Συνεντεύξεις

Γιάννης Μπρατάκος στο vradini.gr : «Η εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων στον Πρωθυπουργό θα ενισχύσει την επανεκκίνηση της οικονομίας»

Ο Γενικός Διευθυντής της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Μπρατάκος αποκαλύπτει στο vradini.gr τα σχέδια της επόμενης ημέρας

Στις 7 Ιουλίου συμπληρώνεται ένας χρόνος από τις εκλογές που έφεραν στην κυβέρνηση τη ΝΔ με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η διαδρομή των ημερών του πρώτου έτους διακυβέρνησης αξιολογήθηκε και δοκιμάστηκε από αρκετά εντός προγράμματος γεγονότα αλλά και από αναπάντεχες εξελίξεις. Ο Γενικός Διευθυντής της ΝΔ Γιάννης Μπρατάκος μίλησε αποκλειστικά στο vradini.gr για όλα όσα έχουν ήδη δει οι πολίτες να έχει υλοποιήσει η κυβέρνηση, αλλά και για τις αρχές του Κυριάκου Μητσοτάκη, τα σχέδια της επόμενης ημέρας για την οικονομία, το παραγωγικό μοντέλο, τα δάνεια των κομμάτων, αλλά και τον ψηφιακό μετασχηματισμό της κοινωνίας.

Τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης, σε μία εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία λόγω της πανδημίας, αποκαλύπτουν την πρόθεση στήριξης των πολιτών. Η μακροημέρευσή τους από ποιους παράγοντες εξαρτάται;

Η αντίδραση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην πανδημία με την άμεση λήψη μέτρων τόσο για τον περιορισμό των κρουσμάτων και την αντιμετώπιση του υγειονομικού σκέλους της κρίσης, όσο και για την αντιμετώπιση των σημαντικών προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί στην οικονομία της χώρας, έχει μέχρι σήμερα αποδώσει εντυπωσιακά. Ξεκινάμε με το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι τα κρούσματα είναι σαφώς περιορισμένα, ενώ ο ρυθμός εξάπλωσης του ιού είναι μέχρι στιγμής ελεγχόμενος, συγκρίνοντας με άλλες χώρες.

Έχοντας υλοποιήσει ότι ήταν δυνατόν για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, η επόμενη επιλογή της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού για την αντιμετώπιση της οικονομικής πλευράς της κρίσης κινήθηκε σε τέσσερις σημαντικούς άξονες, την άμεση ενίσχυση των πολιτών, τη λήψη μέτρων ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων, τη δημιουργία εργαλειοθήκης για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων για την επιστροφή σε σχετική κανονικότητα.

Είναι σαφές ότι ο ύψιστος και τελικός στόχος όλων των παραπάνω επιλογών είναι η προστασία των πολιτών, η υγεία και η οικονομική σταθερότητά τους. Και η διασφάλιση της υγείας των πολιτών ή η σταθεροποίηση της οικονομίας της χώρας, εκτός από τα μέτρα που έχει λάβει η ελληνική Κυβέρνηση, εξαρτώνται επίσης από τρεις σημαντικές παραμέτρους, την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας, της εξέλιξη της πανδημίας και την ατομική μας ευθύνη.

Η πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ενισχύσει τις ευρωπαϊκές οικονομίες, η ιστορικά και πρακτικά αποδεδειγμένη ικανότητα των ΗΠΑ να αντιμετωπίζει αντίστοιχες οικονομικές δυσκολίες αλλά και τα θετικά σημάδια από τους επιστήμονες ως προς την εύρεση εμβολίου για την αντιμετώπιση του COVID-19 με κάνουν να αισιοδοξώ.

Η δυναμική που είχε αρχίσει να αναπτύσσει η Ελληνική οικονομία πριν την πανδημία πώς θα παραμείνει τέτοια και μετά την κρίση που ο covid-19 προκάλεσε ;

Είναι αλήθεια ότι πριν αρχίσουμε να βιώνουμε την οικονομική κρίση από την πανδημία, η ελληνική οικονομία ανέπτυσσε τεράστια δυναμική. Δυναμική που όμως σταμάτησε βίαια και ανεξέλεγκτα. Είναι βέβαιο ότι η οικονομία μας θα υποστεί ύφεση και μάλιστα σημαντική. Η τουριστική δραστηριότητα, που αποτελεί σημαντικό ποσοστό του ΑΕΠ της χώρας μας, θα μειωθεί, άγνωστο βέβαια πόσο. Επομένως είναι απαραίτητο να ενισχυθούν οι υπόλοιποι κλάδοι της οικονομίας, να υπάρξουν επενδύσεις από τις επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι να μην μετριάσουν την κατανάλωση τους στηρίζοντας την ελληνική οικονομία.

Η επανάκαμψη, εξαρτάται και από τις ελληνικές Τράπεζες που θα πρέπει να στηρίξουν την επιχειρηματικότητα, δίδοντας δάνεια στις εταιρίες, στηρίζοντας επενδυτικά σχέδια και βοηθώντας επιχειρηματίες σε πρόσκαιρες δυσκολίες, προσπαθώντας βέβαια να μην δημιουργηθεί ένα νέο κύμα «κόκκινων» δανείων. Ανάπτυξη, πόσο μάλλον επανάκαμψη, της οικονομίας δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς ενίσχυση από το τραπεζικό σύστημα, πουθενά στον κόσμο.

Είμαι βέβαιος ότι η εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων και των εργαζόμενων στον Πρωθυπουργό και στις επιλογές του θα ενισχύσουν την επανεκκίνηση της οικονομίας, θα μειώσουν το χρόνο που θα απαιτηθεί για την επιστροφή της Ελλάδας σε αναπτυξιακή κανονικότητα και θα δώσουν τη δυνατότητα στο σοβαρό επιτελείο της σημερινής Κυβέρνησης να επανεξετάσει το αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας, να βάλει νέες βάσεις στην οικονομία και να συνεχίσει να δημιουργεί τις προϋποθέσεις που θα κάνουν τη χώρα μας ανταγωνιστική και θα την οδηγήσουν στην πρόοδο και την ευημερία των πολιτών.

Το παραγωγικό μοντέλο που έχει υιοθετηθεί βρίσκει ανταπόκριση στους «καλομαθημένους» πολίτες των επιδομάτων και ποιες είναι οι βασικές του αρχές;

Είναι αλήθεια ότι στη χώρα μας η λογική των «επιδομάτων» ήταν συνηθισμένη και οι πολιτικοί χρησιμοποιούσαν τα επιδόματα για να αντλήσουν πολιτική δύναμη και στήριξη των πολιτών. Όμως τα επιδόματα έχουν πρόσκαιρα αποτελέσματα, δεν δημιουργούν βάσεις ανάπτυξης των πολιτών και της οικονομίας και πολλές φορές δημιουργούν απαθείς, νωχελικές κοινωνίες περιορίζοντας ή ακόμα και εξαφανίζοντας μέχρι και ολόκληρους τομείς της οικονομίας μιας χώρας. Σκεφτείτε μόνο πόσο έχει περιοριστεί ο πρωτογενής τομέας της ελληνικής οικονομίας.

Αν δημιουργήθηκε μια ευκαιρία από την κρίση που βιώνει σήμερα η χώρα μας είναι ότι έγινε σαφές σε όλους ότι πρέπει να αποκτήσουμε ένα βιώσιμο παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο πάνω στο οποίο θα βασιστεί και θα εξελιχθεί η ελληνική οικονομία. Η μεγάλη μονοδιάστατη εξάρτηση της οικονομίας μας από τον τουρισμό απέδειξε ότι πρέπει να οδηγηθούμε στο να αναπτύξουμε και άλλους τομείς δημιουργώντας παραγωγική ισορροπία.

Απαιτείται να διαμορφώσουμε, να χρηματοδοτήσουμε και να αναπτύξουμε νέου τύπου παραγωγική δυναμική στη χώρα μας, που να βασίζεται στο διαδίκτυο και τις προοπτικές που δίνει αλλά και στις νέες τεχνολογίες και τις δυνατότητες που δημιουργεί στην έρευνα και στην παραγωγή.

Επομένως, η σημερινή αναγκαιότητα για έκτακτα επιδόματα στους πολίτες για την αντιμετώπιση της πανδημίας θα δώσει τη σκυτάλη σε δράσεις και μέτρα που θα σχεδιαστούν για να ενισχύσουν το νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας.


Δείτε επίσης