Η αγορά στα όριά της με τα κρατικά χρέη να διογκώνονται

Στο όριο της επιβίωσης βρίσκονται χιλιάδες επιχειρήσεις, την ώρα που τα κορωνοχρέη αυξάνονται και πλέον η οικονομία, όχι μόνο η ελληνική αλλά και η Ευρωπαϊκή βρίσκεται στα όρια της.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον έντονης δημοσιονομικής πίεσης αλλά και αβεβαιότητας για το πώς θα εξελιχθεί η πολιτική της ΕΕ το οικονομικό επιτελείο καλείται να διαχειριστεί μια πολύ δύσκολη κατάσταση στην αγορά, με χιλιάδες επιχειρήσεις σε κομβικούς κλάδους να βρίσκονται στο όριο επιβίωσης.

Ήδη ο λογαριασμός των μέτρων έχει πάει για φέτος στα 11,5 δισεκ. ευρώ δηλαδή 4 δισ. ευρώ περισσότερα από αυτά που προβλέπει ο προϋπολογισμός, ενώ ήδη για το πρώτο τρίμηνο έχουν δρομολογηθεί μέτρα με βάση τις κυβερνητικές εξαγγελίες που φτάνουν τα 5,9 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Οι χρηματοροές αυτές θα οδηγήσουν σε επιβάρυνση του δημοσιονομικού ελλείμματος, ωστόσο είναι προφανές ότι είναι αναγκαίες για να μην ξεφύγει η κατάσταση και ακολουθήσει ένα τσουνάμι λουκέτων και ανεργίας.

Όμως το ερώτημα είναι για πόσο θα μπορεί το κράτος να σηκώνει το βάρος όταν τα «καμπανάκια» από το εξωτερικό ηχούν επικίνδυνα; Κι αυτό το ερώτημα γίνεται ακόμη πιο περίπλοκο όταν σκεφτεί κάποιος ότι η δυνατότητα αυτοτροφοδότησης του κρατικού ταμείου γνωρίζει μεγάλες  δυσκολίες.

Είναι ενδεικτικό ότι τον Ιανουάριο από φόρους υπήρξαν έσοδα 3,66 δισ. ευρώ ενώ η πρόβλεψη ήταν για 3,986 δισ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι πέρυσι στον αντίστοιχο μήνα είχαν μπει στο 4,26 δισ. ευρώ στο ταμείο, ενώ φέτος, με το πρώτο τρίμηνο ήδη να πηγαίνει σε μεγάλο βαθμό «στράφι» όπως λέει και ο λαός, ο στόχος για ετήσια έσοδα  σχεδόν 49 δισεκ αυξημένα κατά περίπου 5,5 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2020 φαντάζει ιδιαίτερα δύσκολος.