Στη Λισαβόνα βρίσκεται από χθες ο πρωθυπουργός και σε λίγες ώρες θα συναντηθεί με τον πορτογάλο ομόλογό του Αντόνιο Κόστα. Πρόκειται για μια σημαντική συνάντηση καθώς η Πορτογαλία το επόμενο εξάμηνο θα αποτελεί σημαντικό κλειδί για όλες τις ευρωπαϊκές υποθέσεις καθώς έχει αναλάβει την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το πρώτο εξάμηνο του 2021.

Ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί, στις 12.45 μαζί με τον ομόλογό του, το κεντρικό κτήριο του Πορτογαλικού Πολεμικού Ναυτικού, όπου εδρεύει η Ακτοφυλακή, ενώ ο επόμενος σταθμός της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη θα είναι η έδρα του Εο ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια στη Θάλασσα (EMSA). Από τις δυο αυτές επισκέψεις μπορούμε να κατανοήσουμε τη σημασία που δίνεται για την φύλαξη των θαλασσίων συνόρων και την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών.

Όμως δυο είναι τα θέματα που καίνε τον πρωθυπουργό και θέλει να τα συζητήσει με τον Αντόνιο Κόστα στις 2.30 μ.μ. στο  Πορτογαλικό Πρωθυπουργικό Μέγαρο São Bento. Η Τουρκία και το Ταμείο Ανάκαμψης.

Από την πρώτη στιγμή ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει παλέψει να καταστήσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις όχι ως διμερείς σχέσεις αλλά ως ευρωτουρκικές.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός θέλει να ενημερώσει τον πορτογάλο ομόλογό του για όλες τις πλευρές της τουρκικής προκλητικότητας και όλα τα ζητήματα που εγείρονται ώστε να γνωρίζει με λεπτομέρεια τις επιθετικές προθέσεις της Τουρκίας.

Κι αυτό γιατί η Πορτογαλία ως προεδρεύουσα έχει τον κομβικό ρόλο να θέτει τα ζητήματα στην ευρωπαϊκή ατζέντα. Άλλωστε υπάρχει μπροστά και το Συμβούλιο Κορυφής του Μαρτίου του 2021, όπου έχουν παραπεμφθεί οι όποιες κυρώσεις για την Τουρκία.

Επίσης την περασμένη Πέμπτη στην Λισαβόνα βρέθηκε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου για συνομιλίες με τον ομόλογο του.