Η μεγάλη «μάχη των αναδρομικών» άρχισε χθες στο Συμβούλιο της Επικράτειας, και αν παρατηρήσει κανείς την τακτική των δύο πλευρών, συνταξιούχων και ελληνικού Δημοσίου, θα καταλάβει πως η ελληνική Οικονομία κινδυνεύει από μία δικαστική απόφαση.

Οι νομικοί των συνταξιούχων υποστήριξαν, χθες, πως το συνολικό ποσό των αναδρομικών που διεκδικούν είναι 6 δισ. ευρώ.

Από την πλευρά τους, οι δικηγόροι του ΕΦΚΑ έκαναν ό,τι μπορούσαν για να «φουσκώσουν» το λογαριασμό και να τινάξουν στον αέρα τις προσδοκίες των συνταξιούχων.

Συνολικά ανέβασαν το ποσό που θα πρέπει να καταβάλει το Δημόσιο στα 26 δισ. ευρώ. Με άλλα λόγια, έστειλαν μήνυμα στους δικαστές πως αν δικαιώσουν τις διεκδικήσεις των συνταξιούχων η χώρα θα χρειαστεί ακόμη ένα Μνημόνιο για να μπορέσει να ξεπληρώσει τα οφειλόμενα.

Η διοίκηση του ΕΦΚΑ υπολόγισε 11 δισ. για τις περικοπές της περιόδου 2013-2015. Είναι γνωστό, όμως, πως οι διεκδικήσεις για αυτή την περίοδο έχουν κριθεί αντισυνταγματικές και όλοι θα πρέπει να τις ξεχάσουν.

Επίσης, έβαλε στο λογαριασμό τα 4 δισ. ευρώ του δεκαμήνου Ιούνιος 2015–Μάιος 2016, καθώς και τα 11,5 δισ. ευρώ της περιόδου 2016-2018.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ελληνικού Δημοσίου, οι συνταξιούχοι ζητούν για τους 80 μήνες των περικοπών από 5.600 έως 62.400 ευρώ.

Από την πρώτη στιγμή, όλοι κατάλαβαν στην αίθουσα του δικαστηρίου πως ο ΕΦΚΑ και το ελληνικό Δημόσιο ήθελαν με αυτή την τακτική να στείλουν ένα μήνυμα προς τους δικαστές, ότι αυτά τα χρήματα δεν υπάρχουν, και πως μία ενδεχομένη θετική απόφαση θα τίναζε την Οικονομία στον αέρα και θα καθιστούσε το κράτος όμηρο των υποχρεώσεών του προς τους συνταξιούχους.

Βέβαια, όλα αυτά χαρακτηρίστηκαν υπερβολές, και, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις νομικών κύκλων, το πιο ρεαλιστικό σενάριο είναι οι διεκδικήσεις να φτάσουν το ανώτερο μέχρι τα 16 δισ. ευρώ, δηλαδή αν εξαιρέσει κανείς την περίοδο 2013-2015, τότε για τους 42 μήνες που απομένουν τα οφειλόμενα μπορεί να φτάσουν από 3.000 ευρώ μέχρι 40.000 για τους συνταξιούχους Ειδικών Ταμείων.

Όσοι γνωρίζουν το κλίμα στο παρασκήνιο της υπόθεσης, λένε πως το πιθανότερο είναι οι συνταξιούχοι να δικαιωθούν μόνο για το δεκάμηνο Ιούνιος 2015-Μάιος 2016. Αυτό σημαίνει πως ο κάθε συνταξιούχος θα πάρει κατά μέσο ορό από 3.000 έως 10.000 ευρώ, ανάλογα με τις περικοπές που έχει υποστεί.

Επίσης, ενδέχεται το δικαστήριο να δικαιώσει μηνιαία αύξηση από 5% έως 12% σε όλες τις κυρίες συντάξεις για το επόμενο διάστημα.

Με αυτό τον τρόπο θα κλείσει μια μεγάλη πληγή που άνοιξαν τα Μνημόνια και ο Νόμος Κατρούγκαλου στις πλάτες των συνταξιούχων και των ανθρώπων που εργάστηκαν 30 και 40 χρόνια και στήριξαν με τις εισφορές τους το ασφαλιστικό σύστημα για να μην καταρρεύσει όταν η χώρα χρεοκόπησε.