Θα μπορούσαμε να εντοπίσουμε τη ρίζα της αναβλητικότητας στους παρακάτω τρεις λόγους.

1. Λόγω ανασφάλειας

Όταν ένας άνθρωπος φοβάται ότι δεν θα καταφέρει να φέρεις εις πέρας μια υποχρέωση, νιώθει δηλαδή ανασφάλεια, μπορεί να καταλήγει να την αναβάλλει.

2. Λόγω τελειομανίας

Αυτός ο λόγος μπορεί να μην ακούγεται ιδιαίτερα λογικός, στην πραγματικότητα όμως συμβαίνει πιο συχνά από ό,τι θα νόμιζε κανείς. Πολλές φορές κάποιος μπορεί να μεταθέτει διαρκώς μια εργασία για αργότερα επειδή ο στόχος του είναι όταν την κάνει να είναι άψογη. Ακριβώς αυτή η τελειομανία του μπορεί να τον αναγκάζει να μην αντιμετωπίζει μια εργασία διεκπεραιωτικά αλλά να στοχεύει στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Μάλιστα, ακόμη κι αν αργήσει να ασχοληθεί πρακτικά μαζί της, μπορεί να την προετοιμάζει και να την οργανώνει στο μυαλό του.

3. Λόγω τεμπελιάς

Δεν ακούγεται κομψό, σίγουρα όμως είναι αληθινό. Άλλωστε, όλοι οι άνθρωποι μερικές φορές αναβάλλουμε κάτι από τεμπελιά, επειδή βαριόμαστε δηλαδή και δεν έχουμε όρεξη να το ξεκινήσουμε.

Πώς μας επηρεάζει η αναβλητικότητα

Λιγότερο ή περισσότερο όλοι γνωρίζουμε ότι όσο αναβάλλουμε κάτι τόσο πιο δύσκολο γίνεται στη συνέχεια να το ξεκινήσουμε και να το ολοκληρώσουμε. Όσο περνάει ο καιρός, αυξάνονται οι φόβοι  και οι ανασφάλειες, ενώ αρκετές φορές αυξάνεται και ο φόρτος εργασίας που έχουμε αναλάβει. Μάλιστα, αν καταλήγουμε να αναβάλλουμε διαρκώς μια υποχρέωση, μπορεί στο τέλος να μην έχουμε καν τη δυνατότητα να την ολοκληρώσουμε (π.χ. επειδή έχει περάσει η χρονική προθεσμία. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να απογοητευτούμε αλλά και να «θυμώσουμε» με τον εαυτό μας, μειώνοντας έτσι την αυτοεκτίμησή μας.

Σε κάθε περίπτωση, όσο περισσότερο αναβάλλουμε κάτι τόσο περισσότερο αγχωνόμαστε και φθειρόμαστε από το άγχος.