Social

Όταν το σώμα προδίδει τις σκέψεις μας...

Πως και γιατί οι άλλοι καταλαβαίνουν αυτά που δεν θέλουμε να τους πούμε

body language

Μπορούν οι γύρω μας να διαβάζουν τη «γλώσσα του σώματος» μας σαν ανοιχτό βιβλίο; Στην πραγματικότητα, όχι. Κι αυτό γιατί η γλώσσα του σώματος δεν είναι μια αληθινή «γλώσσα». Με άλλα λόγια δεν υπάρχει μία και μόνο ερμηνεία για την κάθε κίνηση μας.

Υπάρχουν όμως κάποιες ενδείξεις που ένα έξυπνο άτομο μπορεί να διαβάσει για να καταλάβει τι σκεφτόμαστε και τι αισθανόμαστε.

Ψεύτικο χαμόγελο

Ο ψυχολόγος, ειδικός στην επικοινωνία χωρίς λόγια, Paul Ekman, διαχωρίζει τα αληθινά χαμόγελα (που αποκαλεί «χαμόγελα Duchenne») από τα ψεύτικα χαμόγελα. Τα αληθινά χαμόγελα δείχνουν αληθινή ευτυχία, ενώ τα ψεύτικα τα χρησιμοποιούμε για να μην δείξουμε τα αληθινά μας συναισθήματα. Πως όμως μπορούμε να ξεχωρίσουμε τα πρώτα από τα δεύτερα; Και στα δύο οι άκρες των χειλιών μας κινούνται προς τα πάνω. Στα αληθινά χαμόγελα όμως τα μάτια μας κλείνουν και δημιουργούνται στις άκρες τους μικρές ρυτίδες, που αποκαλούνται πόδι της χήνας.

Κινήσεις αυτό-χαλάρωσης

Πρόκειται για κινήσεις που γίνονται εύκολα αντιληπτές από τον περίγυρο μας. Όταν είμαστε στρεσαρισμένοι, ανήσυχοι ή νιώθουμε άβολα συνηθίζουμε είτε να τρίβουμε τα χέρια μας, είτε να κουνάμε ασταμάτητα το πόδι μας, είτε να αγγίζουμε τον λαιμό μας σε μια προσπάθεια να βοηθήσουμε τον εαυτό μας να χαλαρώσει.

Στάση σώματος

Ο τρόπος με τον οποίο στεκόμαστε σε έναν χώρο προδίδει τα πραγματικά μας συναισθήματα. Με απλά λόγια όταν είμαστε περήφανοι και έχουμε αυτοπεποίθηση στεκόμαστε ευθυτενείς. Αντίθετα όταν είμαστε στεναχωρημένοι ή νιώθουμε απόρριψη περπατάμε με το κεφάλι χαμηλωμένο και τους ώμους κυρτούς.

Συμπεριφορά βλέμματος

Είναι άραγε τα μάτια ο καθρέφτης της ψυχής, όπως συνηθίζουμε να λέμε; Σαφής απάντηση δεν υπάρχει, ωστόσο ο τρόπος που κοιτάμε τον συνομιλητή μας αποκαλύπτει το ενδιαφέρον μας ή την παντελή απουσία του. Αν δηλαδή τον κοιτάμε κατάματα μας ενδιαφέρει. Αν το βλέμμα μας ταξιδεύει, μας έχει «χάσει» προ πολλού. Αν μάλιστα με ένα βλέμμα μας έχουμε αντιληφθεί όλη του την εικόνα, τότε η σεξουαλική έλξη που νιώθουμε γίνεται σχεδόν απτή.

Σημάδια υποτονικότητας

Υπάρχουν φορές που με το σώμα μας δείχνουμε ότι αντιδράμε υποτονικά σε ένα πρόσωπο ή ένα γεγονός. Το ψεύτικο χαμόγελο είναι μια τέτοια αντίδραση. Μια άλλη αντίδραση είναι όταν δείχνουμε περιορισμένη ή ψεύτικη οργή προς ένα συμβάν που μας εξιστορούνται. Αυτά τα σημάδια υποτονικότητας ουσιαστικά αποκαλύπτουν ότι δεν ενδιαφερόμαστε γι’ αυτό που βρίσκεται εκείνη την ώρα εν εξελίξει μπροστά μας.


Δείτε επίσης