Γιατί ο Νίκος Δένδιας επισκέπτεται τώρα Γκάνα και Γκαμπόν | dendias gkana scaled

Του Ειδικού Συνεργάτη

Για στρατηγική επιλογή κάνουν λόγο διπλωματικές πηγές στο Vradini.gr και εξηγούν τι σηματοδοτεί η επίσκεψη του ΥΠΕΞ

Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν λέει μια σοφή παροιμία, και στο υπουργείο Εξωτερικών φαίνεται ότι άρχισαν να την τηρούν απαρέγκλιτα.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας αναχωρεί σήμερα για την Γκάνα και την Γκαμπόν, στον απόηχο της επίσκεψης του στη Ρουάντα.

Και για τους μη μυημένους, αποτελεί έκπληξη αυτή η ξαφνική στροφή στην Αφρική, με την οποία η Ελλάδα ουδέποτε διατηρούσε αξιόλογες επαφές, με εξαίρεση κάποια κράτη όπως η Αίγυπτος, όπου υπήρχε έντονη ελληνική παρουσία, και παρελθόν.

Πάντως στα βάθη της Αφρικής η Ελλάδα ουδέποτε στόχευσε, και η σημερινή εξέλιξη αποτελεί στρατηγική επιλογή του Νίκου Δένδια, ο οποίος θέλει να ενισχύσει την θέση της χώρας μας, ενόψει πιθανών εξελίξεων το επόμενο έτος, τόσο στο Κυπριακό όσο και στα ελληνοτουρκικά, αφού τόσο η Γκάνα όσο και η Γκαμπόν, θα είναι μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Και η Ελλάδα τις θέλει στο πλευρό της, ενόψει πιθανών εξελίξεων όπως προείπαμε…

Συγκεκριμένα ο Νίκος Δένδιας θα βρίσκεται σήμερα και αύριο στη Γκάνα, ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί στη Γκαμπόν, μέχρι τις 26 Νοεμβρίου, όπου θα έχει επαφές με τους ομολόγους του, και με άλλους αξιωματούχους.

Η Γκαμπόν χρωστά ευγνωμοσύνη στην Ελλάδα μια και η χώρα μας ήταν η πρώτη που έστειλε εμβόλια εκεί, για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Κάτι που δεν ξεχνούν οι αξιωματούχοι της Γκαμπόν, όπως σημειώνουν διπλωμάτες, που παραπέμπουν σε παλαιότερες δηλώσεις του Υπ.Εξ της χώρας Pacome Moubelet Boubeya.

Για την ακρίβεια ο Νίκος Δένδιας είχε συναντηθεί με τους Υπουργούς Εξωτερικών της Γκάνα Shirley Ayorkor Botchwey και της Γκαμπόν Pacome Moubelet Boubeya στο περιθώριο της 76ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ τον περασμένο Σεπτέμβριο. 

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Γκαμπόν εκεί, είχε εκφράσει τις ιδιαίτερες ευχαριστίες του, καθώς όπως προείπαμε, η Ελλάδα ήταν η πρώτη Ευρωπαϊκή χώρα που προσέφερε εμβόλια. 

Η σημερινή επίσκεψη επίσης, αποτελεί την υλοποίηση της υπόσχεσης που είχε δοθεί τον περασμένο Σεπτέμβριο από τη χώρα μας, να δωρίσει 150.000 εμβόλια στην Γκάνα και 200.000 στην Γκαμπόν. 

  Στρατηγική σημασία

Πηγές του vradini.gr επισήμαναν την ιδιότητα του μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας που θα έχουν τόσο η Γκάνα όσο και η Γκαμπόν, τα επόμενα δυο χρόνια, και η διεύρυνση και ενδυνάμωση των σχέσεων της Ελλάδας με τις χώρες αυτές, είναι θέμα στρατηγικής σημασίας για την Αθήνα, ενόψει εξελίξεων στο Κυπριακό από τη νέα χρονιά, αλλά και ενόψει πιθανών εξελίξεων με την Τουρκία, η οποία είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην εξόρυξη υδρογονανθράκων ακόμη και σε αμφισβητούμενες περιοχές.

Τόσο η Γκάνα όσο και η Γκαμπόν είναι παραθαλάσσιες χώρες και έχουν αμφότερες επικυρώσει την Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (η Γκάνα το 1983 και η Γκαμπόν το 1998). Κάτι που μας αφορά άμεσα με δεδομένες τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο.

Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται η Ελληνική πλευρά να θέσει μετ’επιτάσεως το ζήτημα της ανάγκης σεβασμού και πλήρους εφαρμογής του Διεθνούς Δικαίου από όλα τα κράτη, συμπεριλαμβανομένου του Χάρτη του ΟΗΕ και βεβαίως της UNCLOS. 

Να σημειωθεί επίσης, ότι η χώρα μας έχει θέσει υποψηφιότητα για μια θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την περίοδο 2025-26, ενώ διπλωμάτες επισημαίνουν την διαχρονική σημασία που έχει το ΣΑ, ιδιαίτερα όσον αφορά το Κυπριακό, και πιο πρόσφατα άλλα ζητήματα άμεσου ελληνικού ενδιαφέροντος, όπως η Λιβύη και η Συρία.

Ως εκ τούτου κρίνεται επιτακτική η ενίσχυση των δεσμών με τις χώρες που απαρτίζουν το Συμβούλιο Ασφαλείας, στο πλαίσιο αυτού που αναφέραμε στην αρχή, ότι “των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν”. 

Οι ίδιες πηγές του vradini.gr επισήμαναν ότι μέχρι στιγμής, μόνο κατά το τελευταίο εξάμηνο, ο Υπουργός Εξωτερικών είχε εκτεταμένες διμερείς επαφές με ομολόγους του από 11 από τα 15 Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για την περίοδο 2022-25. 

Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται τα 5 Μόνιμα Μέλη (Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Κίνα και Ρωσία). Με 3 από αυτά έχει επίσης υπογράψει σημαντικές συμφωνίες.    

Οι διμερείς επαφές, τόσο με τους Υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών, όσο και με άλλους αξιωματούχους, αναμένεται να εστιάσουν επίσης στην προώθηση των διμερών οικονομικών σχέσεων. 

Σημειώνεται ότι μεγάλη ελληνική εταιρία δραστηριοποιείται στον ενεργειακό τομέα στην Γκάνα και αναμένεται ότι κατά την επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών θα εξετασθεί το ενδεχόμενο και άλλων επενδύσεων. 

Παράλληλα, δεδομένου της γεωγραφικής τους θέσης (στον Κόλπο της Γουινέας) διαδραματίζουν επίσης ρόλο στην ελευθερία της ναυσιπλοΐας και την καταπολέμηση της πειρατείας, η οποία αποτελεί σημαντική πρόκληση στην περιοχή και βεβαίως προτεραιότητα για την Ελλάδα. 

H επίσκεψη θα έχει και ανθρωπιστική διάσταση, καθώς ο Υπουργός Εξωτερικών θα επισκεφθεί ελληνικό σχολείο στην Γκάνα, όπου φοιτούν 160 μαθητές και θα κάνει δωρεά για την ενίσχυση του σχολείου. 

Επίσης, αναμένεται να προβεί σε δωρεά στην Γκαμπόν, σε οργανισμό που θα υποδειχθεί από τις αρχές της χώρας.  

Τέλος, επισημαίνεται ότι κατά την συνάντηση που είχε ο Υπουργός Εξωτερικών με τον ομόλογό του της Γκαμπόν στη Νέα Υόρκη, ο τελευταίος σχολίασε ότι οι Αφρικανικές χώρες είναι ανοιχτές στην συνεργασία με όσες χώρες δείχνουν σχετικό ενδιαφέρον.

Το σχόλιο αυτό αφορά από τη μία πλευρά τόσο τη σχέση των Ευρωπαϊκών κρατών με την Αφρική σε αντιδιαστολή με την Κίνα, αλλά μπορεί να ερμηνευθεί και σε σχέση με την προσπάθεια της Τουρκίας να διεισδύσει στην Υποσαχάρια Αφρική. 

Να σημειωθεί ότι η Τουρκία έχει, κατά την τελευταία δεκαετία αυξήσει σημαντικά την παρουσία της, αρχής γενομένης από την ίδρυση Πρεσβευτικών αρχών, οι οποίες από 11 στο σύνολο της Αφρικής έχουν περάσει σε λιγότερο από δύο δεκαετίες σε 43. Σύμφωνα με διπλωμάτες, η Ελλάδα, χώρα χωρίς αποικιακό παρελθόν έχει την δυνατότητα να οικοδομήσει σχέσεις συνεργασίας και αλληλοκατανόησης με τις χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής. Η Γκάνα ήταν εξάλλου η πρώτη χώρα της Υποσαχάριας Αφρικής που απέκτησε την ανεξαρτησία της το 1957, ανοίγοντας τον δρόμο για την πλήρη απο-αποικιοποίηση των χωρών της Ηπείρου τις δεκαετίες 60 και 70.