Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι αποφασίζουν να παραμείνουν σε μια αποτυχημένη σχέση — τα παιδιά, οι οικονομικές δυσκολίες και η έλλειψη αυτοπεποίθησης- αλλά από πέρυσι μπορούμε να προσθέσουμε και την πανδημία στη σχετική λίστα.

Και παρότι ο καθένας από εμάς έχει τους προσωπικούς του λόγους παραμονής, ο πιο συχνός από αυτούς σχετίζεται στην πραγματικότητα με την αλτρουιστική μας φύση. Σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Personality and Social Psychology, οι άνθρωποι δεν σκέφτονται απλά τα θέλω τους και τα πρέπει όταν πρέπει να αποφασίσουν αν θα παραμείνουν με τον σύντροφό τους, αλλά μάλλον τις επιθυμίες του άλλου τους μισού.

Η Σαμάνθα Τζόελ, επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας, εξηγεί ότι οι άνθρωποι δυσκολεύονται να εγκαταλείψουν σχέσεις, στις οποίες αισθάνονται ότι ο σύντροφός τους εξαρτάται από την ύπαρξη τους.
«Όσο περισσότερο θεωρούν ότι ο σύντροφος τους εξαρτάται από τη σχέση τους, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να πάρουν την πρωτοβουλία του χωρισμού», εξηγεί. «Αυτό ισχύει ακόμη και για άτομα που δεν είναι πραγματικά αφοσιωμένα στην σχέση τους ή που τα ίδια προσωπικά δεν είναι ικανοποιημένα από αυτήν».

Παρότι το παραπάνω δεν είναι μια πρωτοποριακή πληροφορία, επιβεβαιώνει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν σκέφτονται μόνο για τον εαυτό τους όταν υπολογίζουν εάν θα αφήσουν έναν σύντροφο. Το πρόβλημα είναι, ωστόσο, ότι η εκτίμησή μας για το πόσο καταστροφικό θα είναι για τον σύντροφό μας να τερματίσουμε την σχέση μας μαζί του μπορεί να είναι λανθασμένη.

«Ένα πράγμα που δεν γνωρίζουμε είναι πόσο σωστές είναι οι αντιλήψεις των ανθρώπων», συνεχίζει η ίδια. «Θα μπορούσε το άτομο να υπερεκτιμά πόσο αφοσιωμένος είναι ο άλλος σύντροφος και πόσο επώδυνος θα είναι ο χωρισμός». Το δίχως άλλο, το καλό είναι ότι είμαστε όλοι ευγενικοί, συμπαθητικοί άνθρωποι (και μπράβο μας), αλλά αυτό δεν είναι αρκετό για να παραμένουμε σε μια σχέση που μας κάνει δυστυχισμένους.

Η παραμονή σε μια σχέση για χάρη των συναισθημάτων κάποιου άλλου δεν είναι μια μακροπρόθεσμη λύση. Και στην τελική, ας βάλουμε τον εαυτό μας στην θέση του: θα θέλαμε να είμαστε με κάποιον που δεν θέλει να είναι μαζί μας;

Πηγή: redonline.co.uk