Γραμμένο λίγο μετά τη συντριπτική ήττα των Αθηναίων στη Σικελική Εκστρατεία, το έργο Ελένη του Ευριπίδη διακρίνεται τόσο για τον αντιπολεμικό χαρακτήρα του όσο και για την ανάδειξη αρετών όπως η δύναμη του όρκου και η ευφυΐα, που προσωποποιούνται στη μορφή της κεντρικής ηρωίδας.

Αντλώντας όχι από την ομηρική εκδοχή του μύθου, αλλά από αυτήν που δημιούργησε ο λυρικός ποιητής Στησίχορος, ο Ευριπίδης παρουσιάζει τον Τρωικό Πόλεμο σαν μια σφαγή χάριν ενός «ειδώλου» και όχι μιας πραγματικής γυναίκας.

Η υπόθεση

Ο Ηρόδοτος, ιστορώντας τα σχετικά με την Ελένη, ισχυρίζεται ότι πήγε όντως στην Τροία και ότι το ίδιο λέει και ο Όμηρος, ο οποίος στην Οδύσσεια παρουσιάζει την Ελένη να προσφέρει στον Τηλέμαχο το φάρμακο της λησμονιάς· της το είχε δώσει η Πολύδαμνα, γυναίκα του Θόωνα, όχι πάντως στις συνθήκες που αναφέρει ο Ευριπίδης.

Ο Ηρόδοτος και ο Όμηρος ισχυρίζονται πως μετά την άλωση της Τροίας η Ελένη περιπλανήθηκε μαζί με τον Μενέλαο, κι όταν έφτασαν στην Αίγυπτο, προμηθεύτηκε το φάρμακο.

Ο Ευριπίδης, αντίθετα, διατείνεται πως η πραγματική Ελένη δεν πήγε ποτέ στην Τροία. Μόνο το είδωλό της πήγε εκεί. Γιατί την έκλεψε ο Ερμής, ακολουθώντας τη βούληση της Ήρας, και την παρέδωσε στον Πρωτέα, τον βασιλιά της Αιγύπτου, για να την προστατέψει.

Κι όταν πέθανε ο Πρωτέας, ο γιος του ο Θεοκλύμενος επιδίωξε να την παντρευτεί, η Ελένη όμως πήγε και στήθηκε ικέτισσα δίπλα στο μνήμα του Πρωτέα.

Εκεί τής παρουσιάζεται ο Μενέλαος, που είχε χάσει τα πλοία του στο πέλαγος και προσπαθούσε να σώσει τους λιγοστούς συντρόφους του, που τους είχε αφήσει κρυμμένους σε μια σπηλιά. Οι δυο τους συνεννοήθηκαν, μηχανορράφησαν και εξαπάτησαν τον Θεοκλύμενο.

Ανέβηκαν έπειτα σ’ ένα πλοίο, τάχα για να τελέσουν θυσία στη θάλασσα, στη μνήμη του Μενέλαου, κι έτσι σώθηκαν και επέστρεψαν στην πατρίδα τους.

Συντελεστές

Μετάφραση Παντελής Μπουκάλας
Σκηνοθεσία Βασίλης Παπαβασιλείου
Δραματουργία – Συνεργάτις σκηνοθέτης Νικολέτα Φιλόσογλου
Σκηνικά – Κοστούμια Άγγελος Μέντης
Μουσική σύνθεση Άγγελος Τριανταφύλλου
Χορογραφία Δημήτρης Σωτηρίου
Ενορχήστρωση – Υπεύθυνος ορχήστρας – Μουσική διδασκαλία Γιώργος Δούσος
Βοηθός σκηνοθέτη Άννα – Μαρία Ιακώβου
Βοηθός σκηνογράφου – ενδυματολόγου Έλλη Ναλμπάντη
Βοηθός χορογράφου Σοφία Παπανικάνδρου

Παίζουν

Έμιλυ Κολιανδρή (Ελένη), Θέμης Πάνου (Μενέλαος), Αγορίτσα Οικονόμου (Θεονόη), Γιώργος Καύκας (Θεοκλύμενος), Έφη Σταμούλη (Γερόντισσα), Δημήτρης Κολοβός (Αγγελιοφόρος Α΄), Άγγελος Μπούρας (Αγγελιοφόρος Β΄), Δημήτρης Μορφακίδης (Τεύκρος), Παναγιώτης Παπαϊωάννου (Θεράπων), Νικόλας Μαραγκόπουλος, Ορέστης Παλιαδέλης (Διόσκουροι)
Χορός Νεφέλη Ανθοπούλου, Σταυρούλα Αραμπατζόγλου, Λουκία Βασιλείου, Μομώ Βλάχου, Ελένη Γιαννούση, Ηλέκτρα Γωνιάδου, Αναστασία Δαλιάκα, Χρύσα Ζαφειριάδου, Σοφία Καλεμκερίδου, Αίγλη Κατσίκη, Άννα Κυριακίδου, Κατερίνα Πλεξίδα, Μαριάννα Πουρέγκα, Φωτεινή Τιμοθέου, Χρύσα Τουμανίδου
Μουσικοί επί σκηνής Γιώργος Δούσος (φλάουτο, κλαρίνο, σαξόφωνο), Δάνης Κουμαρτζής (κοντραμπάσο), Θωμάς Κωστούλας (κρουστά), Παύλος Μέτσιος (τρομπέτα), Χάρης Παπαθανασίου (βιολί), Μανώλης Σταματιάδης (πιάνο, ακορντεόν)

Πληροφορίες παράστασης

Πρεμιέρα: Θεσσαλονίκη, 7 Ioυλίου, Θέατρο Δάσους
Τετάρτη 7, Πέμπτη 8, Παρασκευή 9 Ιουλίου, στις 21.15

Επίδαυρος, Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου (Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2021)
Παρασκευή 6, Σάββατο 7 & Κυριακή 8 Αυγούστου 2021, στις 21.00
Τιμές εισιτηρίων: Θέατρο Δάσους:

Ηλεκτρονική προπώληση (έως και 10 ημέρες πριν από την παράσταση): 12 € | Κανονικό εισιτήριο: 15 € | Φοιτητικό/ Άνω των 65 / Άνεργοι/ Ομαδικό: 10 € | ΑΜΕΑ & Συνοδοί ΑΜΕΑ: 8 € | Άνεργοι: Δωρεάν (20 θέσεις ανά παράσταση)

Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου:
ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΖΩΝΗ: 50€ | Α΄ ΖΩΝΗ: 45€ | Β΄ ΖΩΝΗ: 20€ | Β΄ ΖΩΝΗ, ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ: 13€ | ΑΝΩ ΔΙΑΖΩΜΑ Γ΄ ΖΩΝΗ : 14€ | ΑΝΩ ΔΙΑΖΩΜΑ Δ΄ ΖΩΝΗ: 12€ | ΑΝΩ ΔΙΑΖΩΜΑ Ε΄ ΖΩΝΗ: 10€ | ΑΜΕΑ/ΑΝΕΡΓΟI: 5€ (Στο Άνω Διάζωμα με την επίδειξη της σχετική κάρτας)

Προπώληση εισιτηρίων:
Τηλ: 2315 200200 | ntng.gr