Νέα χρονιά και νέο ξεκίνημα για την κυβέρνηση με νέο σχήμα. Δώδεκα βουλευτές μπαίνουν στον κυβερνητικό σχήμα είτε σε θέση υπουργών είτε σε θέση υφυπουργών.

Ο βουλευτής Επικρατείας Χρήστος Ταραντίλης είναι ο νέος κυβερνητικός Εκπρόσωπος  ο οποίος έκανε και την ανακοίνωση της νέας σύνθεσης.

Ο διακεκριμένος Καθηγητής Διοικητικής Επιστήμης στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών έχει στενές σχέσεις με τον Πρωθυπουργό και το όνομά του ακουγόταν για τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου από το Καλοκαίρι αλλά τελικά ο πρωθυπουργός κατέληξε να κάνει  μόνο διορθωτικές κινήσεις.

Υπήρξε στο στενό επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη από την εποχή που η ΝΔ ήταν αξιωματική αντιπολίτευση, όταν είχε οριστεί Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας της Νέας Δημοκρατίας τον Ιανουάριο του 2017.

Η καλή δουλειά που επέδειξε του έδωσε μια θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας και έκτοτε ήταν συχνός συνομιλητής του πρωθυπουργού.  

Οι μεγάλες αλλαγές έγιναν  ήταν αυτές στο Υπουργείο Εσωτερικών. Ο μέχρι πρότινος Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης αναβαθμίστηκε και καταλαμβάνει το νευραλγικό πόστο που είχε ο Τάκης Θεοδωρικάκος.

Θα είναι δίδυμο με τον  Στέλιο Πέτσα που αναβαθμίζεται και αυτός από κυβερνητικός εκπρόσωπος αναλαμβάνει θέση στο κομβικό υπουργείο ως αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών για θέματα Αυτοδίοικησης.

Ο Σταύρος Καλαφάτης επίσης από Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας μπαίνει στο κυβερνητικό σχήμα ως υφυπουργός Εσωτερικών για Θέματα Μακεδονίας-Θράκης στη θέση του Θόδωρου Καράογλου που μένει εκτός κυβέρνησης.

Αναβαθμίσεις

Οι άλλες αναβαθμίσεις που έγιναν είναι αυτή του Κώστα Σκρέκα που από υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης έγινε υπουργός στο κομβικό Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Επίσης ο Βασίλης Κοντοζαμάνης αναβαθμίστηκε σε αναπληρωτή Υπουργό Υγείας.

Ο άνθρωπος των δύσκολων αποστολών αναδεικνύεται ο Κωστής Χατζηδάκης ο οποίος αναλαμβάνει την καυτή καρέκλα του υπουργείου Εργασίας. Στον ίδιο του είχε ανατεθεί στην πρώτη κυβέρνηση η άλλη τότε καυτή πατάτα του Υπουργείου Ενέργειας.

Ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης από Γενικός Γραμματέας έγινε υφυπουργός Πολιτισμού σε θέματα σύγχρονου Πολιτισμού.  

Οι νέοι είσοδοι

Ένα χαρακτηριστικό αυτού του ανασχηματισμού είναι οι νέοι είσοδοι βουλευτών. Ο Γιώργος Στύλιος, βουλευτής Άρτας, αναλαμβάνει υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης στα ειδικά ψηφιακά έργα και το κτηματολόγιο.

Ο Σπήλιος Λιβανός, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας αναλαμβάνει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Στο ίδιο υπουργείο ο Γιάννης Οικονόμου παίρνει το βάπτισμα του πυρός ως υφυπουργός για την Κοινή Αγροτική Πολιτική.

Στο υπουργείο Παιδείας έχουμε δυο αφίξεις. Την Ζέττα Μακρή ως υφυπουργό Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και τον Άγγελο Συρίγο για θέματα Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Στο υπουργείο Εργασίας υφυπουργός για τη δημογραφική Πολιτική και την οικογένεια αναλαμβάνει η Μαρία Συρεγγέλα.

Υφυπουργός στο υπουργείο Περιβάλλοντος αναλαμβάνει ο Γιώργος Αμυράς για θέματα προστασίας του Περιβάλλοντος και ο Νίκος Ταγαράς.

Υφυπουργός στο Υπουργείο Δικαιοσύνης ο Κώτσηρας, υφυπουργός στο Ναυτιλίας ο Κώστας Κατσαφάδος και υφυπουργός στο Μετανάστευσης η Σοφία Βούλτεψη.

Οι απομακρύνσεις

Ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος είναι ο χαμένος του ανασχηματισμού καθώς μένει εκτός κυβερνητικού σχήματος

Επίσης, ο Γιάννης Βρούτης έχασε την υπουργική θέση, αλλά το Μέγαρο Μαξίμου του χρύσωσε το χάπι καθώς ορίζεται κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος.

Ο Μάνος Κόνσολας βγήκε εκτός σχήματος, καθώς νέα υφυπουργός Τουρισμού αναλαμβάνει η Σοφία Ζαχαράκη που ήταν υφυπουργός Παιδείας. 

Εκτός κυβέρνησης έμεινε ο Γιώργος Κουμουτσάκος και ο Βασίλης Διγαλάκης.

Στο Υπουργείο Τουρισμού παραμένει ο Χάρης Θεοχάρης. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του για να συνεχίσει το έργο του  στο νευραλγικό υπουργείο καθώς ο Τουρισμός είναι η ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας  και έχει πληγεί από την πανδημία.

Με τον εμβολιασμό και με την ελπίδα της υπαναχώρησης της πανδημίας μέχρι το καλοκαίρι στον Τουρισμό προσβλέπουν όλοι για να ισοφαριστεί το πλήγμα στην οικονομία.

Μένουν με την ίδια δομή:

Το υπουργείο Οικονομικών έμεινε ίδιο, όπως και το Υπουργείο Ανάπτυξης, το Υπουργείο Εξωτερικών, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, και το Υπουργείο Άμυνας και το Υπουργείο Μεταφορών.