Ο Ιούδας Ισκαριώτης πρόδωσε για «30 αργύρια» τον Ιησού Χριστό και αυτή η έκφραση χρησιμοποιείται κατά κόρον στην καθημερινότητα μας για να περιγράψουμε στις παρέες μας, μια «φθηνή προδοσία».

Έχεις αναλογιστεί ποτέ όμως ποια είναι η πραγματική αξία του συγκεκριμένου ποσού σήμερα; Ποια είναι η αναλογία των 30 αργυρίων με τα σημερινά ευρώ;

Η λέξη αργύρια, που αναφέρεται στην Καινή Διαθήκη, σημαίνει αργυρά νομίσματα, τα οποία χρησιμοποιούνταν για τις εμπορικές συναλλαγές στην εποχή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Υπάρχουν, όμως, τέσσερις διαφορετικές εκδοχές για την προέλευση των συγκεκριμένων νομισμάτων. Η πρώτη εκδοχή θέλει τα αργύρια να ήταν τυριανά σέκελς (νομίσματα της Τύρου), με την επιστημονική κοινότητα να κλίνει προς αυτή τη θεωρία. Η δεύτερη λέει πως τα νομίσματα ήταν στρατήρες της Αντιόχειας, η τρίτη τετράδραχμα των Πτολεμαίων και η τέταρτη αθηναϊκά τετράδραχμα.

Η αξία

Η πρώτη εκδοχή είναι αυτή που επισημαίνεται ως η πραγματική από τους περισσότερους επιστήμονες, αναφέρειότι τα 30 αργύρια ήταν τυριανά σέκελς.

Ωστόσο, στην επιστημονική κοινότητα οι απόψεις διίστανται ξανά για την αξία που θα είχαν σήμερα αυτά τα νομίσματα, καθώς παίζουν ρόλο πολλοί παράγοντες και κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά.

Οι εκτιμήσεις λένε πως η σημερινή αξία ενός τυριανού σέκελ (που ισούται με τέσσερις δραχμές), λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση στην οποία βρίσκονται, καθώς και την περιεκτικότητα σε άργυρο, κυμαίνεται από 300 έως και 500 ευρώ. Επομένως, τα 30 αργύρια ισούνται με το σημερινό ποσό των 9.000 έως 15.000 ευρώ.