Νέα στοιχεία που  δημοσιεύθηκαν από κοινού από τους The New York Times και την ProPublica  επιβεβαιώνουν ότι το Πεκίνο προσπαθεί να κρατήσει κρυφές τις πληροφορίες για τον COVID-19 από τον υπόλοιπο κόσμο, από την αρχή της πανδημίας.

Στις 7 Φεβρουαρίου, ο Li Wenliang, ο γιατρός που προειδοποίησε για την σοβαρότητα του COVID-19,  πέθανε από την ίδια ασθένεια για την οποία προειδοποίησε τον κόσμο. Ενώ εργαζόταν στο Γενικο Νοσοκομείο της Γουχάν, στην επαρχία Χουμπέι της Κίνας, παρατήρησε μια νέα εκδοχή του σοβαρού οξέος αναπνευστικού συνδρόμου γνωστού ως SARS, το οποίο επίσης προήλθε από την Κίνα, το 2002.

Καθώς οι ειδήσεις για τον πρόωρο θάνατο του 34χρονου γιατρού εξαπλώθηκαν και η θλίψη έγινε viral στα κοινωνικά μέσα όπως το Weibo και το WeChat – το  Πεκίνο ξεκίνησε να θάβει την αλήθεια.

The whistleblower doctor who fell victim to China's coronavirus |  Coronavirus | The Guardian
Ο Li Wenliang

«Διέταξαν τους ιστότοπους ειδήσεων να μην προωθούν ειδοποιήσεις που ενημέρωναν τους αναγνώστες για το θάνατο του Li. Είπαν στις κοινωνικές πλατφόρμες να αφαιρέσουν σταδιακά το όνομά του από τις σελίδες των δημοφιλών θεμάτων. Και χρησιμοποίησαν δεκάδες τηλεοπτικούς σχολιαστές και αναλυτές μέσων κοινωνικής δικτύωσης, για να αποτρέψουν τον κόσμο από το να συζητά το συγκεκριμένο θέμα», αναφέρουν στους Times-ProPublica.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΙΣΤΟΤΟΠΟΥΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΛΑΤΦΟΡΜΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ:

关于武汉市中心医院李文亮医生去世一事,各网站、新媒体要严格规范稿源,严禁使用自媒体稿件擅自报道,不得弹窗PUSH,不评论、不炒作。互动环节稳妥控制热度,不设话题,逐步撤出热搜,严管有害信息。

«… Μην χρησιμοποιείτε ειδοποιήσεις push, μην δημοσιεύετε σχόλια, μην προκαλείτε εικασίες. Ελέγξτε με ασφάλεια τον ενθουσιασμό στις διαδικτυακές συζητήσεις, μην δημιουργήσετε hashtag, σταδιακά καταργήστε τις συζητήσεις περι ιου από τα δημοφιλή θέματα, ελέγχετε αυστηρά τις επιβλαβείς προς εμας πληροφορίες».

Συνολικά, τα γραφεία Hangzhou του Διαδικτύου του Πεκίνου, το Υπουργείο δηλαδή του Κυβερνοχώρου της Κίνας, εξέδωσε περισσότερες από 3.200 οδηγίες και 1.800 υπομνήματα λογοκρισίας για τον COVID – τα οποόια όμως διέρρευσαν από την ομάδα χάκερ με την ονομασία «Unmasked».

«Σε μια εποχή που τα ψηφιακά μέσα εντείνουν τους κοινωνικούς διχασμούς στις δυτικές δημοκρατίες», προειδοποιεί η ερευνητική ομάδα, «η Κίνα χειραγωγεί τον διαδικτυακό διάλογο για να ενισχύσει την παγκόσμια προπαγάνδα του Κομμουνιστικού Κόμματος».

Τον Ιανουάριο του 2020, πριν ακόμη γίνει ουσιαστικά γνωστή η σοβαρότητα του κορωνοϊού, το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας άρχισε να επεξεργάζεται μηχανισμούς ώστε να παραπλανήσει τον κόσμο σχετικά με την αλήθεια, για να προστατεύσει την εικόνα του κόμματος, καθώς οι λοιμώξεις άρχισαν να αυξάνονται.

Περνούσαν μάλιστα την εικόνα πως ασθένεια είναι λιγότερο σοβαρή και πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Ως αποτέλεσμα αυτού, ο υπόλοιπος κόσμος έχασε την μεγάλη ευκαιρία ώστε να αποτρέψει την παγκόσμια πανδημία.