Η Τουρκία «απαιτεί» από την Γαλλία να ζητήσει συγγνώμη για την διασπορά «ψευδών πληροφοριών», σχετικά με το ναυτικό περιστατικό στην ανατολική Μεσόγειο.

«Περιμένουμε από την Γαλλία να ζητήσει συγγνώμη, να ζητήσει συγγνώμη άνευ όρων», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου που επισκέπτεται το Βερολίνο.

«Δεν είναι αποδεκτό η Γαλλία να προχωρεί σε ψευδείς δηλώσεις και να ενεργεί κατά της Τουρκίας», είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, αναφερόμενος στις κατηγορίες που διατύπωσε το Παρίσι κατά της Άγκυρας ότι μία από τις γαλλικές φρεγάτες στην ανατολική Μεσόγειο έγινε στόχος επιθετικών ενεργειών εκ μέρους τουρκικών πολεμικών πλοίων κατά τη διάρκεια ελέγχου πλοίων στην περιοχή.

Επίσης, με αφορμή την έρευνα που εκίνησε το ΝΑΤΟ για το περιστατικό μεταξύ γαλλικής φρεγάτας και τουρκικών πολεμικών πλοίων ανοιχτά της Λιβύης, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, κατηγόρησε τους συμμάχους ότι «δεν επιδεικνύουν αλληλεγγύη».

Στις 10 Ιουνίου, η γαλλική φρεγάτα, που δρούσε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού σχεδίου «Ειρήνη», επιδίωξε να προσδιορίσει την ταυτότητα ενός φορτηγού πλοίου, το οποίο θεωρείτο ύποπτο για μεταφορά όπλων προς τη Λιβύη, παραβιάζοντας το εμπάργκο όπλων.

Τουρκικά πολεμικά πλοία φώτισαν τρεις φορές με τα ραντάρ τους τη φρεγάτα, ενέργεια που η Γαλλία χαρακτήρισε εξαιρετικά επιθετική και το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι θα ελέγξει το περιστατικό.

Ο Χουλουσί Ακάρ επιτέθηκε στο Παρίσι, λέγοντας ότι η Άγκυρα «αναμένει από τους συμμάχους της να ενεργούν με αλληλεγγύη και να μη δημιουργούν τεχνητά προβλήματα για προωθήσουν πολιτικούς στόχους».

Επιπλέον, είπε ότι η κατηγορίες της Γαλλίας περί «παρενόχλησης, είναι εντελώς αβάσιμες σύμφωνα με τα έγγραφα, τις πληροφορίες και τα στοιχεία που έχουν καταγράψει» τα τουρκικά πολεμικά πλοία, ενώ υποστήριξε ότι έχει ήδη καταθέσει στο ΝΑΤΟ ντοκουμέντα που «αποδεικνύουν ότι η Τουρκία ενεργούσε νόμιμα».

Οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Άμυνας ήρθαν μόλις μία μέρα μετά ανάλογες δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος κατά τη συνάντηση που είχε με τον Ιταλό ομόλογό του, Λουίτζι ντι Μάιο, και με αφορμή την έκκληση του Ιταλού αξιωματούχου να γίνεται σεβαστό το εμπάργκο όπλων για τη Λιβύη, είπε ότι η «Ειρήνη» είναι μια επιχείρηση «προκατειλημμένη» και λειτουργεί υπέρ του Χαλίφα Χάφταρ.

Τόνισε δε ότι η ευρωπαϊκή αποστολή «δεν έλαβε υπόψη τα αιτήματα και τις ανησυχίες» της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Λιβύης, υπό τον Σαγέζ Αλ-Σάρατζ, τον οποίο στηρίζει η Άγκυρα στον λιβυκό εμφύλιο.

«Λέει (σ.σ. η Ειρήνη) τίποτα για τα ρωσικά αεροπλάνα που φτάνουν στη Λιβύη από τη Συρία; Ενδιαφέρεται για τα όπλα που παρέχονται από το Αμπού Ντάμπι; Υπάρχουν αναφορές σχετικά με την προμήθεια όπλων στον Χαφτάρ από τη Γαλλία;», είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Η αποστολή “Ειρήνη” δεν είναι αντικειμενική και δεν συμβάλλει στην επίλυση του προβλήματος της Λιβύης ή στον σεβασμό του εμπάργκο», ισχυρίστηκε, αμφισβητώντας τον Λουίτζι ντι Μάιο που δήλωσε ότι στην ΕΕ «πιστεύουμε ότι αυτή η αποστολή μπορεί να συμβάλει, ακόμα κι αν δεν είναι πανάκεια, στην επιβράδυνση της εισόδου όπλων στη Λιβύη και στον σεβασμό του εμπάργκο των Ηνωμένων Εθνών».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ