Η Bumble, η εφαρμογή γνωριμιών όπου οι γυναίκες είναι υπεύθυνες για την πρώτη κίνηση, έκλεισε προσωρινά όλα τα γραφεία της αυτήν την εβδομάδα προκειμένου να βοηθήσει τους εργαζόμενους της να καταπολεμήσουν το εργασιακό άγχος.

Οι 700 υπάλληλοί της εταιρείας, σε όλο τον κόσμο, έλαβαν ηλεκτρονικό μήνυμα να σταματήσουν άμεσα να δουλεύουν και να επικεντρωθούν στον εαυτό τους. Όπως εξηγεί ανώτερο στέλεχος, η απόφαση της ιδρύτριας της Bumble, Whitney Wolfe Herd, οφείλεται στη διαπίστωση ότι οι περισσότεροι εργαζόμενοι της είχαν υποστεί burnout (σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης).

Η Bumble είχε μια καλή χρονιά σε σχέση με τις υπόλοιπες εταιρείες στον κόσμο, αφού έκανε το ντεμπούτο της στο χρηματιστήριο και παράλληλα κατέγραψε μια μεγάλη αύξηση του αριθμού των χρηστών της τάξεως του 30%. Να σημειωθεί ότι η σχετική απόφαση που αφορά την άδεια μιας εβδομάδας με αποδοχές, που ελήφθη τον Απρίλιο, έλαβε επαινετικά σχόλια από το σύνολο του επιχειρηματικού τύπου.

Η Wolfe Herd σε ηλικία 31 ετών έγινε η νεαρότερη γυναίκα επιχειρηματίας που η εταιρείας της έκανε ντεμπούτο στο Χρηματιστήριο ενώ τον περασμένο Φεβρουάριο, χτύπησε εκείνη το κουδούνι του Nasdaq, για την έναρξη των συναλλαγών κρατώντας στην αγκαλιά της τον 18 μηνών γιο της. Στόχος της, όπως είχε πει τότε, είναι να κάνει το Διαδίκτυο «ένα πιο ευγενικό, περισσότερο αξιόπιστο μέρος για γνωριμίες και συναντήσεις μεταξύ των χρηστών του».

Πως θα καταλάβετε ότι υποφέρετε από burnout

  • σηκώνεστε με δυσκολία από το κρεβάτι κάθε πρωί
  • νιώθετε πως η ώρα στην δουλειά δεν περνάει
  • αισθάνεστε πολύ κουρασμένοι, λιγότερο παραγωγικοί και παράλληλα ένα απαισιόδοξο συναίσθημα πως δεν έχουμε να προσφέρετε κάτι καινούριο στην δουλειά
  • βιώνετε έντονα σωματικά συμπτώματα όπως αϋπνία ή υπνηλία, πονοκεφάλους, γαστρεντερικά προβλήματα καθώς και μηδενική διάθεση για σεξ
  • κυρίαρχα συναισθηματικά συμπτώματα είναι ο θυμός, η μελαγχολία, ο εκνευρισμός, η απαισιόδοξη σκέψη που συχνά οδηγεί και σε καταθλιπτική διάθεση
  • η εργασιομανία έρχεται πολύ συχνά ως αντιστάθμισμά των αρνητικών συναισθημάτων που βιώνετε

Αξιοσημείωτο είναι ότι το bournout περιλαμβάνεται στο διεθνή κατάλογο των ασθενειών του ΠΟΥ που βασίζεται στα συμπεράσματα ειδικών της υγείας από όλο τον κόσμο. Η υπερκόπωση στη δουλειά εντάσσεται στην κατηγορία που εξετάζει «προβλήματα που συνδέονται» με την εργασία ή την ανεργία. Φέρει μάλιστα στο εξής την κωδική ονομασία QD85.

Περιγράφεται συγκεκριμένα ως ένα σύνδρομο που προκύπτει από το χρόνιο εργασιακό στρες του οποίου η διαχείριση δεν έγινε με επιτυχία. Χαρακτηρίζεται από τα εξής τρία στοιχεία: 1) ένα αίσθημα εξάντλησης, 2) κυνισμού ή αρνητικά συναισθήματα σε σχέση με τη δουλειά και 3) με τη «μειωμένη επαγγελματική αποδοτικότητα».

Πηγή: bbc.com