Εκτενές ρεπορτάζ για το πώς η Ελλάδα κατάφερε να νικήσει τον κορωνοϊό παρά τη δεκαετή κρίση παραθέτει ο Guardian.

Το δημοσίευμα ξεκινά τονίζοντας ότι κάθε μέρα στις 18:00 οι Έλληνες συντονίζονται στις τηλεοράσεις τους προκειμένου να παρακολουθήσουν τη καθιερωμένη ενημέρωση για την επιδημία στη χώρα από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, κ. Σωτήρη Τσιόδρα, και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, κ. Νίκο Χαρδαλιά.

«Όπως τα περισσότερα τελετουργικά, δεν υπάρχουν εκπλήξεις: κάθε φορά αντικρίζουν την ίδια σκηνή, δύο άντρες, κάθονται μερικά μέτρα μακριά, πίσω από ένα αρκετών μέτρων τραπέζι, σε ένα φωτεινό δωμάτιο», περιγράφει ο Guardian και εξηγεί ότι η καθημερινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας.

«Ο σχολαστικός καθηγητής και ο ευθύς πρώην δήμαρχος είναι τα πρόσωπα που έχουν συσχετιστεί με την προσπάθεια της κυβέρνησης να περιορίσει την εξάπλωση της Covid-19», αναφέρει το δημοσίευμα, ενώ για για τα κρούσματα και τους θανάτους υπογραμίζεται πως «οι προσπάθειές τους να διατηρήσουν τη χώρα ασφαλή από τον ιό φαίνεται να αποδίδουν».

«Η Ελλάδα, είναι γενικά αποδεκτό, αντιμετωπίζει καλύτερα την κρίση από ό,τι αναμενόταν. Ο Τσιόδρας επέτρεψε πρόσφατα στον εαυτό του να μιλήσει για “επιπέδωση της καμπύλης”, αν και οι αρχές παραδέχονται ότι η προοπτική του Ορθόδοξου Πάσχα στις 19 Απριλίου, είναι απίθανο να μην έχει προκλήσεις».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η ικανότητα της χώρας να αντιμετωπίσει μία έκτακτη ανάγκη «δεν ήταν δεδομένη». «Μετά από μία σχεδόν δεκαετία που ενεπλάκη σε μία κρίση χρέους -χρόνια κατά τα οποία η οικονομία της συρρικνώθηκε κατά 26% -το σύστημα υγείας της Ελλάδας απέχει πολύ από την ανάκαμψη. Τα κρατικά νοσοκομεία έφεραν το κύριο βάρος των περικοπών που απαιτούνταν σε αντάλλαγμα για τα δάνεια διάσωσης από διεθνείς δανειστές για να κρατήσουν το έθνος στη ζωή και την ευρωζώνη. Με την άφιξη της επιδημίας στην Ευρώπη, αξιωματούχοι αναγκάστηκαν να αναγνωρίσουν, 18 μήνες μετά την έξοδο της χώρας από το τρίτο μνημόνιο, ότι διέθετε μόνο 560 κρεβάτια μονάδας εντατικής θεραπείας. Ήταν μία σκληρή πραγματικότητα που δεν άφηνε περιθώρια για στρατηγική μετριασμού ή σχεδιασμό πολιτικών για την επιτεύξη “ανοσίας της αγέλης”».

Το χρονικό των μέτρων

«Υπήρχαν πραγματικότητες, αδυναμίες, τις οποίες γνωρίζαμε καλά», δήλωσε στον Guardian ο δρ Ανδρέας Μέντης, επικεφαλής του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ. «Πριν διαγνωστεί το πρώτο κρούσμα, είχαμε αρχίσει να εξετάζουμε ανθρώπους και να τους απομονώνουμε. Οι εισερχόμενες πτήσεις, ειδικά από την Κίνα, παρακολουθούνταν. Αργότερα, όταν άλλοι άρχισαν να επαναπατρίζονται από την Ισπανία, για παράδειγμα, βεβαιωθήκαμε ότι θα μείνουν σε καραντίνα σε ξενοδοχεία».

Ο Αλέξης Πατέλης, σύμβουλος οικονομικών του Κυριάκου Μητσοτάκη δήλωσε σχετικά: «Υπάρχουν προβλήματα που μπορείτε να επιλύσετε με το να τα διαχειριστείτε επικοινωνιακά και άλλα που απαιτούν αλήθεια και διαφάνεια. Ήταν πολύ σαφές ότι χρειαζόμασταν ειδικούς και χρειαζόταν να τους ακούσουμε. Τούτου λεχθέντος, οι Έλληνες έχουν περάσει από κρίση, ξέρουν τι είναι. Νομίζω ότι τους επέτρεψε να προσαρμοστούν και να είναι στωικοί ».

Συνεχόντας το άρθρο αναφέρει πως η ελληνική κυβέρνηση έλαβε μέτρα στα τέλη Φεβρουαρίου, προτού καταγραφεί ο πρώτος θάνατος στη χώρα όταν ακυρώθηκαν οι καρναβαλικές παρελάσεις.

«Τα μέτρα δεν έγιναν άμεσα αποδεκτά και ακολούθως η κυβέρνηση αναγκάστηκε να κλείσει παραλίες και χιονοδρομικά κέντρα, να απαγορεύσει δημόσιες συγκεντρώσεις περισσότερων από 10 ανθρώπων, να απαγορεύσει τα ταξίδια στα νησιά σε όλους εκτός τους μόνιμους κατοίκους και – καθώς μαινόταν διαμάχη για τη δύναμη της πίστης και της επιστήμης – αντιμετώπισε την ισχυρή Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία, της οποίας ο κλήρος αρνήθηκε να εγκαταλείψει τις υπηρεσίες και την τελετή της Θείας Κοινωνίας. Οι αεροπορικές συνδέσεις με τις χώρες που πλήττονταν περισσότερο ανεστάλησαν».

Οι μεταρρυθμίσεις

«Αλλά η πανδημία αποτέλεσε επίσης καταλύτης για μια κυβέρνηση που εξελέγη στην εξουσία τον περασμένο Ιούλιο με μια ατζέντα μεταρρύθμισης και καθώς η Ελλάδα έμπαινε σε lockdown, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι αξιοποιεί την κρίση για να θέσει σε εφαρμογή καθυστερημένες ψηφιακές μεταρρυθμίσεις που αποσκοπούν τόσο στην προστασία της υγείας των πολιτών όσο και στον εκσυγχρονισμό του κράτους», συνεχίζει ο Guardian.

«Όταν ξέσπασε η πανδημία, η ανάγκη απλούστευσης των κυβερνητικών διαδικασιών έγινε υψίστης σημασίας», δήλωσε ο υπουργός ψηφιακής διακυβέρνησης της Ελλάδας, Κυριάκος Πιερρακάκης. «Ένα από τα πρώτα πράγματα που κάναμε για να περιορίσουμε τα κίνητρα των ανθρώπων να βγουν από τα σπίτια τους ήταν να τους επιτρέψουμε να λαμβάνουν ιατρικές συνταγές στα τηλέφωνά τους. Αυτό, μόνο, έχει γλιτώσει 250.000 πολίτες από την επίσκεψη στο γιατρό μέσα σε 20 ημέρες. Έχει συμβάλει δραματικά στη μείωση του αριθμού των ανθρώπων που βγαίνουν από το σπίτι τους, κάτι που μπορεί να είναι μόνο καλό».