Η Βουλιαγμένη είναι μία πόλη απολύτως ευρωπαϊκή και σύγχρονη.

Δεν το λέμε εμείς, το μαρτυρά η ιστορία και η διαχρονική της εικόνα.

Στην σημερινή της εικόνα συμβάλλουν πάντως καθοριστικά σημαντικές αποφασιστικές κινήσεις, όπως αυτή της αναμόρφωσης της κεντρικής πλατείας της περιοχής.

Η νέα πράσινη όαση μπορεί να φιλοξενήσει περισσότερους από εκατό ανθρώπους, σε παρέες γύρω από τα δέντρα και με θέα στη θάλασσα.

Κυρίαρχος στόχος της αρχιτεκτονικής μελέτης ήταν να δημιουργηθεί μια εκσυγχρονισμένη ελκυστική πλατεία, με ενδυναμωμένο τον κοινόχρηστο και «πράσινο» χαρακτήρα της.

Ένα ζωντανό σημείο αναφοράς για όλη την Βουλιαγμένη, με επίκεντρο τον χρήστη, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Η νέα πλατεία Νυμφών επιδιώκει, μέσω του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, να αποκτήσει κεντρικό ενεργό ρόλο στην καθημερινότητα των κατοίκων και επισκεπτών της περιοχής.

Ένα υπόδειγμα δημόσιου χώρου που μέσω της ποιότητας του, της αρμονικής λειτουργίας του και της ορθής συντήρησης του, θα ενισχύσει το σεβασμό και την εκτίμηση του από τους ίδιους τους χρήστες του.

DCIM\100MEDIA\DJI_0051.JPG

Ο Δήμαρχος Γρηγόρης Κωνσταντέλλος μίλησε στο Vradini.gr για τη στόχευση αυτής της εξαιρετικής κίνησης και τα ήδη διαπιστωμένα αποτελέσματά της.

«Η Βουλιαγμένη από μόνη της είναι ένας χώρος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, ένας προικισμένος τόπος.

Από τη φύση, από το Θεό, από τους ανθρώπους που έχουν περάσει και ήταν δήμαρχοι. Είναι μία πόλη ξεχωριστή, μέσα στο πράσινο, με όμορφες παραλίες.

Συνεπώς είναι πολύ δύσκολο να πάρεις κάτι τόσο ωραίο και να το κάνεις ακόμη πιο όμορφο.

Άρα ο δείκτης δυσκολίας για να πάρουμε τις εγκαταστάσεις που υπάρχουν και να τις κάνουμε πιο λειτουργικές και περισσότερο προσαρμοσμένες στο σήμερα είναι μια άσκηση δύσκολη.

Καταρχάς πρέπει να πειστούν οι κάτοικοι που έχουν μεγαλώσει εδώ και θεωρούν εαυτόν ταυτόσημο με την πόλη τους, ότι υπάρχει αναγκαιότητα εκσυγχρονισμού.

Μας πήρε σχεδόν τρία χρόνια. Αλλάξαμε αρκετά σχέδια και τελικά δημιουργήθηκε το πλαίσιο συνεννόησης για να κάνουμε μία δοκιμή.

Ο καμβάς ήταν η πλατεία Νυμφών της Βουλιαγμένης.

Η στόχευσή μας ήταν να προσθέσουμε ακόμη περισσότερο πράσινο με σύγχρονες υποδομές αλλά το κυρίαρχο ζητούμενο ήταν πώς θα μπορέσουμε να φέρουμε στην καρδιά της πόλης τον κόσμο μέσα στην πλατεία. 

Έτσι ώστε να γίνει πλέον ένα άλσος στο οποίο ο κόσμος θα μπορούσε να καθίσει και να μην είναι μόνο ένα πέρασμα.

Δημιουργείς λοιπόν ένα τόπο ηρεμίας.

Επέκταση του ίδιου του σπιτιού σου.

Έχουμε δώσει σημασία και στην τελευταία λεπτομέρεια.

Έχουμε σεβασμό στο παρελθόν αλλά και σύνδεση με το τώρα και το αύριο της πόλης.

Το πιο σημαντικό όμως για μένα είναι ότι είδα μετά από πάρα πολλά χρόνια να πλημμυρίζει από νωρίς το απόγευμα, ή νωρίς το βράδυ αυτή η πλατεία με παιδιά. Που παίζουν, τρέχουν σε ένα ασφαλές περιβάλλον».  

Στη συνέντευξη την οποία μπορείτε να παρακολουθήσετε στο video που έχει αναρτηθεί σε αυτή τη σελίδα ο δήμαρχος μεταξύ άλλων αναφέρει ακόμη ότι :

«Οι μελετητές της συγκεκριμένης παρέμβασης ήταν νέοι μηχανικοί έχουν φέρει τη συνύπαρξη της λειτουργικότητας και της αισθητικής και με σεβασμό στον πολίτη με προβλήματα κινητικότητας».

Η πλήρως αναμορφωμένη πλατεία Νυμφών παραδόθηκε τη Δευτέρα 17 Μαΐου και ήδη έχει χαρακτηριστεί από τους κατοίκους της περιοχής, τους επισκέπτες και τα ΜΜΕ ως μία από της ομορφότερες πλατείες της χώρας.

Ο σχεδιασμός της ξεκίνησε από τη Δημοτική Αρχή το 2017 και μελετήθηκε, με στόχο να απαντήσει λειτουργικά και αισθητικά στις χρόνιες παθογένειες της.

Η προϋφιστάμενη της κατάσταση μετρούσε ήδη, πάνω από 4 δεκαετίες και έμοιαζε, να μην ανταποκρίνεται επαρκώς πια στις σύγχρονες απαιτήσεις του δημόσιου χώρου και στην εξέλιξη της περιοχής.

Η αρχιτεκτονική μελέτη βασίστηκε σε δυο βασικούς άξονες σχεδιασμού, αφενός στα υφιστάμενα δέντρα και την ανάδειξη τους, αφετέρου, στις ροές των κινήσεων σε όλο το ζωτικό χώρο της πλατείας.

Τα πολλά και ποικιλόμορφα υφιστάμενα δέντρα που είναι και το κυρίαρχο στοιχείο της πλατείας, λειτούργησαν ως σημεία αναφοράς και χάραξης, μαζί με τα νέα που προστέθηκαν.

Αναπτύχθηκαν ετερογενείς ποιοτικά καθιστικές ζώνες, συνολικής χωρητικότητας έως 130 ατόμων, προσφέροντας κατάλληλες συνθήκες επαφής με τα δέντρα, σκιάσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και διαφορετικές θεάσεις όχι μόνο της θάλασσας, αλλά και της ίδιας της πλατείας.

Με τη συνδρομή της ΕΡΓΟΣΕ και του «Πράσινου Ταμείου», έχουν φυτευτεί δύο υπεραιωνόβιες ελιές ηλικίας 650 και 1.350 ετών.

Το φυτικό υλικό έχει επιλεγεί, για να είναι απόλυτα προσαρμοσμένο στις τοπικές συνθήκες, ώστε να μη διαταραχθούν τα τοπικά οικοσυστήματα.

Ο αρχιτεκτονικός φωτισμός έχει κρίσιμο ρόλο στην ανάδειξη του χώρου, την προσέλκυση του κοινού και την εξασφάλιση μιας ιδιαίτερης εμπειρίας του χρήστη.

Ο φωτισμός τεχνικά, ακολουθεί προδιαγραφές εξοικονόμησης ενέργειας, αντιθαμβωτικών μέσων και εφαρμογής αυτοματισμών σύγχρονων τεχνολογιών.

Η γενική φιλοσοφία είναι, η κατά το δυνατό μεγιστοποίηση του ωφέλιμου χώρου της πλατείας και η μετατροπή της από ένα χώρο αυστηρά οριοθετημένο από δρόμους, σε έναν διευρυμένο δημόσιο χώρο.

Η χρήση ανακυκλώσιμων οικολογικών υλικών, (βοτσαλωτά δάπεδα, κυβόλιθοι κλπ) υψηλής θερμικής απορροφητικότητας, συνέβαλαν στη δημιουργία μίας βιοκλιματικής ανάπλασης που δημιουργεί μικροκλίμα στην περιοχή εφαρμογής, υπακούοντας στις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης.

Περιμετρικά της πλατείας έχουν σχεδιαστεί και τοποθετηθεί πολλές υποδομές προς διευκόλυνση των κατοίκων της περιοχής.