Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις στην Αλβανία μετά την εν ψυχρώ δολοφονία του 25χρονου Κλοντιάν Ράσα από αστυνομικό με πλήθος κόσμου να διαδηλώνει για τρίτη συνεχόμενη μέρα.

Ο κόσμος κατακλύζει τους δρόμους διαμαρτυρόμενος για την αστυνομική βία και άλλα προβλήματα της κοινωνίας.

Protests over police shooting of a young man in Albania - Anadolu Agency

O 25χρονος Klodian Rasha δολοφονήθηκε την Τρίτη σε ένα περιστατικό υπερβολικής χρήσης βίας από έναν αστυνομικό, όπως το χαρακτήρισε η αστυνομία, κατά τη διάρκεια της νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας που έχει επιβληθεί στη χώρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού.

Η αστυνομία ανέφερε αρχικά ότι ο Ράσα δεν τήρησε εντολή να σταματήσει και ότι έφερε όπλο. Αλλά αργότερα οι αστυνομικές αρχές τόνισαν ότι ο νεαρός άνδρας ήταν άοπλος.

Τα επεισόδια προκάλεσαν την παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών Σάντερ Λέσιαϊ. Ωστόσο ακόμα και αυτή δεν κατέστη ικανή να κατευνάσει την όλο και κλιμακούμενη οργή της αλβανικής κοινωνίας.

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί είναι ότι οι μαζικές διαδηλώσεις επεκτείνονται από τα Τίρανα σε όλες σχεδόν τις πόλεις της χώρας, με δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτών που απαιτούν δικαιοσύνη για το θάνατο του 25χρόνου άνδρα.

Την Παρασκευή η κυβέρνηση ανέπτυξε θωρακισμένα οχήματα, κανόνια νερού καθώς και μεγάλη αστυνομική δύναμη για την αντιμετώπιση των νέων μαζικών διαδηλώσεων.

Το απόγευμα της Πέμπτης, επίσης, αρκετές εκατοντάδες άνθρωποι, κυρίως έφηβοι, συγκεντρώθηκαν μπροστά από το κτίριο του υπουργείου Εσωτερικών, ενώ αστυνομικοί κυνηγούσαν διαδηλωτές σε πλατείες των Τιράνων. Παρόμοιες διαδηλώσεις έγιναν και σε άλλες πόλεις και συνεχίζονται σήμερα.

Από την αστυνομική αυθαιρεσία δεν γλίτωσαν ούτε οι δημοσιογράφοι, με τις αρχές συλλαμβάνουν τον δημοσιογράφο του RTV Ora, Xhoi Malësia.

Παρόλο που τους επανέλαβε πολλές φορές το γεγονός ότι είναι δημοσιογράφος, αυτό δεν εμπόδισε τους αστυνομικούς, να τον πάρουν σηκωτό και να τον συνοδεύσουν στο αστυνομικό τμήμα και να χρησιμοποιήσουν ακόμα και βία εναντίον του, όπως μεταδίδει το oranews.