Στην αλλαγή των κανονισμών της Ευρώπης, που πλέον επιτρέπουν σε κράτη μέλη και Περιφέρειες να χρησιμοποιήσουν, εύκολα και αποτελεσματικά τα κονδύλια κοινωνικής συνοχής, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών Απόστολος Τζιτζικώστας, κατά την τοποθέτησή του, από το βήμα του Thessaloniki Helexpo Forum.

«Οι πόροι της κοινωνικής συνοχής είναι ο μόνος τρόπος για να ανακάμψει η οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσα στην πανδημία», είπε ο κ.  Τζιτζικώστας.

Ο ίδιος σημείωσε ότι «Έτσι θα αντιμετωπίσουμε καλύτερα την πανδημία, έτσι, από τα κονδύλια αυτά κατευθύναμε 80 εκατ. ευρώ στην Κεντρική Μακεδονία στα νοσοκομεία μας», εστιάζοντας  και στο πρόγραμμα στήριξης μικρομεσαίων επιχειρήσεων, «Διέξοδος», μέσω του οποίου θα κατευθυνθούν 150 εκατ. ευρώ για τη στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην περιοχή μας.

Παίρνοντας τον λόγο, η Ευρωπαία Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων,  Elisa Ferreira, υποστήριξε πως «Μεγάλη πρόκληση θα είναι για την Ελλάδα να αξιοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα ευρωπαϊκά κονδύλια, αλλά παράλληλα και σημαντική ευκαιρία, ώστε η χώρα να επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα και να πετύχει μια αειφόρο ανάπτυξη»

Συνεχίζοντας η κ. Ferreira διευκρίνισε  πως η χώρα μας  πέρασε μια επώδυνη δεκαετία, με θυσίες και προσπάθειες από τον ελληνικό πληθυσμό και πάνω που είχε αρχίσει να ανακάμπτει, ενέσκηψε η πανδημία που διέκοψε την ανοδική αυτή πορεία.

Όπως είπε όμως, η Ελλάδα δεν είναι η μόνη, αφού μεγάλη είναι η πίεση στα συστήματα υγείας αλλά και στις οικονομίες και των άλλων ευρωπαϊκών κρατών, λέγοντας ότι  «Η Ευρώπη είναι εδώ για να βοηθήσει στην ανάκαμψη και για να αντιμετωπίσετε τις προκλήσεις του μέλλοντος».

Αναφερόμενη αναλυτικά σε όλα τα διαθέσιμα κονδύλια και προγράμματα, είπε πως  «Σε κάθε κρίση υπάρχει ελπίδα, υπάρχει φως», προσθέτοντας ότι  «Σε κάθε κρίση υπάρχει ελπίδα, υπάρχει φως».

Από την πλευρά του ο αν. υπουργός Οικονομικών  Θεόδωρος Σκυλακάκης,  διεμήνυσε ότι  ο χρόνος είναι το κλείδι στο Ταμείο Ανάκαμψης, που δεν έχει ιδιαίτερη ευελιξία δυναμικής κίνησης ανάμεσα στα έργα ούτε χρονική ευελιξία.

Μάλιστα εξήγησε  πως το σύνολο του διαθέσιμου χρόνου είναι πέντε χρόνια, λέγοντας πως  «Το Ταμείο δεν δουλεύει απολογιστικά, δηλαδή δεν πληρώνεσαι με βάση τα τιμολόγια, όπως σε άλλα ευρωπαϊκά προγράμμα, αλλά με βάση ορόσημα και στόχους.

Αν επιτυγχάνονται αυτά, τότε υπάρχουν πληρωμές. Αν όχι, δεν υπάρχουν», περιγράφοντας ότι  αν στο τέλος της περιόδου, δεν έχουν επιτευχθεί οι στόχοι  και τα ορόσημα, τα χρήματα θα χαθούν και θα πρέπει το κράτος να βρει δικούς του πόρους για να ολοκληρώσει τα έργα.

Ειδικότερα,  ο κ. Σκυλακάκης τόνισε ότι πρόκειται για ένα πολύ πιο δύσκολο στοίχημα από ότι ήταν ο στόχος των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

Κατόπιν, ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου  Younous Omarjee,  μίλησε για τη συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη ανάμεσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο της Ευρώπης για το Ταμείο Ανάπτυξης, επισημαίνοντας  πως διαπιστώνεται μια ανησυχία σχετικά με τον δημοκρατικό έλεγχο των πόρων, αλλά και με την αποκέντρωση.

Κάλεσε δε τα ίδια τα κράτη να διασφαλίσουν ότι τα χρήματα δεν θα κατανεμηθούν εις βάρος των λιγότερο αναπτυγμένων περιφερειών της κάθε χώρας.

Στη συνέχεια, ο  πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, Armin Laschet, αναφέρθηκε στη γερμανική εμπειρία στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, κάνοντας σαφές  πως ένα μεγάλο μάθημα από την πανδημία ήταν πως πρέπει να υπάρχει διασυνοριακή συνέργεια, για να μην κλείσουμε ποτέ ξανά τα εξωτερικά μας σύνορα.

Συμπλήρωσε  δε ότι  τώρα πρέπει να ενδυναμωθεί η Νότια Ευρώπη και να ληφθούν από κοινού αποφάσεις για το ευρωπαϊκό μέλλον.

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, Δημήτρης Παπαστεργίου,  χαρακτήρισε την πανδημία «Χρυσή ευκαιρία» για να αναθεωρηθούν πολλά πράγματα στην αυτοδιοίκηση α’ και β’ βαθμού χαρακτήρισε την πανδημία, σημειώνοντας πως η χρονιά που περάσαμε ήταν κακή, αλλά και διδακτική.

Στο πλαίσιο αυτό ανέλυσε  πως πρέπει να εκμεταλλευτούμε και τον παραμικρό πόρο σε σχέση με τα διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα, να μην υπάρξουν μεμονωμένες προσεγγίσεις, να γίνει μια ολιστική αντιμετώπιση των παρεμβάσεων στις πόλεις και να καταβληθεί προσπάθεια για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής.

Στην τοποθέτησή του, ο υφυπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος, είπε πως χωρίς τη συμμετοχή της αυτοδιοίκησης δεν θα ήταν δυνατή η διαχείριση της πρώτης φάσης της πανδημίας,

Τόνισε δε πως ετοιμάζεται μια μεγάλη αλλαγή σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ και την ΕΝΠΕ με σκοπό να αλλάξει το μοντέλο της χώρας και να γίνει μια γενναία αναδιανομή αρμοδιοτήτων από την κυβέρνηση προς την αυτοδιοίκηση, λέγοντας πως  «Ο πολίτης πρέπει να ξέρει πού να απευθύνεται.

Ο κανόνας της εγγύτητας θα είναι ο βασικός κανόνας που θα θέσουμε», αναγνωρίζοντας  ότι στόχος θα είναι να περάσει η κυβέρνηση από την άσκηση τοπικής πολιτικής στη χάραξη εθνικών στρατηγικών.

Ο περιφερειάρχης Αττικής,  Γιώργος Πατούλης, ανέλυσε πως μοναδική ευκαιρία αποτελεί η υγειονομική κρίση, όσο κι αν αυτό ακούγεται οξύμωρο, για να δείξει τη συνοχή, την αλληλεγγύη και τις αντοχές της, υπογραμμίζοντας  την ανάγκη να έχουν οι Περιφέρειες πρωταγωνιστικό ρόλο στην επόμενη μέρα.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Γαλλίας,  Renaud Muselier, έδωσε έμφαση στη γαλλική εμπειρία απέναντι στην υγειονομική κρίση, αποκαλύπτοντας   πως η Ευρώπη κατέδειξε μέσα στην πανδημία ότι μπορεί ενωμένη να λύσει όλα τα προβλήματα  και έχει την ικανότητα να συνάψει συμφωνίες με όλες τις κυβερνήσεις, που να αφορούν τους διάφορους τομείς που θα ενισχυθούν, όπως ο τουρισμός, η ενέργεια, το περιβάλλον και γενικότερα η οικονομία.

Ανέφερε επίσης πως είναι σημαντικό να εξηγήσει η Ευρώπη στους Ευρωπαίους πολίτες που υποφέρουν πού θα πάνε όλα αυτά τα εκατομμύρια ευρώ που ακούγονται, ώστε να είναι βέβαιοι ότι όλα αυτά δεν είναι αερολογίες και θα επηρεάσουν τις ζωές τους.

Το πάνελ συνδιοργανώθηκε με την Ένωση Περιφερειών Ελλάδος και ήταν υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιφερειών. Τον συντονισμό έκανε η δημοσιογράφος,  Ελένη Βαρβιτσιώτη.