Γρίφος για δυνατούς λύτες το ζήτημα της εξεταστικής

Θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι στη ΝΔ έχουν αποφασίσει να καταθέσουν τη δική τους πρόταση με κεντρικό άξονα τη διερεύνηση όλων των περιπτώσεων από το 2015.

Μια πρόταση που όπως εκτιμούν στο Μέγαρο Μαξίμου θα πρέπει να λάβει την συναίνεση όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων, εφόσον η αντιπολίτευση πιστεύει στη διαφάνεια.

Μετά πάντως από την αναθεωρημένη διάταξη που βρίσκεται πλέον σε ισχύ και η οποία δίνει στα κόμματα της αντιπολίτευσης με 120 ψήφους το δικαίωμα να συγκροτήσουν εξεταστική επιτροπή, χωρίς τη ψήφο της πλειοψηφίας, κανείς δεν γνωρίζει το τι τελικώς θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην περίπτωση που η πλειοψηφία καταθέσει δική της πρόταση για διεύρυνση του χρόνου εξέτασης.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση εξετάζει εναλλακτικά σενάρια, στην περίπτωση που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πει «όχι»:

-Το πρώτο είναι, μετά το «όχι», η ΝΔ να κάνει έναν ελιγμό τακτικής. Να αποσύρει την πρόταση της και να προσπαθήσει κατά τη διάρκεια των εργασιών της εξεταστικής που θα έχει συγκροτηθεί με βάση τις ψήφους της αντιπολίτευσης, να διευρύνει τον εξεταζόμενο κύκλο. Κρίσιμη λεπτομέρεια , η ΝΔ θα έχει την πλειοψηφία των μελών της επιτροπής και άρα μία μεγαλύτερη ευχέρεια κινήσεων.

-Το δεύτερο είναι να υπάρξουν εξελίξεις κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων για την συγκρότηση της επιτροπής, πριν δηλαδή φτάσουμε στη συγκρότηση της.

Κομβικό ρόλο σε αυτό το σενάριο διατηρεί το ΚΙΝΑΛ, το οποίο έχει δηλώσει ότι θα υπερψηφίσει κάθε έρευνα που αφορά τη διαφάνεια στο δημόσιο βίο, χωρίς να βάζει άλλα προαπαιτούμενα και χρονικούς περιορισμούς. Εάν λοιπόν η ΝΔ καταθέσει τη δική της πρόταση και το ΚΙΝΑΛ πει «ναι» σε αυτή, τότε τα δεδομένα αλλάζουν.

Χωρίς τις ψήφους του Κινήματος Αλλαγής δεν συγκεντρώνεται ο απαιτούμενος αριθμός των 120 ψήφους ακόμα και αν όλα τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης υπερψηφίσουν, όπως έχουν δηλώσει, την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε κάθε περίπτωση προάγγελος εξελίξεων είναι η διάσκεψη των προέδρων στο κοινοβούλιο που πραγματοποιείται την Πέμπτη. Εκεί θα φανούν προθέσεις και τακτικές.