Η σύλληψη της Γκισλέιν Μάξγουελ στις ΗΠΑ την Πέμπτη το πρωί είναι η μεγαλύτερη εξέλιξη στην έρευνα για το σκάνδαλο κακοποίησης και μαστροπείας του εκλιπόντα χρηματιστή Τζέφρι Επστάιν.

Η πρώην σύντροφος και επί χρόνια συνεργάτιδα του χρηματιστή συνελήφθη στο Νιού Χαμσάιρ, όπου κρυβόταν σε έπαυλη μέσα στο δάσος που είχε αγοράσει πέρυσι τον Δεκέμβριο δίνοντας μετρητά, με την κατηγορία ότι παρέσυρε νεαρά κορίτσια, τα οποία στη συνέχεια κακοποιούνταν σεξουαλικά από τον πολυεκατομμυριούχο φίλο της.

Η 58χρονη Μάξγουελ διατηρούσε χαμηλό προφίλ μετά τον θάνατο του Επστάιν, πέρσι τον Αύγουστο. Υπενθυμίζεται ότι ο χρηματιστής, του οποίου ο φιλικός κύκλος περιλάμβανε ηχηρά ονόματα όπως ο Ντόναλντ Τραμπ, ο Μπίλ Κλίντον, ο πρίγκιπας Άντριου και πολλοί άλλοι βρέθηκε απαγχονισμένος στο κελί του, σε φυλακή της Νέας Υόρκης, όπου είχε προφυλακιστεί εν αναμονή της δίκης του για μαστροπεία και κακοποίηση ανηλίκων.

Η σύλληψη της Μάξγουελ που πολλοί αποκαλούν μαντάμ του Επστάιν αφήνει ωστόσο αναπάντητα 5 ερωτηματικά. Αυτά έχουν ως εξής:

Που κρυβόταν ολόκληρο τον περασμένο χρόνο η Μαξγουελ;

Η Μάξγουελ συνελήφθη στην κλειστή κοινότητα του Μπράντφορντ στο Νιου Χαμσάιρ. Πριν όμως καταλήξει εκεί τον περασμένο Δεκέμβριο υπήρχαν πληροφορίες, που δεν επιβεβαιώθηκαν ποτέ, ότι πέρασε μερικούς μήνες στη Βοστώνη και την Καλιφόρνια ενώ ταξίδεψε στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Ιαπωνία και το Κατάρ.

Ποιος ήταν ο ρόλος της στις σεξουαλικές κακοποιήσεις ανηλίκων από τον Επστάιν;

Η Μάξγουελ έχει αρνηθεί την οποιαδήποτε σχέση στο σκάνδαλο. Ωστόσο ορισμένες από τις γυναίκες που έπεσαν θύματά του χρηματιστή υποστηρίζουν σήμερα ότι ήταν εκείνη που τις παρέσυρε στον κύκλο του, όπου κακοποιήθηκαν από τον ίδιο και τους ισχυρούς φίλους του. Στις 17 σελίδες που αριθμούν οι έξι κατηγορίες εναντίον της αναφέρεται ότι «διευκόλυνε» την επιχείρηση σωματεμπορίας, καθώς οδηγούσε τα νεαρά κορίτσια στο πολυτελές σπίτι του Επστάιν στο Μανχάταν.

Τι σημαίνει αυτό για τον πρίγκιπα Άντριου;

Ο δούκας του Γιορκ, που παραιτήθηκε από τα δημόσια καθήκοντα του όταν δεν κατάφερε να πείσει σε συνέντευξη του ότι οι φιλικές σχέσεις του με τον Επστάιν δεν τον καθιστούσαν μόνιμο καλεσμένο των ένοχων πάρτι του, είναι βέβαιο ότι θα κληθεί να απαντήσει εκ νέου στα ερωτήματα των αρχών. Η Μάξγουελ με τα λεγόμενα της θα κρίνει την τύχη του πρίγκιπα Άντριου, όσον αφορά την κατηγορία της Βιρτζίνα Ρόμπερτς ότι όταν 17 ετών υποχρεώθηκε να έρθει σε σεξουαλική επαφή μαζί του σε αρκετές από τις οικίες του Αμερικανού χρηματιστή.

Θα αποκαλυφθούν περισσότερες πληροφορίες για τη δράση του Επστάιν;

Ο θάνατος του Έπσταϊν θεωρήθηκε ευρέως από τα θύματα του ότι τους στέρησε τη δικαίωση τους στο δικαστήριο και την ευκαιρία να εξεταστούν πλήρως τα εγκλήματά του. Η έκταση και η σοβαρότητα των κατηγοριών εναντίον της Μάξγουελ τους προσφέρει μια δεύτερη ευκαιρία για κάθαρση.

Θα ακολουθήσουν επιπλέον συλλήψεις;

Ο Έπσταϊν και η Μάξγουελ είχαν έντονη κοινωνική ζωή και ήταν καλεσμένοι σε όλες τις σημαντικές εκδηλώσεις και από τις δυο πλευρές του Ατλαντικού που οργάνωνε η παγκόσμια πολιτική, επιχειρηματική και καλλιτεχνική ελίτ. Οι εικασίες για το τι έκανε εκείνος και τι γνώριζε εκείνη είναι πολλές, ωστόσο αν η Μάξγουελ αποφασίσει να «δώσει» ανθρώπους ή «μυστικά» τους για να μειώσει την ποινή φυλάκισης της θα φανεί μέσα στους επόμενους μήνες.

Πηγή: theguardian.com