Ένα μυστηριώδης ροζ χιονιού και πάγου έχει αρχίσει να καλύπτει τις ιταλικές Άλπεις, γεγονός που έχει θέσει σε συναγερμό την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα.

Το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας της Ιταλίας που έχει αναλάβει να εξηγήσει το φαινόμενο, έχει αποφανθεί ότι η παράξενη απόχρωση που έχει αρχίσει να σκεπάζει τον τεράστιο παγετώνα Πρεσένα, οφείλεται στην εμφάνιση άλγης, δηλαδή… φυκιών.  

Μάλιστα ο υπεύθυνος των ερευνών, Μπιάτζιο ντι Μάουρο υποστηρίζει πως η άλγη που αρχίζει να σκεπάζει τον «γίγαντα των Άλπεων» είναι ίδια με αυτή που έχει εντοπιστεί στην Γροιλανδία.

Στην περίπτωση του αρκτικού νησιού και συγκεκριμένα στην αποκαλούμενη Σκοτεινή Ζώνη, οι πάγοι είχαν πάρει την ίδια ροζ απόχρωση εξαιτίας φυκιών με την επιστημονική ονομασία «Ancylonema Νordenskioeldii».

Ο ντι Μάουρο εξήγησε ότι τα φύκια δεν είναι επικίνδυνα και η εμφάνιση τους τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες είναι φυσιολογική τόσο στα μεσαία γεωγραφικά πλάτη όσο και Πόλους, αλλά εξέφρασε την ανησυχία του για το αν η παρουσία τους και η ροζ απόχρωση που δίνουν στους πάγους, επιταχύνει το λιώσιμο τους.

Το λευκό χρώμα που έχουν φυσιολογικά οι πάγοι αντανακλά το 80% της ακτινοβολίας του ήλιου πίσω στην ατμόσφαιρα και σύμφωνα με τον ντι Μάουρο: «Ότι σκουραίνει το χιόνι το κάνει να λιώνει επειδή επιταχύνει την απορρόφηση της ακτινοβολία».