Θερμή… παράκληση στην Κίνα να σταματήσει να υποβάλει τους Ιάπωνες στην ψυχοφθόρα (και όχι μόνο) διαδικασία του πρωκτικού τεστ, προκειμένου να δει αν είναι θετικοί στον κορωνοϊό, απηύθυνε η «Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου».

Όπως γνωστοποίησε εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης, το Τόκιο ζήτησε από το Πεκίνο να μην πραγματοποιεί πρωκτικά τεστ κορονοϊού σε πολίτες της χώρας που φτάνουν στην Κίνα, υποστηρίζοντας ότι η όλη διαδικασία «προκαλεί ψυχολογικό πόνο».

Σύμφωνα με το Reuters μάλιστα, ο επικεφαλής γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου της Ιαπωνίας, Katsunobu Kato, ανέφερε ότι η χώρα του δεν έχει λάβει κάποια απάντηση και ως εκ τούτου, δεν θα σταματήσει να ζητά από την Κίνα να αλλάξει τις… συνήθειές της.

«Μερικοί Ιάπωνες ανέφεραν στην πρεσβεία μας στην Κίνα ότι έκαναν πρωκτικό τεστ, κάτι που τους προκάλεσε μεγάλο ψυχολογικό πόνο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Kato.

Δεν έκανε πάντως γνωστό πόσοι Ιάπωνες πολίτες πέρασαν το συγκεκριμένο μαρτύριο.

Υπενθυμίζεται ότι οι αρχές, σε ορισμένες περιοχές της Κίνας, λαμβάνουν δείγματα από τον πρωκτό, προκειμένου να ανιχνεύσουν πιθανά κρούσματα COVID-19, στο πλαίσιο των ελέγχων για να αποτυπωθεί καλύτερα η εικόνα της πανδημίας και για να εντοπίσει πιθανούς ασυμπτωματικούς φορείς.

Η όλη διαδικασία, σύμφωνα με τους Κινέζους, δεν είναι χρονοβόρα, ενώ πιστεύεται ότι δίνει πιο ακριβή αποτελέσματα, καθώς ο κορωνοϊός ορισμένες φορές δεν μπορεί να εντοπιστεί στο αναπνευστικό σύστημα, ωστόσο ίχνη του παραμένουν στο πεπτικό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Τα πρωκτικά τεστ χρησιμοποιούνται ήδη ευρέως σε κινεζικά αεροδρόμια, ακόμα και σε ξένους πολίτες που φτάνουν στη χώρα και ως εκ τούτου, οι ισχυρισμοί της Ιαπωνίας έχουν κάποια βάση.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας αρνήθηκε πάντως ότι οι Αμερικανοί διπλωμάτες στη χώρα ήταν υποχρεωμένοι να κάνουν πρωκτικά τεστ, μετά τον σάλο που προκλήθηκε από σχετικές αναφορές στα μέσα ενημέρωσης που έκαναν λόγο για παράπονα των συμπατριωτών τους.