Μια 39χρονη μητέρα από την Γιούτα των Ηνωμένων Πολιτειών, χωρίς υποκείμενες ιατρικές παθήσεις πέθανε τέσσερις ημέρες μετά τη λήψη της δεύτερης δόσης του εμβολίου της Moderna, σύμφωνα με τοπικά Μέσα.

Η Kάσιντι Κέριλ, μητέρα ενός ανήλικου κοριτσιού, έλαβε το εμβόλιο λόγω της εργασίας της ως νοσηλεύτριας σε χειρουργεία και συγκεκριμένα στον χώρο των πλαστικής αισθητικής.

Utah woman, 39, dies 4 days after 2nd dose of COVID-19 vaccine; autopsy  ordered | WSET

«Ήθελε να το κάνει και μάλιστα προέτρεπε και όλους στην οικογένεια να το κάνουμε», είπε ο πατέρας της Άλφρεντ Χόουλι, στον τηλεοπτικό σταθμό KUTV.

Με το που έκανε την πρώτη δόση του εμβολίου, ένιωσε μερικούς πόνους και ένα μούδιασμα στο χέρι της, αλλά δεν είχε άλλες σοβαρές παρενέργειες. Δεν συνέβη όμως το ίδιο μετά και την χορήγηση της δεύτερης δόσης, την 1η Μαρτίου.

«Με το που γύρισε σπίτι, ένιωθε έντονο πόνο στο στήθος και είχε ταχυπαλμία. Πήγαμε άμεσα στο νοσοκομείο», είπε ο πατέρας της.

Με το που έφτασαν στο νοσοκομείο, η Κέριλ μπήκε αμέσως στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, της έκαναν εξετάσεις αίματος και τα αποτελέσματα έδειξαν πως ηταν πολύ άρρωστη και πως το συκώτι της δεν λειτουργούσε.

«Ήταν ένα απόλυτο σοκ και φοβόμουν να το πω στη γυναίκα μου», είπε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ο Χόουλι.

Η άτυχη γυναίκα σύντομα μεταφέρθηκε στο Ιατρικό Κέντρο Intermountain στην περιοχή του Μάρει ένα ειδικό ιατρικό κέντρο μεταμοσχεύσεων, καθώς η άμεση χειρουργική επέμβαση ήταν η τελευταία της ευκαιρία για να κρατηθεί στη ζωή.

Utah woman, 39, dies 4 days after 2nd dose of COVID-19 vaccine; autopsy  ordered | WSET

Οι γονείς και συγγενείς της Κέριλ προσφέρθηκαν να δώσουν μέρος του συκωτιού τους για να σωθεί, όμως δεν πρόλαβε να γίνει αυτό. Πέθανε, 30 ώρες μετά την άφιξή της στο Ιατρικό Κέντρο.

Πραγματοποιήθηκε νεκροψία στο σώμα του Kurill, αλλά το Ιατροδικαστικό Γραφείο της Γιούτα δεν μπόρεσε να σχολιάσει την υπόθεση λόγω της νομοθεσίας περί απορρήτου, σύμφωνα με το KUTV.

Ο Δρ Έρικ Κρίστενσεν, επικεφαλής του ιατροδικαστικού τμήματος της Γιούτα, δήλωσε στο σταθμό ότι είναι σχεδόν σπάνιο να αποδειχθεί θάνατος εξαιτίας του εμβολίου.

«Το προκάλεσε το εμβόλιο; Νομίζω ότι θα ήταν πολύ δύσκολο να αποδειχθεί αυτό σε μια αυτοψία», είπε.

Ο ίδιος τόνισε ότι θα μπορούσε να σκεφτεί μόνο μια πιθανή περίπτωση κατά την οποία ένα εμβόλιο θα μπορούσε να καταγραφεί ως αιτία θανάτου σε μια έκθεση αυτοψίας και αυτήν είναι μια περίπτωση αναφυλαξίας, μια σοβαρής δηλαδή αλλεργική αντίδρασης, όπου κάποιοι άτομο θα μπορούσε να πεθάνει αμέσως μετά τον εμβολιασμό του.

Πρόσθεσε πάντως πως: «Σχεδόν μετά από κάθε εμβόλιο, υπάρχει μια μικρή πιθανότητα κάποιου αρνητικού αποτελέσματος».

Μια αυτοψία θα μπορούσε επίσης να εντοπίσει μια αιτία θανάτου που η οικογένεια δεν γνώριζε, συμπεριλαμβανομένης της μη διαγνωσμένης πνευμονίας, του καρκίνου ή μιας άγνωστης καρδιακής κατάστασης.  

Η οικογένεια του Kέριλ ελπίζει να πάρει απαντήσεις, αλλά συνειδητοποιεί ότι μπορεί να μην μάθει ποτέ με βεβαιότητα το τι ήταν αυτό που της στέρησε τόσο νωρίς την ζωή.

Utah woman, 39, dies 4 days after 2nd dose of COVID-19 vaccine; autopsy  ordered | WGFL

Ενώ οι παρενέργειες από το εμβόλιο είναι συχνές, οι θάνατοι που προκύπτουν είναι εξαιρετικά σπάνιοι, σύμφωνα με μια έκθεση Fox News .

Σύμφωνα με το Σύστημα Αναφοράς Ανεπιθύμητων Συμβάντων του Εμβολίου του CDC, περίπου 92 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου COVID-19 χορηγήθηκαν στις ΗΠΑ μεταξύ 14 Δεκεμβρίου και 8 Μαρτίου.

Από αυτά τα 92 εκατομμύρια, το VAERS έλαβε 1.637 αναφορές θανάτου (0,0018%) μεταξύ ατόμων που έλαβαν τις δόσεις των εμβολίων, ανέφερε το δίκτυο.

«Μέχρι σήμερα, το VAERS δεν έχει εντοπίσει μοτίβα αιτίας θανάτου που θα υποδεικνύουν πρόβλημα ασφάλειας με τα εμβόλια COVID-19», αναφέρει το CDC στην ιστοσελίδα του.

Η κόρη της Kέριλ – της οποίας ο πατέρας είναι μέλος της Εθνικής Φρουράς και ο οποίος βρίσκεται σε αποστολή στο εξωτερικό- θα συνεχίσει να ζει με τους παππούδες της.