Στην αποκαθήλωση μιας προτομής που απεικόνιζε ένα κορίτσι, το οποίο σύμφωνα με την ιστορία ήταν η ιδρύτρια της πόλης Νοβοβορόνετς στη Ρωσία προχώρησαν οι αρχές της εν λόγω πόλης, λίγες ημέρες μετά τα αποκαλυπτήρια του μνημείου.

Η προτομή απεικονίζει ένα κορίτσι, την Αλένκα, η οποία σύμφωνα με τον τοπικό θρύλο ίδρυσε το χωριό που αργότερα έγινε το Νοβοβορόνετς. Ο ανώνυμος πλειοδότης απέκτησε το απόκοσμο ασημένιο γλυπτό σε δημοπρασία, με την τιμή εκκίνησης να έχει οριστεί στο ένα εκατομμύριο ρούβλια (13.650 δολάρια).

Αποτέλεσμα εικόνας για dead-eyed ‘Zombie Angelina Jolie’ monument

Ωστόσο, οι προσφορές από ακόμα τέσσερις πλειοδότες οδήγησαν την τιμή του γλυπτού στα 2,6 εκατομμύρια ρούβλια (35.000 δολάρια) και ο οίκος δημοπρασίας, με ανακοίνωσή του, δήλωσε πως τα έσοδα θα δοθούν σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ρωσικού οίκου δημοπρασιών Πάβελ Ζιρούνοφ, όπου πραγματοποιήθηκε η πώληση, δήλωσε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι «η πώληση έδειξε, πρώτα απ’ όλα, ότι χάρη στην προσοχή της κοινωνίας και των μέσων ενημέρωσης, η κατάσταση του θέματος της δημοπρασίας ανέβηκε σε πρωτοφανή ύψη». Σύμφωνα με τον ίδιο, οι συνθήκες της πώλησης «έκαναν το αντικείμενο τέχνης όχι μόνο αντικείμενο συζήτησης, αλλά και αντικείμενο επένδυσης».

Αποτέλεσμα εικόνας για dead-eyed ‘Zombie Angelina Jolie’ monument

Αν και τελικά η προτομή της Αλένκα μεταφέρθηκε στο Νοβοβορόνετς και πραγματοποιήθηκε μέχρι και τελετή αποκαλυπτηρίων από τον δήμαρχο της πόλης, η απόκοσμη μορφή της άρχισε να δημιουργεί σχόλια στο διαδίκτυο, με πολλούς να ασκούν έντονη κριτική.

Ένας χρήστης των κοινωνικών μέσων έγραψε ότι ήταν «περισσότερο σαν ένα μνημείο αφιερωμένο στα θύματα της COVID-19. Είναι κρίμα που δεν το έβαλαν στην είσοδο της πόλης».

Άλλοι δήλωσαν ότι έμοιαζε περισσότερο με τον τραγουδιστή της ροκ Μέριλιν Μάνσον ή τη «Ζόμπι Αντζελίνα Τζολί» και το άγαλμα μετατράπηκε γρήγορα σε αντικείμενο χλευασμού στα ρωσικά γλωσσικά κοινωνικά δίκτυα.

Ο γερουσιαστής της περιοχής Αλεξέι Πουσκόφ πρόσθεσε και ο ίδιος τη φωνή του σε όσους διαμαρτύρονταν για την εγκατάσταση, λέγοντας «ναι, είναι ανατριχιαστικό. Τα μάτια είναι εξωγήινα».

Έτσι, μετά από μόλις τρεις ημέρες μετά από τα αποκαλυπτήρια, το άγαλμα της Αλένκα αποκαθηλώθηκε.