθού, κάτι που δεν ήταν εύκολο εν μέσω πανδημίας, όπως σχολιάζει ο γερμανικός Τύπος.

Όπως αναφέρει το γερμανικό δίκτυο «RTL», τα τρία κόμματα συμφώνησαν επίσης στην ψηφιακή «αφύπνιση» της χώρας, την σταδιακή κατάργηση του άνθρακα έως το 2030, την προστασία του κλίματος σε μια κοινωνικο-οικολογική οικονομία της αγοράς, με την χρήση της ηλιακής και αιολικής ενέργειας.

  • Επιπλέον, δεν θα γίνουν περικοπές στις συντάξεις και δεν θα αυξηθεί η ηλικία συνταξιοδότησης.
  • Ο προϋπολογισμός για την έρευνα και την επιστήμη θα αυξηθεί στο 3,5 % του ΑΕΠ της χώρας.
  • Θα πρέπει να ενισχυθεί η Ε.Ε, για να γίνει πιο ικανή να δράσει και να γίνει πιο δημοκρατική.
  • Θα πρέπει να εξοπλιστεί καλύτερα το γερμανικό στράτευμα «Bundeswehr».

Σε ότι αφορά το ︎όριο ταχύτητας στους αυτοκινητόδρομους, ο συμπρόεδρος των Πρασίνων, Ρόμπερτ Χάμπεκ , δήλωσε σήμερα ότι, τελικά δεν θα επιβληθεί όριο ταχύτητας στα 130 χλμ.

«Είμαστε όμως πολύ ικανοποιημένοι σε άλλα σημεία της συμφωνίας», τόνισε.

Από την πλευρά του, ο Σοσιαλδημοκράτης Όλαφ Σολτς, ο οποίος προαλείφεται για Καγκελάριος της Γερμανίας υποστήριξε ότι οι διερευνητικές συνομιλίες ήταν αξιόπιστες και ωφέλιμες.