Γουατεμάλα: Έγκριση διορισμού λειτουργού που έχει κατηγορηθεί για διαφθορά

Τα μέλη του Κογκρέσου της Γουατεμάλας ενέκριναν τον διορισμό στο ανώτατο δικαστήριο της χώρας λειτουργού σε βάρος του οποίου έχουν ακουστεί κατηγορίες για διαφθορά.

Όλα αυτά μερικές ημέρες προτού επισκεφθεί τη χώρα η Κάμαλα Χάρις, παρα τις προτροπές των ΗΠΑ στην κυβέρνηση του Αλεχάντρο Γιαματέι να καταπολεμήσει το φαινόμενο.

Η έγκριση του διορισμού του Νέστερ Βάσκες, που θα γίνει ένα από τα πέντε μέλη του Συνταγματικού Δικαστηρίου, έγινε παρότι αυτόνομος εισαγγελικός λειτουργός ο οποίος διενεργεί έρευνες για υποθέσεις διαφθοράς είχε τονίσει τον Φεβρουάριο ότι ο διορισμός του σε κατώτερο δικαστήριο είχε εξασφαλιστεί με την αθέμιτη άσκηση επιρροής έναντι ανταλλάγματος.

Ο κ. Βάσκες έχει αρνηθεί επανειλημμένα να σχολιάσει τις κατηγορίες του ειδικού εισαγγελέα κατά της ατιμωρησίας, σύμφωνα με τον οποίο η ανάδειξή του στο Ανώτατο Δικαστήριο εξασφαλίστηκε χάρη στην αθέμιτη άσκηση επιρροής σε αξιωματούχους και κοινοβουλευτικούς.

Ο διορισμός του Νέστερ Βάσκες από το Κογκρέσο συνεπάγεται πως απολαύει πλέον ασυλία. Δεν ήταν παρών στη συνεδρίαση της εθνικής αντιπροσωπείας στην οποία εγκρίθηκε ο διορισμός του. Αναμένεται να ορκιστεί το προσεχές διάστημα.

Κάθε μέλος του Συνταγματικού Δικαστηρίου πρέπει να έχει αναπληρωτή. Στην περίπτωση του κ. Βάσκες, αναπληρώτρια θα είναι Κλαούδια Πανιάγουα, ποινικολόγος η οποία έχει υπερασπιστεί αρκετούς αξιωματούχους σε υποθέσεις διαφθοράς, ο διορισμός της οποίας εγκρίθηκε επίσης χθες από το Κογκρέσο.

Τον περασμένο μήνα, το κοινοβούλιο της Γουατεμάλας αρνήθηκε να εγκρίνει τον διορισμό στον θώκο της προέδρου του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γκλόριας Πόρας, δικάστριας υπέρ της οποίας έχουν εκφραστεί οι ΗΠΑ, καθώς έχει φήμη πολέμιας της διαφθοράς. Το Κογκρέσο είχε επιχειρηματολογήσει πως η κυρία Πόρας έχει εκκρεμότητες με τη δικαιοσύνη, ότι εκκρεμοδικεί υπόθεσή της.

Ερωτηθείς από το πρακτορείο Ρόιτερς σχετικά με τις ανησυχίες που έχει εκφράσει η Ουάσινγκτον για τους διορισμούς στο Συνταγματικό Δικαστήριο, ο Άλαν Ροδρίγκες, πρόεδρος του Κογκρέσου, τόνισε πως τόσο ο ίδιος όσο και το κοινοβούλιο σέβονται την άποψη των ΗΠΑ, αλλά συμπλήρωσε πως παίρνουν αποφάσεις απόλυτα σύμφωνες προς τον νόμο.

Η κυβέρνηση του Δημοκρατικού προέδρου Τζο Μπάιντεν έχει προτρέψει τα κράτη της κεντρικής Αμερικής –συμπεριλαμβανομένης της Γουατεμάλας–, όπου καταγράφεται έξοδος χιλιάδων ανθρώπων που προσπαθούν να μεταναστεύσουν παράτυπα στις ΗΠΑ, να ξεριζώσουν τη διαφθορά, στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας για να μειωθούν οι μεταναστευτικές ροές.

Η κυρία Χάρις προγραμματίζεται να επισκεφθεί τη Γουατεμάλα την επόμενη εβδομάδα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ