Την εκτίμηση ότι μέχρι το τέλος της άνοιξης θα μπορέσει να δημιουργηθεί στην Ελλάδα μια ικανοποιητική ανοσία, «εάν όλα πάνε καλά και υπάρχει και η συμμετοχή του κόσμου», εξέφρασε ο καθηγητής παθολογίας και λοιμωξιολόγος, Χαράλαμπος Γώγος.

Ο ίδιος, μιλώντας στην ΕΡΤ, επεσήμανε ότι αυτό που έχει σημασία, πέρα από την ανοσία της αγέλης, είναι να ανοσοποιηθεί το κομμάτι του πληθυσμού που είναι ευάλωτο και εκτίθεται στον κορονοϊό, «αυτοί που έχουν υποκείμενα νοσήματα, αυτοί που μπαίνουν στα νοσοκομεία».

Όπως εξήγησε, παράλληλα, ικανοποιητική ανοσία σημαίνει να έχει εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «αυτοί καλύπτουν τις ΜΕΘ, επομένως θα έχουμε μια ανακούφιση για το σύστημα και τον πληθυσμό που έρχεται σε επαφή με τον ιό, υγειονομικούς, σώματα Ασφαλείας και οποιουσδήποτε είναι στην πρώτη γραμμή».

Σε σχέση με τη διαχείριση του πρώτου κύματος της πανδημίας και την εξέλιξη που αναμένεται να έχει το δεύτερο, ο λοιμωξιολόγος ανέφερε ότι «μέχρι στιγμής τα στοιχεία είναι καλά από όλες τις περιοχές και από τις δύσκολες περιοχές φαίνεται μια σημαντική ύφεση».

Κάνοντας ειδική μνεία, μάλιστα, στη Βόρεια Ελλάδα, όπου υπήρξαν πολλά κρούσματα, παρατήρησε ότι «η ύφεση είναι ταχύτερη από αυτήν στην Αττική».

Πάντως, επεσήμανε ότι θα πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον μια βδομάδα με δέκα μέρες μετά τις γιορτές για να διαπιστωθεί εάν η κινητικότητα που υπάρχει θα επηρεάσει και τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Να σημειωθεί ότι κατά την ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας σήμερα, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ενημέρωσε πως αύριο, 29 Δεκεμβρίου, θα φτάσουν στην χώρα μας ακόμη 83.850 δόσεις του εμβολίου της Pfizer.

Παράλληλα, όπως είπε, στις 4 Ιανουαρίου θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός των υγειονομικών, ενώ στις 20 Ιανουαρίου θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός του πληθυσμού σύμφωνα με την «προτεραιοποίηση της εθνικής επιτροπής εμβολιασμών». Η πλατφόρμα για την πραγματοποίηση του εμβολιασμού θα ανοίξει τουλάχιστον μία βδομάδα πριν.