Γιατί στο Ισραήλ θα παρακολουθούνται τα τηλέφωνα των κρουσμάτων της «Όμικρον»

Ολοένα και αυξάνονται τα κρούσματα στο Ισραήλ, με αποτέλεσμα η χώρα να λαμβάνει αυστηρά μέτρα.

Υπέρ της αδειοδότησης της υπηρεσίας πληροφοριών Shin Bet να παρακολουθεί τα τηλεφωνικά δεδομένα των ασθενών με «Όμικρον» μέχρι την Πέμπτη ψήφισε το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο, ενεργοποιώντας το νομοθετικό πλαίσιο έκτακτης ανάγκης.

Ωστόσο, η υπηρεσία δεν θα έχει πρόσβαση στα τηλεφωνικά δεδομένα όσων μολύνθηκαν με άλλα στελέχη του κορωνοϊού.

Αυτή την εβδομάδα, η ισραηλινή βουλή πρόκειται να ψηφίσει μια νέα νομοθεσία, η οποία θα επεκτείνει τη συγκεκριμένη αδειοδότηση κατά 15 ημέρες και θα της επιτρέψει να ανανεώνεται κάθε δύο εβδομάδες, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του πρωθυπουργού Ναφτάλι Μπένετ.

«Έχουμε όντως φτάσει σε ένα σημείο που χρειαζόμαστε έναν “Μεγάλο Αδερφό” που να έχει στοιχεία για το που πηγαίνουμε», ανέφερε σε άρθρο του σε κεντρώα εφημερίδα, ο καθηγητής Εγκληματολογίας, Λιμόρ Γιεχούντα.

Οι επικριτές έχουν αναφέρει ότι η κίνηση αυτή παραβιάζει τις ελευθερίες των πολιτών και αντιβαίνει στην απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου τον περασμένο Μάρτιο.

Το δικαστήριο είχε αποφασίσει τότε ότι η υπηρεσία πληροφοριών θα μπορεί να χρησιμοποιεί τηλεφωνικά δεδομένα κατ’ αυτόν τον τρόπο μόνο για την παρακολούθηση ατόμων που αρνήθηκαν να συμμορφωθούν με τις προβλεπόμενες διαδικασίες ιχνηλάτησης.