Σημερινή φωτογραφία (13/5) από την ελεύθερης πρόσβασης πλαζ στην οδό Απόλλωνος, δίπλα στον Ναυτικό Όμιλο Βουλιαγμένης

Οι οργανωμένες παραλίες ανοίγουν! Ήταν μία απόφαση αναπόφευκτη καθώς ο κόσμος δεν μπορεί πλέον να παραμείνει έγκλειστος, με τη θερμοκρασία να εκτοξεύεται. Με βάση τις μετεωρολογικές προβλέψεις, τα επιδημιολογικά δεδομένα, αλλά και την εισήγηση της αρμόδιας Επιτροπής των Λοιμοξιολόγων, αποφασίστηκε να ανοίξουν από το Σάββατο 16 Μαΐου οι 515 οργανωμένες, περίκλειστες ή μη, της χώρας.

Όπως είχαν αναφέρει μέλη της ειδικής επιτροπής του Υπουργείου Υγείας, το κρίσιμο θέμα είχε πέσει στο τραπέζι από την αρχή της εβδομάδας, καθώς όπως αποδεικνύεται ο μίνι καύσωνας που καταφθάνει στην Ελλάδα με πρωτοφανή για την εποχή ρυθμό έβαλε τους επιστήμονες σε σκέψεις.

Οι ιδιοκτήτες των καταστημάστων της παραλίας στην πρωτεύουσα αλλά και οι Δήμαρχοι της Αττικής είχαν κάνει σαφές  πως αν ανοίξουν οι οργανωμένες πλαζ, δε θα υπάρξουν και εικόνες συνωστισμού όπως το προηγούμενο σαββατοκύριακο, όπου δεν υπήρχε καν καύσωνας.

Το περασμένο σαββατοκύριακο, το πρώτο χωρίς περιοριστικά μέτρα, οι Έλληνες σε όλη την επικράτεια συνέρευσαν στις παραλίες, δημιουργώντας συνθήκες που μπορούν να μετατραπούν σε υγειονομική βόμβα. Κατά συνέπεια οι Δήμαρχοι πολλών παράκτιων περιοχών, οι οποίοι άσκησαν πιέσεις στην Κυβέρνηση τονίζοντας πως συμφωνούν όλοι με το άνοιγμα των οργανωμένων πλαζ.

Ο Δήμαρχος Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος μίλησε στο vradini.gr για την έγκαιρη προειδοποίησή του προς τον αρμόδιο Υφυπουργό, η οποία τελικά απέφερε αποτέλεσμα.

«Από το πρώτο κιόλας σαββατοκύριακο ελεύθερης κίνησης των πολιτών παρατηρήθηκε μεγάλη προσέλευση και συνωστισμός σε όλες τις παραλίες ελεύθερης πρόσβασης εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου μας. Η θερμοκρασία  ανεβαίνει και το επόμενο σαββατοκύριακό αναμένουμε αύξηση της επισκεψιμότητας στο Δήμο μας.

Τονίζουμε, ότι παρότι έχουμε συνολικά 4,5 χιλιόμετρα ελεύθερων παραλιών, με σύμμαχο τον καιρό, ο κόσμος συνωστίστηκε σε αυτές και ο κίνδυνος να δούμε τις ίδιες εικόνες το επόμενο σαββατοκύριακο είναι δεδομένος.

Θα θέλαμε όμως να ληφθεί σοβαρά υπόψη σας ότι εντος των ορίων του Δήμου μας υπάρχουν 5 οργανωμένες παραλίες που καλύπτουν 3,1 χιλιόμετρα, με έκταση 480 στρεμμάτων οι οποίες λόγω της αναστολής λειτουργίας τους παραμένουν κλειστές για το κοινό, με αποτέλεσμα αναπόφευκτα το σύνολο των λουομένων να κατευθύνεται στις λοιπές ελεύθερες παραλίες.

Όπως αντιλαμβάνεστε η επανέναρξη λειτουργίας  των οργανωμένων ακτών, θα μπορούσε να αποσυμφορήσει σε μεγάλο βαθμό τον άναρχο και ανεξέλεγκτο συνωστισμό των πολιτών στις παραλίες.  Άλλωστε, οι οργανωμένες ακτές μπορούν να προβούν στον έλεγχο του αριθμού επισκεπτών σε αυτές ενώ είναι ποιο εύκολο, με το προσωπικό που διαθέτουν,  να εφαρμόσουν τα προβλεπόμενα μέτρα. 

Τη λύση αυτή προτείναμε με επιστολή μας ήδη, από το προηγούμενο σάββατο στον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και το αίτημα έγινε δεκτό.

Κατανοούμε την ανάγκη του κόσμου να βγει από το σπίτι του, να απολαύσει τις παραλίες και τη θάλασσα αλλά, για ακόμα μία φορά απευθύνουμε έκκληση προς όλους να πρυτανεύσει η λογική και να επιδεχθεί η πρέπουσα  ατομική ευθύνη. Είμαστε σε καλό δρόμο και τα επιτεύγματα της χώρας μας έχουν γίνει παγκοσμίως σημείο αναφοράς, γεγονός που πιστώνεται κυρίως στην ωριμότητα του λαού μας.

«Κερδίζουμε μάχες, αλλά ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει ακόμα».

Η Επιτροπή των λοιμωξιολόγων εισηγήθηκε λοιπόν ν’ ανοίξουν οργανωμένα οι χώροι, καθώς θα εκεί θα υπάρχει καλύτερη προστασία από το να πηγαίνουν όλοι στις πλατείες. Αξίζει να σημειωθεί πως η απόφαση πάρθηκε και λόγω του καύσωνα που θα έχουμε το σαββατοκύριακο.

Οι παραλίες θα λειτουργήσουν με συγκεκριμένους κανόνες και αποστάσεις μεταξύ των λουομένων.  Στα beach μπαρ δεν θα παίζει μουσική και θα επιτρέπεται μόνο το take away.

Η επιστολή του Δημάρχου στον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας εστάλη στις 9/5.

Ο κ. Χαρδαλιάς είχε ενημερωθεί και με sms από το Δήμαρχο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης.

Από τις 8 το πρωί του Σαββάτου, οι οργανωμένες παραλίες θα λειτουργούν με τους εξής όρους και κανόνες:

– Σε ελεγχόμενες ως προς την είσοδο οργανωμένες παραλίες είναι υποχρεωτική η καταγραφή του αριθμού των παρευρισκομένων.
– Σε ελεγχόμενες ως προς την είσοδο οργανωμένες παραλίες, ο μέγιστος αριθμός λουομένων είναι τα 40 άτομα ανά 1.000τ.μ.
-Η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των αξόνων των ομπρελών ορίζεται στα 4 μέτρα, ενώ ορίζεται και ελάχιστη απόσταση 1 μέτρου μεταξύ της περιμέτρου του σκιάστρου δύο ομπρελών.
– Ανά ομπρέλα μπορούν να υπάρχουν μέχρι 2 ξαπλώστρες, με εξαίρεση τις οικογένειες με ανήλικα τέκνα.
-Η ελάχιστη απόσταση ανάμεσα σε δύο ξαπλώστρες που βρίσκονται σε διαφορετικές ομπρέλες ορίζεται στο 1,5 μέτρο.
-Τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (κυλικεία, αναψυκτήρια, καφέ μπαρ) λειτουργούν αποκλειστικά με διάθεση προϊόντων σε πακέτο (take away).
-Τα προϊόντα τους πωλούνται μόνο συσκευασμένα και απαγορεύεται η παρασκευή τους στο χώρο.
-Απαγορεύεται η διάθεση και πώληση αλκοολούχων ποτών.
-Απαγορεύεται το delivery στα σημεία αυτά.
-Δεν επιτρέπεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στο χώρο του καταστήματος.
-Η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των πελατών που περιμένουν να εξυπηρετηθούν ορίζεται στο 1,5 μέτρο.
-Υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας από τους εργαζόμενους.

-Το προσωπικό των οργανωμένων παραλιών υποχρεούται να απολυμαίνει τις ξαπλώστρες – καρέκλες μετά από κάθε πελάτη. Επίσης, υποχρεούται να απολυμαίνει τακτικά τις εγκαταστάσεις υγιεινής, αναρτώντας σχετικό πρόγραμμα το οποίο και θα επιδεικνύεται σε περίπτωση ελέγχου.

Στην ξαπλώστρα τοποθετείται υποχρεωτικά πετσέτα με ευθύνη του λουόμενου.
Απαγορεύεται η ομαδική άθληση με σωματική επαφή.
Υπενθυμίζεται ότι για την προστασία της δημόσιας υγείας είναι απαραίτητο και στις παραλίες να τηρούνται οι αναγκαίες αποστάσεις, να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός και να τηρούνται όλοι οι κανόνες υγιεινής.