Συνεντεύξεις

Γιώργος Γεωργαντάς: Τον Ιούνιο θα εμβολιάζεται η ηλικιακή ομάδα 40-49

Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς μιλά στη «Βραδυνή της Κυριακής»

GIORGOS-GEORGANTAS

Με το εθνικό εμβολιαστικό πρόγραμμα να προχωράει, φέρνοντας την κανονικότητα πιο κοντά, έρχεται η ώρα των εμβολιασμών και για τις νεαρότερες ηλικίες. «Τον Ιούνιο σκοπεύουμε να εμβολιάζονται και όσοι ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 40-49», αναφέρει στη συνέντευξή του στη «Βραδυνή της Κυριακής» ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς, ορίζοντας και το μήνα-ορόσημο στη μάχη κατά της πανδημίας.

Ο κ. Γεωργαντάς προαναγγέλλει και κάποιες υπό σχεδιασμό ψηφιακές πολιτικές, που έχουν στόχο να διευκολύνουν τις επενδύσεις, όπως για παράδειγμα η ψηφιακή έναρξη ατομικής επιχείρησης, η οποία θα επιτρέψει σε κάθε ενδιαφερόμενο να ξεκινά την επιχειρηματική του δραστηριότητα σε μηδενικό χρόνο, μέσω του gov.gr.

Της ΕΙΡΗΝΗΣ ΜΠΕΛΛΑ

Ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει υψηλός. Η αξιωματική αντιπολίτευση και ο Αλέξης Τσίπρας κατηγορούν την κυβέρνηση ότι δεν έχει κάνει σωστή διαχείριση της πανδημίας. Τι απαντάτε;

«Απαντώ ότι η αξιωματική αντιπολίτευση πρέπει, επιτέλους, να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να σταματήσει να περιστρέφεται αποκλειστικά γύρω από μικροκομματικές σκοπιμότητες. Η Ελλάδα διαχειρίστηκε την υγειονομική κρίση καλύτερα από τις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πράγμα που επιβεβαιώνουν και τα σχετικά διεθνή δεδομένα και στατιστικά. Η κυβέρνηση κατάφερε να προστατεύσει την υγεία των πολιτών, δίνοντας, παράλληλα, έμφαση στην υποστήριξη της παραγωγικής τάξης της χώρας και στη διασφάλιση θέσεων εργασίας και εισοδημάτων. Παράλληλα, οργάνωσε μία συντονισμένη εμβολιαστική εκστρατεία, η οποία συνεχίζει να προχωρά με τρόπο υποδειγματικό, θέτοντας στη διάθεση των πολιτών εκατομμύρια self-tests. Όπως είπε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η παρούσα φάση είναι η τελευταία αλλά και πιο ευαίσθητη φάση της πανδημίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να αναλάβει την ευθύνη που του αναλογεί, να σεβαστεί τις θυσίες των πολιτών και να υποστηρίξει την προσπάθειά τους να απαλλαγούν από τον ιό. Σε αντίθετη περίπτωση, θα λογοδοτήσει στην ελληνική κοινωνία».

Το Δεκέμβριο του 2019 η ελληνική Βουλή είχε ψηφίσει το νόμο για την ψήφο των αποδήμων; Γιατί επανέρχεται η κυβέρνηση; Για να στριμώξει τον ΣΥΡΙΖΑ;

«Ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να εμπαίξει τους ομογενείς μας και κινήθηκε για ακόμη μία φορά ανεύθυνα και με κριτήριο το μικροπολιτικό όφελος. Το νέο σχέδιο νόμου της κυβέρνησης αίρει τους υποτιμητικούς περιορισμούς που αφορούν στη δυνατότητα ψήφου των εκτός Επικρατείας εκλογέων και στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα ότι οι Έλληνες πολίτες, όπου και να διαμένουν, δεν θα αποκλειστούν από το αναφαίρετο δικαίωμά τους να συμμετέχουν στη διαμόρφωση του μέλλοντος της πατρίδας τους. Οι Έλληνες της Διασποράς είναι σάρκα από τη σάρκα της χώρας μας. Και η κυβέρνηση τους θέτει, ξανά, σε προτεραιότητα. Το μόνο πράγμα που στριμώχνει τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η ανευθυνότητά του».

Έχετε υπολογίσει ποιες συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες θα έχουν καταφέρει να εμβολιαστούν μέχρι τέλος Ιουνίου;

«Ήδη, εμβολιάζονται οι 60 ετών και άνω και προχωράμε τη διαδικασία με βάση την προτεραιοποίηση, όπως αυτή γίνεται από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού. Επιπλέον, άνοιξε η πλατφόρμα των ραντεβού για τους συμπολίτες μας ηλικίας 18-59 ετών με υποκείμενα νοσήματα αυξημένου κινδύνου, ομάδα που ανέρχεται σε περίπου 800.000 άτομα. Την Τετάρτη 21 Απριλίου, θα ανοίξει και η πλατφόρμα για τους εκπαιδευτικούς, καθώς και την ηλικιακή ομάδα 55-59 ετών. Το επόμενο Σάββατο 24 Απριλίου, θα ανοίξει η πλατφόρμα για τους πολίτες ηλικίας 50-54 ετών. Τον Ιούνιο σκοπεύουμε να εμβολιάζονται και όσοι ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 40-49, πλησιάζοντας, πλέον, ουσιαστικά προς την κανονικότητα».

Στο Εθνικό Πλαίσιο απλούστευσης διαδικασιών ποιες άλλες ψηφιακές πρωτοβουλίες μελετάτε που θα διευκολύνουν τις επενδύσεις;

«Η κυβέρνηση έχει θεσμοθετήσει το Εθνικό Πρόγραμμα Απλούστευσης Διαδικασιών (ΕΠΑΔ), με σκοπό τη δημιουργία ενός συνεκτικού πλαισίου υλοποίησης πολιτικών απλούστευσης των διαδικασιών, με άμεσα και σταθερά οφέλη για τον πολίτη και την επιχείρηση. Υπό την καθοδήγηση του Κυριάκου Πιερρακάκη και σε συνεργασία με το γενικό μας γραμματέα, Λεωνίδα Χριστόπουλο, έχουμε θέσει την ενδυνάμωση του ελληνικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος σε προτεραιότητα. Η συγχώνευση 25 διαφορετικών πιστοποιητικών οικονομικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας σε ένα Ενιαίο Πιστοποιητικό Δικαστικής Φερεγγυότητας, εξοικονομώντας χρόνο και κόστη, είναι ένα απτό παράδειγμα μεταρρύθμισης, με μετρήσιμα οφέλη για τις επιχειρήσεις. Η ψηφιακή έναρξη ατομικής επιχείρησης, η οποία θα επιτρέψει σε κάθε ενδιαφερόμενο να ξεκινά την επιχειρηματική του δραστηριότητα σε μηδενικό χρόνο, μέσω του gov.gr., και η απλούστευση και ψηφιοποίηση της διαδικασίας μεταβίβασης ακινήτων είναι μερικές επιπλέον, υπό σχεδιασμό, πολιτικές, που αποδεικνύουν ότι το κράτος και οι μηχανισμοί του είναι, πλέον, δίπλα στον επιχειρηματία, και όχι απέναντι».

Ποια είναι η κατάσταση στα ΚΕΠ; Πόσο έχουν ανακουφίσει τον πολίτη από τη γραφειοκρατία και τι εξετάζετε για το μέλλον;

«Τα ΚΕΠ είναι ένας από τους πιο θεμελιακά κατοχυρωμένους στη συνείδηση των πολιτών θεσμούς της ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης. Όταν δημιουργήθηκαν ήταν μία επανάσταση. Ωστόσο, όπως έχει πει και ο Πρωθυπουργός, για να είναι βιώσιμη μία επανάσταση οφείλει να εξελίσσεται. Αυτό ακριβώς κάνουν και τα ΚΕΠ. Αναβαθμίζονται, εξελίσσονται και προσαρμόζονται στις ανάγκες της εποχής μέσα στην οποία καλούνται να λειτουργήσουν. Η δυνατότητα που δώσαμε στους πολίτες να εξυπηρετούνται από τα ΚΕΠ μέσω βιντεοκλήσης στην πλατφόρμα myKEPlive.gov.gr είναι ενδεικτικό παράδειγμα αυτής της προσαρμογής, μίας προσαρμογής η οποία διευκόλυνε ουσιωδώς την καθημερινότητα των πολιτών κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Επιπλέον, μόλις προχθές, τα ΚΕΠ διασυνδέθηκαν με το Μητρώο Πολιτών, δίνοντας τη δυνατότητα στον Πολίτη να υποβάλλει ψηφιακά, μέσω του gov.gr, αιτήσεις για οκτώ σημαντικά πιστοποιητικά δημοτικής και αστικής κατάστασης και να τα παραλαμβάνει την ίδια στιγμή. Η υφιστάμενη διαδικασία ήταν χρονοβόρα και απαιτούσε από τους πολίτες δύο επισκέψεις στα ΚΕΠ. Πλέον, η παραλαβή γίνεται ταυτόχρονα με την αίτηση. Και για να σας δώσω μία τάξη μεγέθους, ο όγκος των αιτήσεων αυτός ήταν τεράστιος, περίπου 3 εκατ. πράξεις το χρόνο. Αντίστοιχου μεγέθους θα είναι, λοιπόν, και η διευκόλυνση. Τα ΚΕΠ θα αναβαθμιστούν, σύντομα, και σε επίπεδο αισθητικό και τεχνολογικό, διευκολύνοντας τόσο τους υπαλλήλους τους όσο και τους πολίτες».

Από την έντυπη έκδοση της «Βραδυνής της Κυριακής»

Δείτε επίσης