Μόλις η Καμάλα Χάρις, το Σάββατο βράδυ, μετά τη νικη του Joe Βiden εμφανίστηκε για την πρώτη ομιλία της, τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης «πήραν φωτιά» για το λευκό κομψό κουστούμι της. Ωστόσο, αυτή η στιλιστική επιλογή δεν ήταν καθόλου τυχαία, καθώς πέρα από τη συγκινητική της ομιλία, ήθελε να δώσει και ένα μήνυμα ενότητας και χειραφέτησης.

Το λευκό χρώμα έχει από καιρό συσχετιστεί με το κίνημα για τη διεκδίκηση της ψήφου των γυναικών και ενάντια σε κάθε χρήσης βίας κατά των γυναικών.

Η πολύ σκόπιμη επιλογή του ρούχου της Χάρις λοιπόν, ήταν μια χειρονομία αλληλεγγύης και την αφιέρωσε αποκλειστικά στο μεγάλο αριθμό γυναικών που αψήφησαν τους φόβους τους και στήριξαν την ίδια, πιστεύοντας στο όραμα για μια καλύτερη και πιο δίκαιη Αμερική, που θα καταφέρει να νικήσει τις ανισότητες και τις αδικίες που αντιμετωπίζουν όλες οι γυναίκες.

Η ολόλευκη μάλιστα μπλούζα της Καμάλα Χάρις, επίσης, είχε και ιστορικό βάρος, καθώς μας θύμησε τα χρόνια της εξουσία της Margaret Thatcher, η οποία συνήθιζε να φοράει το λευκό χρώμα για να δείξει την ισχύ της απέναντι στους άνδρες. 

Πιο πρόσφατα, η κλασική λευκής ένδυση ήταν και η επιλογή της Melania Trump σε μια σύνοδο κατά του εκφοβισμού στον κυβερνοχώρο και σε μια προεδρική συζήτηση λίγο μετά την αποκάλυψη της ταινίας “Access Hollywood” – ήταν μία ακόμη ένδειξη ότι η λευκή ενδυμασία συμβολίζει το δυναμισμό που κρύβει μέσα της κάθε γυναίκα.

Οι γυναίκες του Δημοκρατικού Κόμματος χρησιμοποιούσαν επίσης συνεχώς το λευκό σαν σιωπηλή διαμαρτυρία εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ που θεωρούσαν απειλή για τα δικαιώματά τους. Ενώ, στην ομιλία του στο Κογκρέσο το 2017, μια ομάδα βουλευτών εμφανίστηκαν φορώντας λευκά ρούχα, για να ευαισθητοποιήσουν για τα ζητήματα των γυναικών, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος στην άμβλωση και της ίσης αμοιβής για όλους.

Πηγή: CNN