Ο Απόστολος Βεΐζης, διευθυντής προγραμμάτων στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, αναφέρθηκε στην επόμενη μέρα για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες στη Μόρια, μετά την ολοκληρωτική καταστροφή στο ΚΥΤ έπειτα από τη φωτιά.

«Προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι οι ευάλωτες ομάδες. Η Μόρια έχει χωρητικότητα για 2.757 άτομα και αυτή τη στιγμή έχει 12.570 άτομα. Περίπου το 40% αυτών των ανθρώπων, είναι μικρά παιδιά» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βεΐζης μιλώντας στο Star.

Στη συνέχεια, σημείωσε πως είναι σημαντικό οι άνθρωποι αυτοί να έχουν άμεσα πρόσβαση σε στέγη σε κατάλληλη δομή.

Ακόμη, αναφερόμενος στις συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών στη δομή τόνισε πως «τα τελευταία πέντε χρόνια με τη συμφωνία Ευρώπης-Τουρκίας, όπως και τους τελευταίους πέντε μήνες με την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων, αλλά και με τον υγειονομικό αποκλεισμό που εφαρμόστηκε μετά τον εντοπισμό του κρούσματος, οι άνθρωποι έπρεπε να ζουν στοιβαγμένοι, χωρίς πρόσβαση σε συνθήκες υγιεινής και σε κανονικές ιατρικές υπηρεσίες».

Όπως επίσης προειδοποίησε ο κ. Βεΐζης, ο κίνδυνος να εξαπλωθεί ο κορωνοϊός τόσο μεταξύ μεταναστών όσο και στο υπόλοιπο νησί είναι ίδιος με αυτόν πριν καεί το ΚΥΤ, ενώ όταν έγινε ο αποκλεισμός της δομής, ήδη στο νησί της Λέσβου υπήρχαν αρκετά κρούσματα.