Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας της Τουρκίας, υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφέρεται χαρακτηριστικά πως «εξετάστηκαν οι παραβιάσεις της Ελλάδας στα ανθρώπινα δικαιώματα της τουρκικής μειονότητας, όπως και οι απάνθρωπες συμπεριφορές της εναντίον των προσφύγων».

Παράλληλα, σύμφωνα με την Άγκυρα, παρά τις εκκλήσεις της για διάλογο, η Ελλάδα επέλεξε με την πολιτική της να στραφεί κατά της Τουρκίας χωρίς να σέβεται το διεθνές Δίκαιο.

«Η Ελλάδα καλείται να εκπληρώσει τις απαιτήσεις των σχέσεων καλής γειτονίας και να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο», αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση.

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας της γειτονικής χώρας τέθηκε επί τάπητος και το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου, με την Άγκυρα να επιθυμεί να αναπτυχθεί ένα περιβάλλον σταθερότητας και ασφάλειας, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο.

«Είναι υψηλής σημασίας η υιοθέτηση μιας κοινής προσέγγισης για τα αμοιβαία συμφέροντα και δικαιώματα των χωρών της περιοχής», τονίζεται.

Όσον αφορά στο Κυπριακό, η Άγκυρα υποστηρίζει πως «αντί των προσεγγίσεων που δεν απέδωσαν αποτελέσματα για μισό αιώνα και αγνοούν την τουρκική ύπαρξη, είναι απαραίτητο να ληφθούν ολοκληρωμένες και μόνιμες λύσεις που θα λαμβάνουν υπόψη τις πραγματικότητες του νησιού και θα βασίζονται στην αμεροληψία της βάσης δύο ανεξάρτητων κρατών».

«Οι μη περιφερειακές χώρες και οι διεθνείς φορείς έχουν κληθεί να υιοθετήσουν μια ουδέτερη και συνετή στάση», καταλήγει η ανακοίνωση.