Τα κινητά τηλέφωνα έχουν γίνει βασικό στοιχείο της καθημερινότητάς μας και σπαταλάμε πολλές ώρες κοιτάζοντας την οθόνη τους, ακόμα και πριν να κοιμηθούμε, αλλά αυτή η συνήθειά μας μπορεί να είναι ακόμα και επικίνδυνη. 

Ο γιατρός, Βλάντισλαβ Μοχάμεντ Άλι, σε συνέντευξή του στο «Prime» είπε πως η ενασχόληση με το κινητό τηλέφωνο πριν από τον ύπνο, μπορεί να οδηγήσει σε κακή ποιότητά του, απώλεια όρασης και δυσλειτουργία του εγκεφάλου.

Μάλιστα, ο ίδιος επισήμανε πως μια φωτεινή οθόνη smartphone στο σκοτάδι μπορεί να ερεθίσει περιοχές του εγκεφάλου, να διεγείρει τη δραστηριότητα και να προκαλέσει πονοκέφαλο.

Ειδικότερα, ο γιατρός τόνισε το εξής:

«Πριν κοιμηθεί, ένα άτομο βλέπει συχνά στο σκοτάδι μια φωτεινή οθόνη. Λόγω της αντίθεσης, η ένταση του φωτός καθώς και το μήκος κύματος του χρώματος επηρεάζουν τη μετάβαση μεταξύ αφύπνισης και ύπνου. Ακόμα κι αν δεν βλέπουμε φωτεινές λάμψεις στην οθόνη, ο εγκέφαλος εξακολουθεί να αντιδρά».

Ωστόσο, υπάρχουν και σωστές πρακτικές αφού στην εποχή μας πολλές συσκευές έχουν τη λεγόμενη «Νυχτερινή Λειτουργία» («Night Mode»), που μειώνει το μπλε φως της οθόνης και εφαρμόζει θερμότερα χρώματα.

Ο γιατρός προειδοποίησε, επίσης, για την έκθεση σε οθόνες ατόμων που πάσχουν από διάσειση. Συνιστά σε αυτούς, λοιπόν, να σταματήσουν εντελώς να χρησιμοποιούν το smartphone τους πριν κοιμηθούν, καθώς μπορεί να επιδεινώσει την κατάστασή τους.