Το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού έχει κάνει ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία του το τελευταίο διάστημα, με τον αριθμό των κρουσμάτων να έχει αυξηθεί σημαντικά στη χώρα μας, αλλά και στο εξωτερικό.

Τα στοιχεία προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία, αν σκεφτεί κανείς πως οι επόμενοι μήνες αναμένεται να είναι πολύ πιο δύσκολοι, καθώς η θερμοκρασία θα σημειώσει μεγάλη πτώση.

Τις τελευταίες ημέρες διαπιστώθηκαν αυξητικές τάσεις των κρουσμάτων σε Αχαΐα και Ιωάννινα, με αποτέλεσμα χθες να ανακοινωθεί πως η Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας και ο Δήμος Ιωαννιτών τίθενται από σήμερα σε καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων, ή αλλιώς μίνι lockdown.

Αυτά τα μέτρα, τα οποία θα ισχύσουν συνολικά για επτά ημέρες (μέχρι και τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου), είναι τα εξής:

● Απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 05.00 της επομένης.

● Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως πάρτυ, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, κλπ.

● Εξαιρούνται της αναστολής οι λαϊκές αγορές, οι οποίες θα λειτουργήσουν με όριο απόστασης μεταξύ των πάγκων των πωλητών (5) μέτρα και το 50% της δυναμικότητας ανά κατηγορία πωλητών.

● Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.

● Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.

● Υποχρεωτική η χρήση μάσκας τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.

Σημειώνεται ότι σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών για τις επιχειρήσεις που επηρεάζονται, είναι δυνατή η αναστολή σύμβασης εργασίας των εργαζομένων.

Ωστόσο, αν και η κατάσταση κρίνεται σοβαρότερη στην Αττική, δεν έχουν παρθεί μέχρι στιγμής ανάλογα μέτρα.

Το Λεκανοπέδιο βρίσκεται στο «κόκκινο», καθώς από τα νέα κρούσματα που ανακοινώνονται καθημερινά από τον ΕΟΔΥ, συνήθως περισσότερα από τα μισά εντοπίζονται σε αυτό. Το γεγονός πως την περασμένη Κυριακή καταγράφηκαν λιγότερα από 100 (97 συγκεκριμένα) μετά από πολύ καιρό έφερε μια μικρή αισιοδοξία, η οποία «έκανε φτερά» μια μέρα αργότερα, όταν και ανήλθαν σε 167.

Γιατί, όμως, η κυβέρνηση δεν προχωρά στη λήψη ανάλογων μέτρων στην Αττική;

Αρχικά, θα ήταν ιδιαίτερα δύσκολη η επίβλεψη της τήρησης αυτών των μέτρων, καθώς στην Αθήνα κατοικούν περίπου πέντε εκατομμύρια άνθρωποι, ενώ παράλληλα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού θα ήταν αναγκασμένο να κυκλοφορεί για να μεταβεί στον τόπο εργασίας του.

Επιπλέον, ένα νέο lockdown θα έβλαπτε σημαντικά την οικονομία. Ωστόσο, δεν είναι μόνο τα δημόσια ταμεία που θα πληγούν σημαντικά, αλλά και η πραγματική αγορά, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που θα δουν τον τζίρο τους να πέφτει κατακόρυφα ξανά μέσα στο 2020, προκαλώντας τους τεράστιες ζημιές.

Δεν αποκλείεται η κυβέρνηση να προχωρήσει μελλοντικά στην εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου, ωστόσο κάτι τέτοιο αποτελεί ύστατη επιλογή, καθώς θέλει πρώτα να εξαντλήσει όλα τα υπόλοιπα όπλα που έχει στη φαρέτρα της για τον περιορισμό της διασποράς του ιού.

Δύο από αυτά που έχουν ακουστεί, είναι η καθολική χρήση μάσκας, όπως και το να κλείνουν τα καταστήματα εστίασης νωρίτερα από τα μεσάνυχτα.

Μιλώντας στο Mega, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και Παθολογίας στο πανεπιστήμιο Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος, απαντώντας στο ερώτημα γιατί σε Γιάννενα και Αχαΐα υιοθετήθηκε το μέτρο της μάσκας παντού, ενώ στην Αθήνα όχι, τόνισε: «Τα μέτρα του lockdown, έχουν μέσα στο “πακέτο” και την καθολική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Στην Αθήνα η οδηγία είναι αν βρισκόμαστε κοντά σε κάποιον να φοράμε μάσκα. Θα δούμε αν θα έρθει η καθολική χρήση μάσκας στην Αθήνα. Μέχρι τη Δευτέρα θα δούμε αν έχουν αποδώσει τα μέτρα, και αν όχι θα εξετάσουμε και αυτό το μέτρο».

Σχετικά με το σενάριο να κλείνουν τα καταστήματα εστίασης νωρίτερα από τα μεσάνυχτα και του πώς αυτό θα μπορούσε να εφαρμοστεί ανά περιοχή, ο κ. Γώγος είπε ότι: «Υπάρχει το μέτρο των περιορισμών κατά περιοχή, αλλά σε έναν ιστό όπως η Αθήνα αν κλείσεις μια περιοχή θα μεταφέρεις τον κόσμο στην άλλη. Δεν υπάρχει συζήτηση αυτή τη στιγμή να κλείνει η εστίαση στις 10. Θα τα δούμε όλα την άλλη εβδομάδα».

Όλα τα στοιχεία εξετάζονται καθημερινά, προκειμένου να γίνουν οι κατάλληλες κινήσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας.