Η κατάσταση στην Ευρώπη είναι ανησυχητική, προειδοποίησε αυτή την εβδομάδα ο ΠΟΥ, λόγω της μετάλλαξης του κορωνοϊού, η οποία, σύμφωνα με δύο νέες μελέτες, είναι 50% πιο μεταδοτική. Μπροστά στην απειλή ενός τρίτου κύματος Covid-19 τον Φεβρουάριο, ατυχώς οι κυβερνήσεις της Ε.Ε. φαίνεται ότι χάνουν στους στόχους που έχουν θέσει για μαζικό εμβολιασμό. Η πραγματικότητα της γραφειοκρατίας στις εγκρίσεις των εμβολίων αλλά και η διεθνής έλλειψη σε αναλώσιμα υλικά έχουν στρέψει άπαντες εναντίον της Άνγκελα Μέρκελ που ανέλαβε το κρίσιμο έργο του εμβολιασμού όλων των Ευρωπαίων.  

«Έτσι επιβράδυνε η Μέρκελ την αγορά εμβολίων», ήταν ο χαρακτηριστικός τίτλος της «Bild Zeitung», που αποκάλυψε ότι όταν το περασμένο καλοκαίρι ο Γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν ήθελε να συμμαχήσει με τους συναδέλφους του από τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ολλανδία για την παραγγελία 400 εκατ. δόσεων του εμβολίου της AstraZeneca, η Γερμανίδα καγκελάριος του «έβαλε φρένο».

Το δίχως άλλο, η Μέρκελ φέρεται να τάχθηκε υπέρ μίας κοινής λύσης και για τις 27 χώρες της Ε.Ε. υπό την Κομισιόν, προκειμένου να εξασφαλιστεί μία καλύτερη συμφωνία, ωστόσο, όπως υπενθυμίζει σχετικό άρθρο του «Politico», όταν έγιναν οι σχετικές διαπραγματεύσεις τον περασμένο Ιούνιο, ουδείς γνώριζε 100% ποιο εμβόλιο θα είναι αποτελεσματικό ή ποιο θα είναι πρώτο διαθέσιμο.

Οι Pfizer/BioNTech, η Moderna και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης με την AstraZeneca ήταν από τις πρώτες εταιρίες που ξεκίνησαν ευρείας κλίμακας κλινικές δοκιμές, και η Κομισιόν, που μόλις την Παρασκευή ανακοινώθηκε ότι εξασφάλισε επιπλέον 300 εκατ. εμβόλια της πρώτης εταιρίας, σε μία προσπάθεια να προλάβει καταστάσεις, προέβη σε παραγγελίες άνω των δύο δισ. δόσεων εμβολίων από έξι διαφορετικές εταιρίες. Όταν το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech, το οποίο κοστίζει 12 ευρώ όταν τα άλλα κοστίζουν 2 ευρώ η δόση, εγκρίθηκε πρώτο, οι παραγγελίες δεν μπορούσαν να αλλάξουν.  

Ακόμη όμως και αν η Ε.Ε. είχε αγοράσει περισσότερες δόσεις του εμβολίου (αυτή την εβδομάδα εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το σκεύασμα της Moderna), πιθανότατα δεν θα άλλαζε η τρέχουσα κατάσταση των εμβολιασμών. Και αυτό, γιατί οι σχετικές καθυστερήσεις αποδίδονται στην αργή παραγωγή των εμβολίων και την έλλειψη ετοιμότητας αρκετών χωρών, όπως η Ολλανδία, για γρήγορη διανομή τους στον πληθυσμό.  

Πατέντες για τον εμβολιασμό (vaccine) 

Ερευνητές στη Βρετανία ανακοίνωσαν ότι αναπτύσσουν το πρώτο στον κόσμο εμβόλιο για τον κορωνοϊό, το οποίο έχει τη μορφή «έξυπνου» επιθέματος (τσιρότου). Με δεδομένο, όμως, ότι αυτό δεν αναμένεται να κυκλοφορήσει μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, οι χώρες της Ε.Ε. που βρίσκονται ήδη αντιμέτωπες με ελλείψεις σε εμβόλια, εξετάζουν διάφορες πατέντες για να εμβολιάσουν μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων με τον υπάρχοντα αριθμό τους. Σκέψεις για καθυστέρηση στη χορήγηση της δεύτερης δόσης προκειμένου να εμβολιαστούν περισσότεροι πολίτες με την πρώτη δόση έχουν ήδη διατυπωθεί στη Δανία, τη Γερμανία και τη Βρετανία. 

Και ενώ τρεις νέες μελέτες που δημοσιεύτηκαν, πρόσφατα, στην επιθεώρηση «Annals of Internal Medicine», τάσσονται υπέρ της χορήγησης της μονής δόσης του εμβολίου, με το επιχείρημα ότι συνολικά το όφελος για τον πληθυσμό θα είναι μεγαλύτερο, παρότι παραδέχονται ότι η τακτική χορήγησης μίας δόσης είναι λιγότερο αποτελεσματική σε σχέση με το σχήμα των δύο δόσεων, τόσο η Pfizer/Biontech όσο και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) προειδοποιούν εναντίον μίας τέτοιας ενέργειας. 

«Χωρίς τα κατάλληλα δεδομένα που να υποστηρίζουν τέτοιες αλλαγές στη διαχείριση των εμβολίων, διατρέχουμε σημαντικό κίνδυνο να θέσουμε σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, υποσκάπτοντας την ιστορική προσπάθεια εμβολιασμού για προστασία του πληθυσμού από την Covid-19», είναι το σκεπτικό των προαναφερομένων αλλά και της αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και φαρμάκων (FDA). Επειδή, όμως, ο πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται ο ΕΜΑ προσπαθεί τώρα να ακολουθήσει τα βήματα του Ισραήλ και να βγάλει έξι δόσεις από ένα φιαλίδιο των Pfizer-BioNTech, και όχι πέντε όπως γινόταν μέχρι σήμερα, ενώ η Βρετανία αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο συνδυασμού των δύο διαφορετικών εμβολίων, της Pfizer/BioNTech και της Οξφόρδης/AstraZeneca, για τον εμβολιασμό του κάθε πολίτη.  

Η διαφορετικότητα του Ισραήλ 

Στην Ευρώπη μπορεί να μηχανεύονται πατέντες για να εμβολιαστούν περισσότεροι με τον ίδιο αριθμό εμβολίων, στο Ισραήλ, όμως, μέσα σε διάστημα τριών εβδομάδων έχουν εμβολιαστεί περίπου 1,4 εκατ. Ισραηλινοί, δηλαδή το 12% του συνολικού πληθυσμού της χώρας, που μετρά 8,7 εκατ. άτομα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής, στο Ισραήλ έχει χρησιμοποιηθεί μόνο το σκεύασμα της Pfizer/BioNTech, ενώ η κυβέρνηση της χώρας έχει κλείσει ήδη από το καλοκαίρι συμφωνίες με τη Moderna και την AstraZeneca, δηλαδή πολύ πριν εγκριθούν τα εμβόλιά τους.

Και ενώ οι αναλυτές αναγορεύουν ως βασικό κίνητρο αυτής της βιασύνης την πρόθεση του πρωθυπουργού, Μπένιαμιν Νετανιάχου να κερδίσει ψήφους εν όψει των πρόωρων εκλογών του Μαρτίου, η επιτυχία του Ισραήλ βασίζεται αφενός στο αξιόπιστο εθνικό Σύστημα Υγείας, που κατατάσσεται 5ο στον κόσμο σε αποτελεσματικότητα, σύμφωνα με τη σχετική λίστα του Bloomberg, και αφετέρου στην αντιμετώπιση της πανδημίας ως μία εμπόλεμη κατάσταση, στην οποία η χώρα ξέρει καλά πώς να φερθεί, επιστρατεύοντας, για παράδειγμα, τους εφέδρους στους εμβολιασμούς, ώστε να γίνονται με ταχύτητα και να φτάνουν σύντομα στις πιο απομακρυσμένες γωνιές της.

Το γεγονός ότι το υγειονομικό προσωπικό κατάφερε να βγάλει έξι δόσεις από τα φιαλίδια των πέντε δόσεων είχε ως αποτέλεσμα τον εμβολιασμό και του νεαρόκοσμου του Ισραήλ, παράλληλα με τους μεγαλύτερης ηλικίας πολίτες του. 

Από την έντυπη έκδοση της «Βραδυνής της Κυριακής»