Η ενίσχυση του ελληνικού οπλοστασίου προκαλεί πονοκέφαλο στην Άγκυρα, και η στάση της απέναντι στο ΝΑΤΟ, στις ΗΠΑ, αλλά και η συμμαχία της με τη Ρωσία, οφείλεται κατά κύριο λόγο στην ενδυνάμωση της ελληνικής αποτρεπτικής δύναμης.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Βραδυνής της Κυριακής» από ξένη διπλωματική πηγή (χώρας εκτός Ε.Ε.), συνάδελφος του συνομιλητή μας που υπηρετεί σε άλλη χώρα της Ευρώπης, μετέφερε συνομιλία του με Τούρκο διπλωμάτη η οποία είναι άκρως ενδιαφέρουσα και δείχνει το τι πραγματικά σκέφτεται ο Ερντογάν.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Τούρκος διπλωμάτης ρωτήθηκε για ποιο λόγο επιχειρεί η Άγκυρα να τινάξει στον αέρα τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ με την επιμονή της στους S-400, και η απάντηση τον εξέπληξε.

«Παίρνουμε τους ρωσικούς αντιαεροπορικούς πυραύλους, επειδή είναι οι μόνοι αυτή τη στιγμή που μπορούν να αντιμετωπίσουν με επιτυχία τα αμερικανικά F-35. Τα οποία προμηθεύεται το Ισραήλ, θα προμηθευθεί η Ελλάδα, και αργότερα δεν ξέρουμε ποιος άλλος», είπε ο Τούρκος διπλωμάτης. Εκτίμησε δε, ότι με τους S-400 η χώρα του δεν φοβάται καμία ενάερια απειλή, και μπορεί να διαπραγματεύεται με την άνεση που της επιτρέπει η επίγνωση της υπεροχής της.

Πηγές της «Βραδυνής της Κυριακής» εκτίμησαν ότι οι Τούρκοι γνώριζαν εδώ και πολύ καιρό την πρόθεση των Ελλήνων να αποκτήσουν τα αμερικανικά F-35, και είχαν ήδη ενημερωθεί από την Ουάσινγκτον για το θέμα. Ειδικά όταν συζητούνταν στην αρχή της η ανανέωση της συμφωνίας για τις βάσεις, είχε τεθεί το θέμα από τον τότε υπουργό Άμυνας Βαγγέλη Αποστολάκη, ο οποίος ενημέρωσε ενδελεχώς τον διάδοχό του Νίκο Παναγιωτόπουλο για την ανάγκη απόκτησης των συγκεκριμένων αεροσκαφών.

Παράλληλα όμως, η Άγκυρα βλέπει μπροστά της τις αμερικανικές κυρώσεις και δεν υπάρχει καμία προοπτική αλλαγής προς το καλύτερο από τη νέα κυβέρνηση Μπάιντεν, αλλά και την ενίσχυση του ελληνικού οπλοστασίου τόσο με τα γαλλικά αεροπλάνα όσο και πιθανόν με τις φρεγάτες [email protected], οι οποίες πραγματικά αποτελούν αντιαεροπορικό και όχι μόνο, φόβητρο στη θάλασσα.

Στις αρχές του νέου έτους θα υπογραφεί, τελικά, η συμφωνία μεταξύ των υπουργών Άμυνας Ελλάδος και Γαλλίας για την απόκτηση μίας μοίρας 18 αεροσκαφών RAFALE αντικαθιστώντας τα παλαιά MIRAGE.

Από τα 18 RAFALE, τα έξι -εκ των οποίων δύο διθέσια και τέσσερα μονοθέσια- θα είναι καινούργια και τα δώδεκα μεταχειρισμένα (δύο διθέσια και δέκα μονοθέσια) από την γαλλική Πολεμική Αεροπορία. Μαζί φυσικά με τα απαραίτητα όπλα, εξοπλισμό υποστήριξης, ανταλλακτικά, αλλά και υπηρεσίες, εν συνεχεία, υποστήριξης, κάτι που τώρα προβλέπεται από τώρα, σε σχέση με το παρελθόν που στοίχισε τον Γολγοθά στα Mirage.

Το συνολικό κόστος των αεροσκαφών ανέρχεται σε 1,92 δισ. ευρώ (χωρίς κρατήσεις) για τα 18 αεροσκάφη και 400 εκατ. ευρώ (χωρίς κρατήσεις), για τα όπλα τους, τα οποία περιλαμβάνουν κατευθυνόμενα βλήματα METEOR, καθώς και τις απαραίτητες αναβαθμίσεις υπαρχόντων βλημάτων προκειμένου να μπορούν να χρησιμοποιηθούν στα νέα αεροσκάφη (MICA, SCALP, EXOCET).

Οι λόγοι που οδήγησαν στην επιλογή αυτή, που περιλαμβάνει και μεταχειρισμένα αεροσκάφη, ήταν η δυνατότητα άμεσης παράδοσης αριθμού αυτών, προκειμένου να αυξηθεί κατακόρυφα η επιχειρησιακή δυνατότητα της Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά και η συμπίεση του κόστους.

Περιμένει τους Γάλλους

Το Πολεμικό Ναυτικό περιμένει ένα… χριστουγεννιάτικο δώρο από την κυβέρνηση αλλά και από τους Γάλλους. Να είναι προσιτή η τιμή της προσφοράς για τις φρεγάτες Belhara, ώστε να ενταχθούν στο Π.Ν., Το οποίο δεν γνωρίζει γιορτές και σχόλες, αφού ο αρχηγός του, ναύαρχος Στέλιος Πετράκης, έχει δώσει εντολή να μην περιοριστούν καθόλου τα μέτρα ασφαλείας στο Αιγαίο κατά τη διάρκεια των γιορτών. Ο ίδιος θα ήταν πολύ ευτυχής εάν το Π.Ν. ενισχυόταν με τις γαλλικές φρεγάτες, αρκεί να περιλαμβάνουν και την κάλυψη του αιτήματος του ΓΕΝ για πλοία που δύνανται να πραγματοποιούν άμυνα περιοχής.

Από την έντυπη έκδοση της «Βραδυνής της Κυριακής»