Επικοινωνία Μητσοτάκη με νέο πρωθυπουργό Ρουμανίας - Οι εμβολιασμοί στο επίκεντρο

Στην τελική φάση της προετοιμασίας βρίσκεται η ελληνική διπλωματική αποστολή που θα ταξιδέψει στην Κωνσταντινούπολη για τον 61ο γύρο των διερευνητικών επαφών.

Οι διπλωμάτες που θα συμμετάσχουν έχουν μεγάλη εμπειρία προεξάρχοντος του Παύλου Αποστολίδη, ο οποίος έχει άλλωστε διαθέτει εμπειρία σε πολλές και νευραλγικές θέσεις κατά το παρελθόν.

Παράλληλα σαφείς και ρητές εντολές έχει δώσει το Μέγαρο Μαξίμου προς όλους τους εμπλεκόμενους με το βλέμμα στο σημαντικό ραντεβού. «Δε  συζητάμε και δεν πρόκειται να συζητήσουμε κάτι που να έχει άμεση ή έμμεση σχέση περί αποστρατικοποίησης ελληνικών νησιών ή περιοχών που θέλει να “γκριζάρει” η γειτονική χώρα» τονίζει πηγή κοντά στον πρωθυπουργό, δίνοντας το στίγμα των συζητήσεων που θα ακολουθήσουν.

Όπως επισημαίνει το Μέγαρο Μαξίμου, η Ελλάδα έχει τη διάθεση και την επιθυμία να βρει ένα πλαίσιο μακροπρόθεσμης συνεννόησης και επίλυσης της βασικής διαφοράς με την Τουρκία.

Παράλληλα όμως συνομιλητής του κ. Μητσοτάκη ξεκαθαρίζει ότι η Άγκυρα πρέπει να καταλάβει ότι αυτό είναι προς δικό της όφελος, καθότι η πολιτική της όξυνσης και της προκλητικότητας έχει ήδη αποφέρει αρνητικά αποτελέσματα στις σχέσεις της με την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα θα προσέλθει στον 61ο γύρο των επαφών έχοντας ως παρακαταθήκη τους καρπούς 12 μηνών ενεργητικής διπλωματίας, όπως η  επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο, οι συμφωνίες για οριοθέτηση ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αίγυπτο στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, η συναφής συνεννόηση με την Αλβανία για προσφυγή στη Χάγη, η οικοδόμηση ισχυρών συμμαχιών στη μεσογειακή λεκάνη και στον αραβικό κόσμο και φυσικά οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ότι η Τουρκία θα υποστεί συνέπειες εάν επιμείνει στην προκλητική συμπεριφορά της.

Στο Μέγαρο Μαξίμου δηλώνουν ικανοποιημένοι με την τακτική που ακολούθησαν μέχρι σήμερα και από την οριστικοποίηση του ραντεβού στην Κωνσταντινούπολη. 

Μην ξεχνάμε ότι η κυβέρνηση επιδίωξε από την πρώτη στιγμή τη συνέχιση των διερευνητικών επαφών, θέτοντας ένα συγκεκριμένο και σαφές πλαίσιο.

Προϋποθέσεις ήταν να μην εκτυλίσσεται ερευνητική δραστηριότητα εντός των ελληνικών θαλάσσιων ζωνών και οι δύο πλευρές να πιάσουν το νήμα από το σημείο όπου το άφησαν το 2016.