Girls Night In: Γιατί τα κορίτσια στο Ηνωμένο Βασίλειο μένουν στο σπίτι | women

«Τα κορίτσια ξενυχτάνε μόνα ή δυο – δυο» τραγουδούσε κάποτε η Αλέξια περιγράφοντας κάθε Παρασκευή βράδυ της μέσης Βρετανίδας και όχι μόνο.

Τον τελευταίο καιρό όμως οι νεαρές κοπέλες στο μεγαλύτερο νησί της Ευρώπης απαρνιούνται την αγαπημένη τους συνήθεια και οργανώνουν βραδιές μποϋκοτάζ στη νυχτερινή διασκέδαση για να τραβήξουν την προσοχή του κοινού και να προκαλέσουν την κινητοποίηση των αρχών στις ανεξέλεγκτες πλέον «επιθέσεις» εναντίον τους με βελόνες με ναρκωτικές ουσίες (spiking).

Η Μία Ντλάβσον, 20ετών, φοιτήτρια στο πανεπιστήμιο του Λάφμπορο, είχε βγει με τις φίλες της, αποφασισμένη να μην πιει πολύ, γιατί ήθελε να διαβάσει την επόμενη μέρα. Ξαφνικά αισθάνθηκε έντονη αδιαθεσία και πριν προλάβει να στραφεί σε εκείνες για βοήθεια, κατέρρευσε στο πάτωμα στη μέση του κλαμπ. Η 19χρονη Σάρα Μπάκλ είχε επίσης βγει με τους φίλους της για να γιορτάσει την έναρξη της πανεπιστημιακής χρονιάς, όταν ένιωσε το χέρι της να παραλύει και το στομάχι της να ανακατεύεται, με αποτέλεσμα να μεταφερθεί άμεσα στο νοσοκομείο. «Κατάλαβα από την πρώτη στιγμή ότι με είχαν ναρκώσει, αλλά δεν περίμενα ότι αυτό έγινε με ένεση. Νόμιζα ότι αν συμβεί ποτέ, θα ήταν μέσα σε αυτό που έπινα», εξηγεί η ίδια στην εφημερίδα The Sun. Ανάλογη είναι και η περίπτωση της έφηβης Ζάρα Όουεν, η οποία όμως δεν έχει καμιά μνήμη από το συμβάν, πέρα από έναν έντονο πόνο που αισθάνθηκε στο δεξί της πόδι, προφανώς στο σημείο που την τσίμπησε η βελόνα.

Girls Night In: Γιατί τα κορίτσια στο Ηνωμένο Βασίλειο μένουν στο σπίτι | two 1

Τα παραπάνω οδήγησαν τους τελευταίους δύο μήνες στη διαμόρφωση του κινήματος Girls Night In, το οποίο εξήγγειλε μποϋκοτάζ στη νυχτερινή διασκέδαση και πορείες διαμαρτυρίες με συνθήματα «Μορφώστε τους Γιους σας» και τα «Τα Κορίτσια Θέλουν να είναι Ασφαλή» σε περισσότερες από 50 πόλεις, συμπεριλαμβανόμενου του Λονδίνου, του Εδιμβούργου, του Μπάθ, του Λίβερπουλ, του Μπρίστολ, του Φολμάουθ και του Σουανσί. Ταυτόχρονα μαζεύονται υπογραφές, ώστε η βρετανική κυβέρνηση να καταστήσει υποχρεωτικούς τους ενδελεχείς ελέγχους των εισερχόμενων σε μπαρ και κέντρα νυχτερινής διασκέδασης, προκειμένου να διευκολυνθούν οι προσπάθειες εντοπισμού των άνανδρων δραστών και της αποτροπής νέων επιθέσεων, που σύμφωνα με τη βρετανική αστυνομία επίσημα δεν έχουν συνδεθεί ούτε με βιασμούς, ούτε με κλοπές. Μέχρι σήμερα οι υπογραφές έχουν ήδη ξεπεράσει τις 170 χιλιάδες, το οποίο πρακτικά σημαίνει ότι το αίτημα θα πρέπει να τεθεί προς συζήτηση στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Κι ενώ κάποιοι διαμαρτύρονται ότι η εκστρατεία αυτή περιορίζει τις ελευθερίες των γυναικών, όσοι συμμετέχουν στο κίνημα εξηγούν ότι στόχος δεν είναι να μείνουν οι γυναίκες σπίτι, αλλά με μοχλό την καταναλωτική τους δύναμη να μπει ένα φρένο σε αυτές τις επιθέσεις –που ενίοτε αφορούν και νεαρά αγόρια- και οι οποίες έχουν αυξηθεί κατά 108% το τελευταίο χρονικό διάστημα, καθώς αποτελούν κίνδυνο για την ίδια τους τη ζωή.