Σύμφωνα με δημοσκόπηση την οποία διεξήγαγε το Ινστιτούτο Forsa για λογαριασμό της Handelsblatt και η οποία θα δημοσιευτεί αύριο Παρασκευή, το 23% των ψηφοφόρων του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU), δηλαδή ο ένας στους τέσσερις, δεν θα το ψήφιζε, εάν δεν ηγείτο του κόμματος η Α. Μέρκελ. Αυτό σημαίνει ότι το CDU θα έχανε 2,4 εκατομμύρια ψήφους σε σχέση με τις εκλογές του 2017.

Επίσης, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων αναμένει ότι η πολιτική κατάσταση θα χειροτερέψει χωρίς την Καγκελάριο Μέρκελ. Βελτίωση, ιδίως στους τομείς της περιβαλλοντικής, της εξωτερικής και της ευρωπαϊκής πολιτικής αναμένει μόνο το 24% του συνόλου των Γερμανών πολιτών στην μετά-Μέρκελ εποχή υπό έναν νέο ηγέτη του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU). Αυτήν την απαισιόδοξη εκτίμηση συμμερίζεται και το 46% των ψηφοφόρων του CDU.

Σαφής είναι η γνώμη των Γερμανών πολιτών σε ότι αφορά την συνεργασία με την Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD): Πάνω από τα τρία τέταρτα (77%) όλων των ερωτηθέντων επιθυμούν τον αποκλεισμό της από οποιαδήποτε έμμεση ή άμεση συνεργασία με το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα (CDU). Οι ψηφοφόροι του CDU μάλιστα την απορρίπτουν σε ποσοστό 82%.

Κατά της συνεργασίας του CDU με το κόμμα της Αριστεράς (Die Linke) τάσσεται μόνο το 28% όλων των ερωτηθέντων, ενώ σχεδόν τα δύο τρίτα (66%) θεωρούν ότι θα έπρεπε να γίνουν εξαιρέσεις και να υπάρξει συνεργασία ιδίως στα ανατολικογερμανικά κρατίδια. Υπέρ της περιστασιακής συνεργασίας με την Αριστερά τάσσεται και το 53% των ψηφοφόρων του CDU.