Ελλάδα

Γκάγκα στο vradini.gr: Ενιαίο το σχέδιο αναδιοργάνωσης του συστήματος υγείας

Η αν. υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα στάθηκε ιδιαιτέρως στη δημιουργία κέντρων, όπου ο κάθε άρρωστος θα έχει τη βοήθεια που χρειάζεται και με την αξιοποίηση της τηλεϊατρικής

gaga

Στην ανάγκη επέκτασης των εμβολιασμών στους ηλικιωμένους που δεν έχουν εμβολιαστεί, στην τήρηση των μέτρων προστασίας, στη χρήση μάσκας, αλλά και στην ανάγκη να προχωρήσει ο εμβολιασμός της τρίτης δόσης, εστίασε η αν. υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, κατά τη συνάντησή γνωριμίας με τους αρμόδιους διαπιστευμένους συντάκτες του υπουργείου.

Απαντώντας σε ερώτηση του vradini.gr για την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών, όπως είχε δηλώσει κατά την «παράδοση-παραλαβή», η αν. υπουργός μίλησε για το σχέδιο αναδιοργάνωσης του συστήματος υγείας, λέγοντας πως είναι ενιαίο, από την ΠΦΥ έως την τριτοβάθμια, και σε αυτή τη βάση στηρίζεται ο σχεδιασμός για καλές υπηρεσίες Υγείας.

Παράλληλα, στάθηκε ιδιαιτέρως στη δημιουργία κέντρων, όπου ο κάθε άρρωστος θα έχει τη βοήθεια που χρειάζεται και με την αξιοποίηση της τηλεϊατρικής, ενώ αναφορικά με την εμπλοκή τού ιδιωτικού τομέα, σημείωσε ότι: «Ήδη εδώ και πολλά χρόνια ο ιδιωτικός τομέα εμπλέκεται με τον δημόσιο και υπάρχουν τρόποι διασύνδεσης, με μικρό κόστος για τον πολίτη για καλύτερες υπηρεσίες υγείας».

«Ο εμβολιασμός είναι μια ομπρέλα προστασίας, που προστατεύει λιγότερο τους ανοσοκατεσταλμένους σαφώς, αλλά σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό όλους τους υπόλοιπους», είπε η κ. Γκάγκα, υπό τον συντονισμό της Ορσαλίας Φυτά από το υπουργείο.

Κατά την ίδια: «Από 5 έως 13 φορές λιγότερη είναι η πιθανότητα να κολλήσεις και πολύ περισσότερο να κάνεις βαριά νόσο. Γι’ αυτό θέλουμε να πείσουμε τους ανθρώπους να εμβολιαστούν για την ασφάλεια όλων και κυρίως για τη δική τους προστασία».

Όσον αφορά τα ποσοστά θανάτων που καταγράφονται στην Ελλάδα, η αν. υπουργός ανέφερε ότι: «Στη χώρα μας οι γιατροί βάζουν στις ΜΕΘ και ασθενείς μεγάλης ηλικίας με εξαιρετικά επιβαρυμένη κατάσταση υγείας, κάνοντας ύστατη προσπάθεια να τους σώσουν. Αυτό δεν γίνεται σε όλες τις χώρες».

Για να διευκρινίσει πως: «Έτσι φαίνεται σε κάποια μεμονωμένα 15ήμερα που θα τύχουν αυτοί οι ασθενείς στις ΜΕΘ Covid να παρουσιάζουμε υψηλότερα ποσοστά θανάτων. Αυτό όμως, δεν αφορά τη γενική εικόνα. Βρισκόμαστε σταθερά δίπλα σε εξαιρετικά προηγμένες χώρες με πλούσια συστήματα υγείας όπως αυτό της Γερμανίας».

Σύμφωνα με την κ. Γκάγκα, αυτή τη στιγμή πάνω από το 90% των νοσηλευομένων με covid-19 φέρει την μετάλλαξη «Δέλτα», εξηγώντας ότι: «Υπάρχουν περιστατικά 50ρηδων και 60ραδων όπως και μικρότερες ηλικίες, αλλά η πλειονότητα των ασθενών ανήκει στις μεγαλύτερες ηλικίες και είναι ανεμβολίαστοι.

Ωστόσο, σήμερα τα πράγματα είναι καλύτερα, καθώς ναι μεν καταγράφονται υψηλά ποσοστά κρουσμάτων, έχουμε όμως λιγότερες νοσηλείες».

Αναφορικά με τη δημιουργία κλινών για ασθενείς με επιπλοκές μετά την Covid-19, δήλωσε πως το Υπουργείο, μελετά το θέμα, ώστε οι κλίνες αυτές, να μπορούν να αναπτυχθούν στα δημόσια νοσοκομεία, όπου ήδη λειτουργούν ιατρεία post Covid αλλά και στα παιδιατρικά νοσοκομεία ώστε να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικότερα, τα μακροχρόνια συμπτώματα του κορονοϊού.

Όσον αφορά τα παιδιά, είπε πως θα είναι ασφαλή αν λαμβάνονται όλα τα μέτρα, ενώ σε περίπτωση αυξημένων κρουσμάτων η πολιτεία έχει εκπονήσει σχέδιο, σημειώνοντας:

«Υπάρχουν ήδη πολλά κρούσματα σε ανηλίκους. Πάρα πολλά παιδιά είναι σε εξωσχολικές δραστηριότητες, συναντιούνται με φίλους τους και μπορούν να κολλήσουν.

Αυτή τη στιγμή τα παιδιά είναι το 20% των κρουσμάτων, σημαντικό ποσοστό. Αυτό που κάνουμε με το self test στα σχολεία, είναι ότι βρίσκουμε τελείως ασυμπτωματικά παιδιά και τα απομακρύνουμε, πριν να μπορούν να μεταδώσουν τη νόσο.

Τα παιδιά που θα βρεθούν θετικά, ακολούθως θα κάνουν rapid test ή PCR. Δεν είναι το σχολείο ο τόπος που θα μεταδοθεί ο κορονοϊός»,

Συνεχίζοντας, αφού επανέλαβε ότι προχωρούν οι διαδικασίες για την πρόσληψη 500 μόνιμων γιατρών στο σύστημα, καθώς και 4.000 νοσηλευτών, μίλησε για το θέμα των αναστολών, λέγοντας πως:

«Το Υπουργείο μελετά την επέκταση πέραν του τριμήνου των συμβάσεων που θα υπογράψουν οι επικουρικοί (πλην γιατρών) , οι οποίοι θα κληθούν να αντικαταστήσουν τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους του ΕΣΥ που βγαίνουν σε αναστολή καθηκόντων, αλλά και την επέκταση των συμβάσεων των επικουρικών που εργάζονται στο σύστημα υγείας και λήγουν αυτό το διάστημα, προκειμένου να καλυφθούν τα κενά που δημιουργούνται».

Αναφορικά με την πιθανότητα επιστροφής του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα στην ενημέρωση του κορωνοϊού, η κ. Γκάγκα, ανέφερε ότι: «Είμαστε σε καθημερινή επαφή με τον κ. Τσιόδρα. Η απόφαση να φύγει ήταν δική του. Μόνο εάν το αποφασίσει ο ίδιος θα ξαναέρθει στην ενημέρωση. Προς το παρόν δεν έχει εκδηλώσει πρόθεση να επιστρέψει».

Δείτε επίσης