Πόσο απέχει, άραγε, μια επιτυχία από μια καταστροφή; Τις περισσότερες φορές, μια ανάσα. Στην περίπτωση του κορωνοϊού οι επιστήμονες λένε πως όλα κρέμονται σε μια κλωστή. Και αυτό έχει αποδειχθεί στην πράξη σε άλλες χώρες που πίστεψαν ότι είχαν νικήσει το φονικό ιό και βγήκαν βιαστικά από την καραντίνα.  

Μέχρι τότε, ήταν περίπτωση χωρών προς μίμηση, και πολύ σύντομα έγιναν παράδειγμα προς αποφυγή.  

Στην Ελλάδα, μετά τα θετικά αποτελέσματα απέναντι στο πρώτο κύμα, άρχισαν οι διεργασίες για την απελευθέρωση των μέτρων. Όλη την προηγούμενη εβδομάδα η επιτροπή λοιμωξιολόγων αλλά και η κυβέρνηση δέχτηκαν πολύ ισχυρές πιέσεις, κυρίως από επιχειρηματίες στο χώρο της εστίασης, να δώσουν το «πράσινο φως» ώστε να ανοίξουν τα εστιατόρια και τα μπαρ.  

Η αιτιολογία που πρόβαλαν ήταν πως οι πολίτες συνωστίζονται στα πάρκα και τις πλατείες επειδή δεν έχουν πού να πάνε. Αν άνοιγε -λένε- η εστίαση θα υπήρχε λιγότερος κίνδυνος διασποράς, γιατί ο κόσμος θα πήγαινε στα καταστήματα και δεν θα υπήρχε ο κίνδυνος συνάθροισης στους δρόμους.  

Το επιχείρημα δεν είναι λάθος. Έχει πολύ μεγάλη βάση αληθείας.  

Όμως, από την άλλη, οι επιστήμονες γνωρίζουν πολύ καλά πως τα βήματα πρέπει να γίνουν ένα ένα και η αποδέσμευση από τα μέτρα πρέπει να γίνει κλιμακωτά.  

Αυτό το Σαββατοκύριακο είναι το πρώτο κρίσιμο τεστ για να διαπιστωθεί αν θα αυξηθούν τα κρούσματα.  

Με 40 βαθμούς Κελσίου και ανοιχτές τις παραλίες είναι πολύ λογικό να βγουν τα πρώτα συμπεράσματα που θα δείξουν και το πώς θα περάσουμε το φετινό καλοκαίρι μας.  

Αυτό που δεν θέλουν οι επιστήμονες, και γι’ αυτό εμφανίζονται διστακτικοί στην απελευθέρωση των μέτρων, είναι η χώρα, η Οικονομία και η Αγορά να μην ζήσουν το φαινόμενο του λεγομένου «ακορντεόν».  

 Δηλαδή, να αρθούν τα μέτρα, και μετά από λίγες ημέρες να υπάρξει μεγάλη διασπορά, να αυξηθούν τα κρούσματα και να χρειαστεί να κλείσουν εκ νέου τα καταστήματα, και οι πολίτες να περιοριστούν και πάλι στα σπίτια τους.  

Αυτό το άνοιξε-κλείσε είναι ό,τι χειρότερο και για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού αλλά και για την Οικονομία, η οποία με αυτό τον τρόπο θα φυτοζωεί για αρκετούς μήνες, ίσως και χρόνια.  

Θα είναι λυπηρό να ανοίξει ο Τουρισμός, σε λίγες εβδομάδες να αρχίσουν να εκδηλώνονται τα κρούσματα στα νησιά, που μέχρι σήμερα παρέμειναν καθαρά, και η Πολιτεία να αναγκαστεί να πάρει σκληρά μέτρα.  

Δυστυχώς, κανείς δεν το θέλει, αλλά τους επόμενους μήνες, αν δεν προσέξουμε, ίσως χρειαστεί να μπουν σε καραντίνα νησιά η μεγάλες παραθεριστικές πόλεις επειδή κάποιοι Έλληνες η ξένοι τουρίστες κάνουν τις μετακινήσεις και τις διακοπές τους σα να μην υπάρχει ο ιός.  

Το αντίθετο. Φέτος το καλοκαίρι, όλοι μας θα πρέπει να κάνουμε διακοπές όσο γίνεται πιο προσεκτικά και σε απόσταση από τους γύρω μας.  

Αυτό, βέβαια, είναι πολύ δύσκολο σε πολλές περιπτώσεις. Ιδίως για τους νέους. Το πιο δύσκολο, όμως, θα είναι να εκδηλωθούν μαζικά κρούσματα σε μια περιοχή ή σε ένα νησί, και λόγω των μέτρων που θα αναγκαστεί να πάρει η Πολιτεία, τη θάλασσα να την κοιτάμε από τα παράθυρα και τα μπαλκόνια.