Γιατί ο ΕΜΑ λέει «όχι» για τέταρτη δόση στον γενικό πληθυσμό | ema3 scaled

Κάνει λόγο για μη βιώσιμη στρατηγική, αλλά ανοίγει «παράθυρο» για τους ανοσοκατασταλμένους

«Κόκκινη κάρτα» βγάζει ο ΕΜΑ όσον αφορά τη χορήγηση τέταρτης δόσης στον γενικό πληθυσμό, τη βάζει ωστόσο στο «τραπέζι» όσον αφορά τους ανοσοκατασταλμένους.

 Κατά της χορήγησης τέταρτης δόσης για τον γενικό πληθυσμό τάχθηκε ο Μάρκο Καβαλέρι, επικεφαλής της στρατηγικής για τα εμβόλια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA).

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης των Ευρωπαίων ανταποκριτών, ο επικεφαλής της στρατηγικής για τα εμβόλια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMΑ), Δρ. Καβαλέρι είπε ότι δεν υπάρχουν δεδομένα που να υποστηρίζουν την ανάγκη χορήγησης δεύτερης ενισχυτικής δόσης – και ότι η χορήγηση νέων δόσεων κάθε λίγους μήνες «δεν είναι βιώσιμη στρατηγική».

Ο ίδιος σημείωσε ότι οι συνεχείς δόσεις «θα δημιουργήσουν προβλήματα με την ανοσολογική απάντηση», επεσήμανε όμως ότι η δεύτερη ενισχυτική δόση «πρέπει να εξεταστεί» για τα άτομα σε κατάσταση ανοσοκαταστολής.

Σχετικά με το ενδεχόμενο παραγωγής εμβολίων δεύτερης γενιάς που θα στοχεύουν ειδικά στην παραλλαγή Όμικρον, ο Δρ. Καβάλερι είπε ότι «πρέπει να ληφθούν πολλοί παράγοντες υπ’ όψη» για να αποφασιστεί αυτό. Έως ότου παραχθούν αυτά τα εμβόλια, η επιδημιολογική εικόνα μπορεί να έχει αλλάξει σημαντικά, παρατήρησε. «Χρειαζόμαστε μία στρατηγική που να μην αντιδρά απλά στον ιό, αλλά να προσπαθεί να προβλέψει την επόμενη του κίνηση», σημείωσε. Το ζήτημα αυτό απαιτεί διεθνή συντονισμό, πρόσθεσε, και θα είναι ψηλά στην ατζέντα στην αυριανή συνάντηση του EMA με τον αμερικανικό FDA και άλλους ρυθμιστικούς οργανισμούς. Ο ΕΜΑ, είπε, θα χρειαστεί 3-4 μήνες για να εγκρίνει ένα τέτοιο εμβόλιο. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση στον απόηχο της αντιπαράθεσης μεταξύ της ισπανικής κυβέρνησης και του ΠΟΥ για το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η πανδημία, ο Δρ. Καβάλερι είπε ότι «δεν μπορούμε να πούμε ότι έχουμε φτάσει στην ενδημική φάση του ιού», αν και η Όμικρον «επιταχύνει» την πορεία σε αυτήν την κατεύθυνση. Παρ’ ολ’ αυτά, η εξάπλωση της δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί καλή είδηση, σημείωσε, καθώς θα συνοδεύτει από μεγάλη επιβάρυνση για τα συστήματα υγείας στην Ε.Ε.