Η απόφαση Μητσοτάκη για το ταξίδι στις ΗΠΑ

Στο Μέγαρο Μαξίμου δε θεωρούν ότι το timing είναι σωστό για να υπάρξει καμία είδους επαφή Μητσοτάκη με την Τουρκία. Οι προκλητικές δηλώσεις από την Άγκυρα δε λένε να σταματήσουν, με τελευταία αυτή περί του μεταναστευτικού από τον κ.Ερντογάν, τακτική που δεν εξυπηρετεί την πραγματοποίηση οποιασδήποτε συνάντησης μεταξύ  στελεχών των δύο χωρών. 

Γιαυτό το λόγο ούτε ο πρωθυπουργός αλλά ούτε και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έχουν προγραμματίσει να έχουν επαφή με τον Τούρκο πρόεδρο και υπουργό Εξωτερικών αντίστοιχα επί αμερικανικού εδάφους στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, που αρχίσει την επόμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ.  

Είναι προφανές ότι ο κ.Μητσοτάκης μπορεί να δηλώνει υπέρ των ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας με την Άγκυρα όμως σε καμία περίπτωση δε δείχνει διατεθειμένος να κάνει πίσω και να συναντηθεί με τον κ.Ερντογάν εν μέσω προκλητικών δηλώσεων. 

Βασικός θεματικός άξονας του ταξιδιού στην άλλη πλευρά του ατλαντικού θα είναι η κλιματική αλλαγή, η οποία θα κυριαρχήσει στην πλειοψηφία των επαφών του κ.Μητσοτάκη. 

Την ίδια ώρα ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τζο Μπάιντεν. Το βέβαιο είναι ότι το τετ α τετ στο Λευκό Οίκο θα πραγματοποιηθεί χωρίς όμως να γνωρίζουμε το πότε. 

Στις 2 Νοεμβρίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενδέχεται να ταξιδέψει ξανά στις ΗΠΑ. Εκείνη την μέρα είναι προγραμματισμένα από την Αρχιεπισκοπή Αμερικής τα θυρανοίξια του ναού του Αγίου Νικολάου στο σημείο «Μηδέν», στα οποία το παρόν θα δώσει και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. 

Με αφορμή, λοιπόν, την συγκεκριμένη εκδήλωση εξετάζεται η πιθανότητα ο πρωθυπουργός να μεταβεί εκ νέου στις ΗΠΑ και με την συγκεκριμένη αφορμή να συναντηθεί στην Ουάσιγκτον με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. 

Το τετ α τετ στον Λευκό Οίκο οριστικοποιήθηκε  κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν οι δύο ηγέτες στις 25 Μαρτίου με πρωτοβουλία του κ.Μπάιντεν.